STÅ ALENE: Leder Roger Hansen i Fiskarlaget Nord sier han er beredt å stå alene mot makta i Trondheim for å fremme egne medlemmers interesser, når Fiskarlaget sentralt ikke gjør det. Her fra årsmøtet i 2019.Foto: Nils Torsvik
STÅ ALENE: Leder Roger Hansen i Fiskarlaget Nord sier han er beredt å stå alene mot makta i Trondheim for å fremme egne medlemmers interesser, når Fiskarlaget sentralt ikke gjør det. Her fra årsmøtet i 2019.Foto: Nils Torsvik

Han ser ingen grunn til å forsvare Fiskarlaget sentralt: - Nok, er nok

Lederen i Fiskarlaget Nord sier han har problemer med å fortelle hvorfor noen skal være med i Norges Fiskarlag. Han vil nå heller stå og falle med å fremme egne medlemmers interesser.

Fiskeri
Nils Torsvik
Telefon 55 21 33 21
Mobil 932 56 325
17. september 2020 05:00Oppdatert:
17. september 2020 16:24

Leder Roger Hansen i Fiskarlaget Nord sparer ikke på kritikken mot egen moderorganisasjon og ledelsen i Norges Fiskarlag i Trondheim. Han mener havdelingsutvalget har bare synliggjort problemene de har påpekt tidligere.

Mer synlig

- Jeg er bekymret for fremtiden til Norges Fiskarlag her i nord, og enda mer bekymret for fremtiden til kystfiskerne her i nord, med den politikken som føres fra Trondheim, sier Hansen.

For ham handler det nå mer om å gjøre situasjonen for kystfiskerne i nord synlig, enn å innordne seg Fiskarlagets linje. 

- Hva skal jeg si til kystfiskere som ser at de store båtene tar livsgrunnlaget fra dem. Hvorfor skal de være medlemmer i Norges Fiskarlag? Spør han.

zoomRoger Hansen
Roger Hansen

Pågått lenge

Bakgrunnen for lederen i Fiskarlaget Nords frustrasjon, er en utvikling han har sett pågått lenge, der Fiskebåt får stadig mer innflytelse i Fiskarlaget og der ledelsen i Trondheim stiller seg på de store fiskebåtredernes side. Innstillingen til havdelingsutvalget er bare det siste eksempelet i den utviklingen.

- Det ble en innstilling som forventet, der det ikke kommer forslag om noe som tar hensyn til det Fiskarlaget Nord har bedt om i brevet, der vi ba om at Fiskarlaget oppnevnte havdelingsutvalget, sier Hansen.

- Men det hadde vi heller ingen forventninger om skulle komme, etter at Fiskarlaget snevret mandatet inn til ikke å ta tak i utfordringene vi ser her nord, sier han.

Uholdbart

Utfordringene Hansen viser til er det han beskriver som en uholdbar konkurransesituasjon på fiskefeltene, der de store tar mye plass og tømmer feltene for fisk, slik at det som skal være livsgrunnlaget for den minste stedbundne flåten rives vekk.

At det nå skal forskes på denne konkurransen og endringene i kapasiteten til kystfiskeflåten, synes Hansen lite om. Han mener at det legges opp til et langt mer omfattende arbeid enn det trenger å være.

- Kjells innspill om at FHF skal involveres gjør det hele mer komplisert enn det trenger å være, sier han med henvisning til fiskarlagsleder Kjell Ingebrigtsens beskrivelse av forskningsarbeidet laget nå skal sette i gang. 

- Jeg ser det som et anstrengt utspill, nærmest en krampetrekning, sier han og mener Ingebrigtsen med dette tåkelegger en problemstilling som krever en løsning så snart som mulig.

- Jeg ser ingen grunn til å forske på dette. Alle oppegående fiskere ser det som skjer, sier han.

Ansvar sentralt

Hansen legger ansvaret for misnøyen i nord på ledelsen i Fiskarlaget sentralt i Trondheim. Disse er styrt av pengemakten og Fiskebåt, og de evner ikke å se utfordringene som fiskerne tilsluttet Fiskarlaget Nord tar opp.

- Jeg har mer enn én gang undret meg over hvorfor de ikke gjør det, sier Nord-lederen som, på vegne av eget lag, ser seg nødt til å gå sin egen vei. Noe han forsikrer om at han har styret med seg på. En sak som også kommer opp i sin fulle bredde på årsmøtet, viser han til.

- Jeg skal ikke forskuttere hva som kommer til å skje på årsmøtet, men mange har sagt til meg at - nok er nok, sier han.

- Norges Fiskarlag har helt klart et problem med å legitimere at de er et talerør for medlemmene i Fiskarlaget Nord, som er medlemmer hos oss til tross for det Norges Fiskarlag står for, sier han.

Vil fortsette

På spørsmål om han frykter for at han kan bli møtt av mistillit blant sine egne for å stå opp mot Fiskarlaget sentralt, sier han at det frykter han ikke.

- Jeg har stått i denne kampen på vegne av Fiskarlaget Nord. Jeg er blitt spurt av valgnemnda om jeg vil fortsette som leder, noe jeg har sagt ja til. Dette er ingen jobb, men et tillitsverv for kystfiskerne i Troms og Finnmark. Kritikk tåler jeg. Hvis ikke ville jeg sett meg om noe annet å holde på med, sier han, og legger til;

- Men det er opp til årsmøtet å bestemme. Det blir et spennende årsmøte.

- Jeg vil også berømme administrasjonen i Fiskarlaget Nord og styret som gjør en formidabel jobb. Men det spørs hvor lenge de klarer å holde på med det, sier lederen i Nord.

Svarer

Leder Kjell Ingebrigtsen svarer i en mail på kritikken til Hansen at Norges Fiskarlag sentralt arbeider for alle medlemmer og  at havdelingsutvalget er representativt satt sammen og oppnevnt etter innstilling fra de enkelte samarbeidsrådene Fiskarlaget har. 

zoomKjell Ingebrigtsen, leder i Norges Fiskarlag
Kjell Ingebrigtsen, leder i Norges Fiskarlag

Videre skriver han dette;

"Mandatet ble klargjort med Fiskarlaget Nord sine styrerepresentanter tilstede. At Fiskarlaget Nord deretter valgte å gå ut gjør jo at de selv velger å ikke representere sine medlemmers interesser.

Likevel har utvalget lagt frem en enstemmig innstilling som søker å ivareta helheten - slik vi i Fiskarlaget alltid arbeider for å gjøre.

Sammen med havdelingsutvalgets innstilling, som nå går ut på organisasjonsmessig høring, har et enstemmig Landsstyre også valgt å be FHF om å utrede kapasitetsutvikling og konkurranseforhold i fiskeflåten. Denne behandlingsmåten av spørsmålet ble også tidligere enstemmig vedtatt i Landsstyret, også med de to landsstyrerepresentantene fra Fiskarlaget Nord.

Belyst utfordringene

Slik sett mener jeg vi viser at vi nettopp søker å belyse disse utfordringene , som blant annet Fiskarlaget Nord har påpekt.

Så er det jo nå den virkelige jobben starter når utvalgets innstilling sendes ut på organisasjonsmessig høring. Landsstyret har jo som sådan ikke behandlet utvalgets arbeid, men bare videresendt innstillingen til utvalget og styret etterspør nå en tilbakemelding fra organisasjonen.

Det faller på sin egen urimelighet å dyrke historien om at vi i Fiskarlaget bare arbeider for de store.

Se bare på antallet fartøy i fartøyregisteret. Mindre enn 500 fartøy er over 15 meter, mens drøyt 5 500 er under. Det tallet opplever vi også er beskrivende for hvordan arbeidsmengden er og for hvordan vi arbeider når vi representerer våre medlemmer og for deres interesser.

Uorganiserte

Så er det jo også slik at mange fiskere velger å være uorganisert, men likevel krever og forventer at vi skal tale deres sak - samtidig som de gjerne også er synlige i det offentlige ordskiftet om nettopp hvor lite vi arbeider for dem.

Jeg vil derfor oppfordre om at man melder seg inn i organisasjonen, tar debatten og påvirker for sin sak - heller enn å føre en masse debatter i det offentlige rom som bidrar til å svekke egen sak. Fiskarlagets arbeidsmotto har gjennom årtider vært å ivareta medlemmenes interesser gjennom: Enhet, helhet og ansvar.

Vi har nettopp hatt et todagers landsstyremøte. Det er organisasjonens fremste beslutningsorgan mellom landsmøtene Der tas alle typer saker opp og vi tåler en debatt og vi tåler uenighet.

Inspirerende

Likevel var det faktisk flere i Landsstyret som nevnte at de synes arbeidsformen i styret er inspirerende og god, og at de til tross for at styret er bredt sammensatt oftest klarer å komme frem til samlede og målrettede vedtak.

Roger Hansen er en dyktig fisker og tillitsmann, og en mann det er verdt å lytte til.

Så er det slik at i alt organisatorisk arbeid er det å følge de organisatoriske spillereglene viktig, uansett hvilket ståsted man har i organisasjonen.

Jeg ser frem til å komme på årsmøtet i Fiskarlaget Nord og vil bidra til å belyse det som tas opp og håper vi kan komme styrket ut av møtet som organisasjon", skriver Ingebrigtsen i sin mail. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.