UHOLDBART: Fiskerne fortjener kritikk for å ha sendt en fjerdedel av hysekvoten i Nordsjøen til oppmaling, mener Fiskeribladet.Foto: Bjørn Tore Forberg
UHOLDBART: Fiskerne fortjener kritikk for å ha sendt en fjerdedel av hysekvoten i Nordsjøen til oppmaling, mener Fiskeribladet.Foto: Bjørn Tore Forberg

Fiskeribladet mener: Uholdbar praksis i ringnotflåten

Leder
16. september 2020 15:12

For kort tid siden ble det kjent at den pelagiske flåten i Nordsjøen har malt opp tonnevis av hyse, som bifangst i tobisfisket. Fisken har vært undermåls, og den har dermed gått til mel og olje. Fiskerne får kritikk fra Kystvakten for ikke å ha trukket seg ut av fiskefeltene, en kritikk vi deler. Fiskerne burde definitivt reagert når 8-9 prosent av fangstene består av hyse. 

Årets tobissesong i Nordsjøen har vært over all forventning. 27 norske fartøy har levert fisk til en førstehåndsverdi som overstiger utrolige 879 millioner kroner. Men fisket i dette området har virkelig en vond bismak. 

Eksempelvis fikk et fartøy 11 tonn hyse av en total fangst på 120 tonn. Ifølge Fiskeridirektoratet har minimum 2100 tonn hyse blitt sendt til oppmaling. Dette utgjør 26 prosent av hysekvoten i Nordsjøen, som er på 7900 tonn

Myndighetene frykter til og med at det reelle tallet på oppmalt hyse kan være høyere enn det som er offentlig kjent. Dette har igjen resultert i at 26 fartøy har fått varsel om inndragning. Mengden hyse, som er malt opp, har hatt en verdi på 7,6 millioner kroner. 

Erfarne skippere burde tatt affære da de ble klar over mengden hyse som bifangst.

Både de to fiskerorganisasjonene, Pelagisk forening og Fiskebåt, er svært tilbakeholdne i sine kommentarer, og det virker ikke som om noen i næringen er villig til å ta ansvar for det som har skjedd. Fiskerne selv er tause og vil ikke uttale seg om regelbruddet. 

Det eneste organisasjonene vil si er at det er beklagelig - og at den høye graden av innblanding kom overraskende på fiskerne. De snakker dermed saken nærmest bort, og det kan også virke som om rederiene er uenige i inndragningene. Det har de selvsagt har rett til å være, men det fritar likevel ikke flåten for ansvaret.

De siste årene er rundt 1500 tonn av hysekvoten i Nordsjøen tatt. Når da så mye som 2100 tonn har gått til oppmaling, må fiskerne tåle å få kritikk. På oss er det svært underlig at de ikke selv tok affære da de oppdaget hvor mye hyse det var i fangstene sine, og rett og slett forlot feltet. Hyse er definitivt en fisk som bør gå til konsum, ikke oppmaling.

Kystvakten er knallhard i sin dom over den pelagiske flåten. Vi deler Kystvaktens oppfatning i at den overraskende store hysemengden på ingen måte fritar fiskerne for ansvar, og at erfarne skippere burde tatt affære da de ble klar over situasjonen på fiskefeltet. Varselklokkene skulle ringt kraftig, i alle fall dersom fiskerne var så erfarne som organisasjonene påstår de er. Da hadde problemet vært unngått.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.