FORTRENGES: Fisker og styremedlem i Fiskarlaget Nord, Stig Meyer, sier den minste kystflåten fortviler over at de fortrenges bort fra sine felt fordi stor kyst fisker innenfor grunnlinjen. Når de forsøker å belyse problemet møtes de av mobben i stor kyst, sier han. Han håper temaet får en saklig debatt under Fiskarlaget Nords årsmøte i Tromsø fredag.Foto: Agnar Berg
FORTRENGES: Fisker og styremedlem i Fiskarlaget Nord, Stig Meyer, sier den minste kystflåten fortviler over at de fortrenges bort fra sine felt fordi stor kyst fisker innenfor grunnlinjen. Når de forsøker å belyse problemet møtes de av mobben i stor kyst, sier han. Han håper temaet får en saklig debatt under Fiskarlaget Nords årsmøte i Tromsø fredag.Foto: Agnar Berg

- Har spredt seg en mobbekultur i stor kyst som skremmer sjarkflåten til stillhet

Stig Meyer i Fiskarlaget Nord sier han blir oppringt av kystfiskere som fortvilet ser at livsgrunnlaget forvitrer, men som ikke våger si fra i frykt for det han omtaler som mobben i stor kyst.

Fiskeri
Jørn Mikael Hagen
Mobil 91805828
16. september 2020 16:22Oppdatert:
17. september 2020 16:26

Som flere allerede har antydet, tror også Meyer at det blir høy temperatur når Fiskarlaget Nord holder sitt årsmøte i Tromsø fredag.

- Det er her fortvilte medlemmer får sin mulighet til å si fra. Når man står med ryggen mot veggen, kan man ikke være stille lengre, sier Stig Meyer, kystfiskeren fra Havøysund i Finnmark som sitter i kontrollnemnda til Fiskarlaget Nord.

Lite igjen til liten kyst

Meyer sier det alltid er både høy temperatur og høyt under taket på årsmøtene, men at det spesielle i år er at situasjonen har tilspisset seg etter flere konflikter i det kystnære fisket der større kystfiskefartøy har fisket innenfor grunnlinjen.

- Frontene mellom stor og liten kyst har vært steil hele tiden. Den større flåten har gjennom år fortrengt den minste. Om våren kommer det en viss mengde fisk «over kanten her» som den minste kystflåten fisker på gjennom sommeren. Men når dette blir tatt opp av de store kystfiskefartøyene om våren, så er det lite igjen for den minste flåten å leve på gjennom sommeren, sier han og påpeker at stor kyst har dispensasjon til å gjøre dette.

- Men det heter seg at den større flåten skal ta hensyn til den minste, og det er ikke mange meterne de trenger flytte seg for at det er nok fisk til at også de minste kan livnære seg, sier han fortvilet.

Stor misnøye 

- Er det håp om at man gjennom årsmøtet kan få en endring på regelverket?

- Jeg skal være veldig forsiktig med å forskuttere noe. Dette har vært drøftet flere ganger, men stor kyst nekter å gi fra seg noe.

- Er det her den største misnøyen ligger og der flere truer med å melde seg ut av Fiskarlaget?

- Det er utvilsomt på dette området misnøyen er størst. Dette er noe folk føler på kroppen og der frustrasjonen har forsterket seg ytterligere de siste månedene. Flere som opererer fra den minste kystflåten har ringt meg og forteller at de ønsker at Fiskarlaget Nord melder seg ut av Norges Fiskarlag. 

zoomTROMSØ: Fiskarlaget Nords årsmøte holdes fredag i Tromsø. Det ventes spennende debatter med høy temperatur.
TROMSØ: Fiskarlaget Nords årsmøte holdes fredag i Tromsø. Det ventes spennende debatter med høy temperatur.

Vurderer medlemskap

- Kan det være flertall for det?

- Vi får se. Det skal være ei avstemming. Men mange har fått dette så langt opp i halsen at dersom det ikke blir flertall så vil Fiskarlaget Nord få store problemer med å holde på medlemsmassen sin. For om medlemmene ikke føler at Fiskarlaget ivaretar deres synspunkter godt nok, så ser de ikke noen mening i å holde på medlemskapet. Dette er også grunnen til at flere fiskere velger å ikke organisere seg, sier Meyer.

- Mobbekultur

Han påpeker at årsmøtet er den arenaen der den minste flåten våger å stå frem. For i sosiale medier blir de som våger ytre seg regelrett hetset av aktører fra stor kyst, noe han også tidligere har uttalt til Fiskeribladet.

- Det regjerer en slags mobbekultur hos stor kyst. De som tidligere har fremført budskap på vegne av de minste har fått på pukkelen så det holder når de har ytret seg offentlig. De går rett på «mann» og ikke på «sak». Det ser andre og da våger de ikke stå frem. Dermed stilner den viktige stemmen fra liten kyst, forteller Meyer og betegner det som en ukultur.

- Skal vi klare å løse problemer må vi ha en saklig debatt, avslutter han.

Uakseptabelt

Direktør i Fiskebåt Audun Maråk sier han ikke har registrert noen mobbekultur blant aktørene i stor kyst.

zoomUAKSEPTABELT: - Om liten kyst føler seg mobbet av stor kyst, er det selvsagt uakseptabelt, sier Audun Maråk, administrerende direktør i Fiskebåt. Selv har han ikke vært borti tilfeller som kan anses som mobbing.
UAKSEPTABELT: - Om liten kyst føler seg mobbet av stor kyst, er det selvsagt uakseptabelt, sier Audun Maråk, administrerende direktør i Fiskebåt. Selv har han ikke vært borti tilfeller som kan anses som mobbing.

- Det er uakseptabelt om det stemmer det som Meyer sier at de opplever en mobbekultur fra aktører i stor kyst. Min erfaring er at fiskerne er flinke til å skille sak og person. At de kan være uenige i sak, men like fullt gode kolleger.

Når det gjelder debatten om grunnlinjen og hvorvidt de større kystfartøyene skal få innpass innenfor denne, er Maråk enig med Meyer at en saklig debatt må på plass.

- Jeg er enig med Meyer i at det er viktig med en saklig tilnærming til hvorvidt fiskerne skal ha adgang til å fiske på sine tradisjonelle fiskefelt. Like fullt må det være mulig å finne løsninger som tar særlig hensyn til den minste kystflåten, slik at alle fiskere får mulighet til å fiske sine kvoter på en rasjonell måte, sier han.

Tar hensyn

Fiskebåt-direktøren vil likevel ikke gi slipp på stor kysts rett til å fiske innenfor grunnlinjen.

- Krav om at den større kystflåten ikke skal ha adgang om å fiske innenfor grunnlinjen er etter Fiskebåts syn ikke saklig begrunnet. Også denne flåtegruppen må få benytte sine tradisjonelle fiskefelt, sier Maråk.

Han mener aktørene i stor kyst allerede tar hensyn til den minste kystflåten. 

- I min kontakt med den mer robuste kystflåten gis det uttrykk for at denne flåtegruppen ønsker å medvirke til at det på særskilte kystnære fiskefelt tas særlig hensyn til den minste kystflåten, spesielt i annet halvår. Fiskebåt ønsker å bidra til dette gjennom en god og saklig debatt mellom engasjerte og dyktige fiskere. Lev og la leve bør være ledetråden for alle fiskerne, avslutter han.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.