VIL FLYTTE TORSK: Sjømatbedriftene foreslår å hente torsk, blant annet fra levendelagring (bildet), til ferskfiskordninga.Foto: Trond Blom, Fiskeridirektoratet.
VIL FLYTTE TORSK: Sjømatbedriftene foreslår å hente torsk, blant annet fra levendelagring (bildet), til ferskfiskordninga.Foto: Trond Blom, Fiskeridirektoratet.

Sjømatbedriftene: Ønsker mer torsk til ferskfiskordninga for å unngå tidlig stopp

Organisasjonen Sjømatbedriftene vil sende mer torsk inn i ferskfiskordninga for å unngå tidlig stopp og permitteringer i høst.

Reguleringer
Jon Eirik Olsen
14. september 2020 12:00Oppdatert:
14. september 2020 12:02

- Dette tror vi mange næringsaktører vil støtte. Vi har sendt et brev til fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen med tre konkrete forslag for å unngå at dagens ferskfiskordning stopper opp allerede i november, sier administrerende direktør Robert Eriksson i Sjømatbedriftene.

Sammenslutningen av bedrifter organiserer bare en del av landsida i næringa, men Eriksson håper nå å samle bredere oppslutning om forslagene som nå presenteres.

zoomAdministrerende direktør Robert Eriksson i Sjømatbedriftene.
Administrerende direktør Robert Eriksson i Sjømatbedriftene.

Mer enn i fjor

Status i øyeblikket er at det pr uke 36 står 4.733 tonn torsk igjen på ordninga, der 8.853 tonn allerede er brukt så langt i år. Det kan, ifølge Sjømatbedriftene, bety at avsetningen er brukt opp en gang i november, med permitteringer i fiskevær som Båtsfjord og Havøysund som resultat. En uheldig situasjon på en tid av året der innsiget i nord av torsk tradisjonelt øker.

Et paradoks i situasjonen er at det så langt i 2020 er fisket rundt 1.300 tonn mer torsk på ferskfiskordninga enn til samme tid i fjor. Da korona-situasjonen rammet i vår fryktet mange at rederiene i kystfiskeflåten kom til å prioritere vekk ferskfiskordninga til fordel for en tidlig avslutning av torskekvotene mens prisene fortsatt var på et akseptabelt og stabilt nivå.

Torsk fra 2021

Slik har det imidlertid ikke gått, og Sjømatbedriftene vil møte situasjonen med tre tiltak: Først flyttes restkvantumet på 1.371 tonn torsk fra kvotebonus for levendelagring til ferskfiskordninga. Så hentes 2.000 tonn av den varslede kvoteøkningen for torsk i 2021 inn som et tillegg til årets ferskfiskordning. Tilsvarende kvantum vil man for øvrig legge til neste års ferskfiskordning. Det tredje tiltaket er oppstart av ferskfiskordninga i 2021 «på et mye senere tidspunkt», som det heter i brevet til ministeren. Konkret foreslås det oppstart i juli, med 30 eller 50 prosent, mens det tilsvarende i år var 13. april og 10 prosent.

For tidlig start

Sjømatbedriftene gir en omfattende begrunnelse for forslagene i sitt brev, og peker på nettopp den tidlige oppstarten, og det faktum at fjorårets overfiske ble trukket fra på forhånd, som hovedårsak til at det nå kan gå mot en tidligere stopp enn ønsket.

Eksportert hel

I begrunnelsen heter det videre: «Det meste av ferskfiskordningen i år er gått til å fiske fisk som enten blir eksportert hel eller fisk som det ikke er mulig for næringen å tjene penger på, jf. de tilbakemeldinger vi har fått fra næringsaktører».

Her viser organisasjonen til at det skal være tapt rundt to kroner pr kilo små sei levert i Båtsfjord i juli. «Etter Sjømatbedriftenes syn burde ikke denne fisken vært landet, da dette har tvunget industrien til å omsette småfisk med tap for ikke å miste viktige leverandører av torsk og hyse», heter det.

- Det er selvfølgelig delte meninger også blant våre medlemsbedrifter om i hvilken tilstand fisken skal sendes ut på markedet. Men vi har et overordnet mål om at mest mulig skal foredles her hjemme, og står for det, sier Eriksson til problemstillingen blankpakket torsk kontra filet.

Utjevning

 Sjømatbedriftene understreker overfor statsråden at forslagene har som formål å sikre verdiskapende aktivitet i andre halvår, samtidig som de vil sikre bedre lønnsomhet, bedre kvalitet og mer forutsigbare arbeidsplasser.

 I tillegg mener man forslagene vil sikre jevnere sjømatleveranser til markedene i et 2021 der mange aktører allerede har advart mot forventede torskeutfordringer.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.