STØTTE: Fremskrittspartiets Bengt Rune Strifeldt flytter gjerne på torskeavsetninger for å oppnå flere sikre helårlige arbeidsplasser i fiskeindustrien.Foto: Anders H. Furuset
STØTTE: Fremskrittspartiets Bengt Rune Strifeldt flytter gjerne på torskeavsetninger for å oppnå flere sikre helårlige arbeidsplasser i fiskeindustrien.Foto: Anders H. Furuset

Frp støtter utvidet ferskfiskordning

Sjømatbedriftenes forslaget om å flytte mer torsk til årets ferskfiskordning får nå støtte fra Fremskrittspartiet.

Reguleringer
Jon Eirik Olsen
15. september 2020 11:23Oppdatert:
15. september 2020 11:36

- Vi er enig i mye av det Sjømatbedriftene har foreslått overfor fiskeriministeren, og vi vil støtte konkrete tiltak som kan sikre helårlige arbeidsplasser, sier Fremskrittspartiets fiskeripolitiske talsmann, Bengt Rune Strifeldt, i en kommentar til utspillet fra Sjømatbedriftene nylig. Strifeldt er bosatt i Alta og medlem av Stortingets næringskomité.

Kvotefleks kan brukes

Han nevner spesielt muligheten til å øke avsetningen av torsk i ferskfiskordningen for å sikre landsida i næringa råstofftilgang lengst mulig fram mot utgangen av året. Hvor lenge det gjenstående kvantumet på ordninga vil holde er ikke mulig å si i dag, men i landindustrien frykter man at det kan gå mot en stopp i november.

- Gjenstående kvantum for kvotebonus til levendelagring er en nærliggende mulighet, og det gjenstår også torsk på andre avsetninger i kvotesystemet. Bruk av neste års kvote gjennom kvotefleks for flåten er også tema som bør diskuteres i dagens situasjon, sier Strifeldt.

Senere oppstart

I et litt lenger perspektiv stiller han seg også bak kravet om å utsette starten på ferskfiskordninga, gjerne til 1. juli, slik det allerede er foreslått. Dette er et tema som forventes tatt opp på reguleringsmøtet i november, og her vil det være interesser representert som kommer til å forsvare en tidligere åpning med fordeler til en større del av kysten.

For lite og for sent

- I Fremskrittspartiet vil vi her legge vekt på Riksrevisjonens rapport, der ferskfiskordninga er vurdert som ett av flere tiltak som har «til formål å sikre industrien bedre tilgang på råstoff blant annet ved å flytte landingene av fersk torsk fra vinterfisket til andre deler av året».

 -Riksrevisjonen påpeker at ordningene i begrenset grad har oppnådd dette målet, nettopp fordi de omfatter for lite fisk, og for at «tidspunktet for oppstart ikke bidrar til økte landinger av fersk torsk utenfor sesong», som de skriver i sin rapport, sier Strifeldt.

Minker

Ifølge den siste ukestatistikken fra Fiskeridirektoratet gjenstår det nå 4.234 tonn torsk på ferskfiskordninga, der det så langt i år er hentet ut 9.352 tonn. Siste uke er det fisket knappe 500 tonn torsk innenfor ordninga.
I tillegg har åpen gruppe 594 tonn igjen av sin ferskfiskordning, der avsetningen var på 1.870 tonn. Både lukket og åpen gruppe har fisket mer på ferskfiskordninga i år enn i fjor til samme tid.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.