- Umulig å samlokalisere fiskeri med havvindmøller

- En skulle forvente at DNV GL, med erfaring fra maritim klassifisering, forstår hvordan praktisk fiskeri foregår, og ikke «foreslår» samlokalisering mellom fiskerinæringen og vindkraftinteressene.

Fiskeri
Agnar Berg
Telefon 75 54 49 21
Mobil 932 56 324
15. september 2020 11:30Oppdatert:
15. september 2020 11:34
zoomKAN IKKE SAMLOKALISERES: Fisker Rune Nilsen fra Hovden i Vestland fylke mener at en samlokalisering av fiskeri og havvindmøller ikke er mulig.Foto: Fridgeir Walderhaug
KAN IKKE SAMLOKALISERES: Fisker Rune Nilsen fra Hovden i Vestland fylke mener at en samlokalisering av fiskeri og havvindmøller ikke er mulig.Foto: Fridgeir Walderhaug

Det sier fiskeskipper og reder Rune Otto Nilsen fra Hovden i Vestland.

Nilsen har 30 års erfaring med fiske i nærheten av olje- og gassplattformene i Nordsjøen. Han er vant til å forholde seg til sikkerhetssoner, vær, vind og strøm når de driver fiske i nærheten av plattformene.

Selvpålagt sikkerhetssone

- Jeg har opplevd å sette bruk om kvelden i Nordsjøen. Dagen etter på morgen hadde da vi kom for å dra hadde strømmen ført det halvannen kilometer bort, sier Nilsen.

Når det gjelder olje- og gassplattformenene, er det i utgangspunktet en sikkerhetssone på 500 meter fra plattformene til hvor det er lov å drive fiske.

Men i enkelte tilfeller kan sikkerhetssonen være større, opplyser Nilsen.

Nilsen sier at i mange tilfeller med uforutsigbare vær, vind og strømforhold gjør at fiskerne må ha en selvpålagt sikkerhetssone for å være sikker på å ikke havne med båt og bruk mellom plattformene.

Han mener en kan ta lærdommen med seg fra fiske nær oljeplattformene i Nordsjøen til hvordan den kan bli for fiskerne når det i verste fall blir en gigantisk utbygging av vindkraft til havs.

Samlokalisering

Fiskeribladet skrev i forrige uke om klassifiseringsselskapet DNV GL sin ferske klimaanalyserapport hvor selskapet ser for seg en gigantisk utbygging av havvvindmølleparker.

DNV GL ser for seg at bare i europeiske farvann vil det bli bygd ut flytende anlegg tilsvarende 500 Hywind Tampen-parker.

Forskningssjef Sverre Alvik i DNV GL uttalte til Fiskeribladet at det må være mulig med samlokalisering mellom fiskeri og vindkraftinteresser fordi det har fungert godt for landbruket å ha vindmøller på jordene deres.

Det fikk blant annet tidligere fiskeskipper Knut Arne Høyvik til å reagere.

Høyvik mener at å kjøre traktor med en fôrhøster mellom vindmøller på et jorde kan ikke trekkes dit hen at det er det mulig å drive fiske i en havvindmøllepark.

Traktor og båt

Nilsen sier at han er helt enig med Høyvik.

- Ja en skulle ikke tro at det var mulig for DNV GL, som driver med maritim klassifisering, å påstå at det er mulig med samlokalisering i havvindmølleparker.

Nilsen mener at på land sier det seg selv at bonden har stålkontroll over traktoren med redskap i forhold til vindmøllene, men at fiskeren må forholde seg til naturkreftene.

Rederiet til Nilsen, Sjongholm AS, har den 34 meter lange garnbåten «Sjongholm».

Bærekraftige arbeidsplasser

Nilsen sier at det er tilgjengelig data hos Fiskeridirektoratet over hvor det drives fiske og hvor det ikke drives fiske som kan brukes av dem som vil bygge ut vindmølleparker til havs.

Men han sier videre at han tviler på at disse blir brukt på en måte der fiskeriinteressene blir vektlagt.

Han sier videre at for mange er det et mål å skape grønne arbeidsplasser. Men at en er like langt hvis disse grønne arbeidsplassene fortrenger arbeidsplasser i en bærekraftig fiskerinæring.

Vindkraft

DNV GLs forskningsrapport «Energy Transition Outlook 2020», ble presentert på en virtuell konferanse i Oslo i forrige uke.

Fornybar energi, som vindkraft, er en del av løsningen for å begrense den globale oppvarmingen. DNV GL tror at i 2050 vil elektrisitet fra fornybare kilder utgjøre nærmere 50 prosent av verdens energiforbruk.

Klassifiseringsselskapet ser for seg at i 2050 kan det bare fra flytende havvindmøller bli produsert 250 gigawatt strøm. Det tilsvarer kapasiteten til 3000 Hywind Tampen-parker.

Videre spår DNV GL at det globalt blir produsert fire ganger så mye strøm fra bunnfaste havvindmøller i 2050.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.