Norske sjømatbedrifter misbrukes i svindelforsøk - ber om tiltak

- Norske selskaper taper både kontrakter og et godt rykte på dette.

Krim
Silje Helene Nilsen
Mobil 45275020
16. september 2020 14:31

- Norske selskaper taper både kontrakter og et godt rykte på dette.

Det sier leder for foreningen Norwegian-African Business Association (NABA), Eivind Fjeldstad, til Aftenposten/E24. Bakgrunnen er en rekke tilfeller hvor svindlere har utgitt seg for å være norske sjømatbedrifter, og svindlet utenlandske fiskeimportører for millioner de siste årene. Som Aftenposten/E24 skrev søndag, oppretter svindlerne fiktive nettsider som etterligner norske sjømatbedrifter, med sikte på å lure utenlandske importører.

Bygge bro

Avisen forteller om Clement Insor-Brown fra Ghana, som ble lurt da han skulle kjøpe makrell fra Norge. Svindlerne, som utga seg for å være Espevær Laks, stakk av med 100.000 kroner som ble innbetalt i forskuddsbetaling.

Fjeldstad sier til E24 at både eksportører og importører er tjent med tiltak.

- Sjømatrådet bør kontakte lignende organisasjoner i land som kjøper mye norsk fisk. Vi må forsøke å bygge en bro til de lokale aktørene. Og de må få en liste over seriøse aktører, sier Fjeldstad til avisen.

Sjømat Norge og Norges Sjømatråd gir overfor avisen uttrykk for at det er lite de kan gjøre for å hindre denne typen svindel.

Ambassader koblet inn

I juli meldte iLaks at Økokrim og flere politidistrikt etterforsker et stort antall bedragerisaker knyttet til falske salg av fisk fra aktører som utgir seg for å være norske sjømatselskap.

Politiet har siden 2014 fått inn over 40 anmeldelser, den siste for noen dager siden.

Pressetalsperson Guri Solberg i Utenriksdepartementet (UD) sier til Aftenposten/E24 onsdag at de ser alvorlig på saken, og at tiltak vil bli iverksatt. Ifølge avisen skal ambassaden i Ghana varsle lokale importører og gi råd om hvordan de skal unngå å bli svindlet.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.