FREMDELES ET PROBLEM: Helt siden næringen begynte å vokse på 1970-tallet har en av de store utfordringene vært å få bukt med bakterier, virus og parasitter. I denne merden er det i tillegg til laks masse rognkjeks som spiser lakselus. Illustrasjonsfoto: Aleksander Nordahl
FREMDELES ET PROBLEM: Helt siden næringen begynte å vokse på 1970-tallet har en av de store utfordringene vært å få bukt med bakterier, virus og parasitter. I denne merden er det i tillegg til laks masse rognkjeks som spiser lakselus. Illustrasjonsfoto: Aleksander Nordahl

- Kjære Odd Emil Ingebrigtsen, du bør prioritere dyrevelferd

Bekjempelse av lakselusa bør være din høyest prioriterte oppgave som Fiskeri- og sjømatminister.

Leserinnlegg
Skrevet av15. september 2020 15:27

Det er sikkert ikke lett å være relativt fersk fiskeri- og sjømatminister. Men som nordlending har du alle forutsetninger for å forstå kompleksiteten i det store fagfeltet du er satt til å forvalte på en best mulig måte. 

Og det er ikke en liten jobb du har foran deg. Mange hensyn skal tas og som relativt fersk minister, du har vel ikke vært mer enn et halvt år i jobben, har du sikkert både fått «smakt» på både motsetninger og muligheter på området. Ja, du har til og med sikkert fått smakt på noen av alle de fantastiske produktene som finnes også.

Fortsatt de største utfordringene

Jeg skal ikke gå inn på alle feltene du som minister har å bale med. Det ville tatt altfor stor plass. Ei heller ikke holde deg ansvarlig for dine forgjengeres gjøren og laden med derpå følgende konsekvenser. Nei, det jeg ville ta opp med deg handler om dyrevelferd. Eller rettere sagt fiskevelferd. På det kanskje viktigst prioriterte området til regjeringen på fiskeri- og sjømatsiden; Nemlig oppdrett av laks.

Helt siden næringen begynte å vokse på 1970-tallet har en av de store utfordringene vært å få bukt med bakterier, virus og parasitter. Særlig har lakselus (Lepeophtheirus salmonis) vært en stor utfordring for næringen. Dette i tillegg til rømming, svinn og tilgang på fôr, er fortsatt de største utfordringene næringen står overfor.

Mye er prøvd

Mange botemidler har vært prøvd og er fortsatt under utprøving for å få bukt med lusa. Brakklegging, rensefisk, mekanisk fjerning, beskyttelsesskjørt, kjemikalier, varmt vann, badebehandling, spesialfôr og vaksinering er eksempler på dette. Det siste middelet i bekjemping av lusa er roboter som skyter laserstråler mot lusa uten å skade laksen. Så langt med lovende resultat. Og i motsetning til andre ikke-medikamentelle behandlingsformer skader det ikke laksen eller omgivelsene.

Kjære Odd Emil; Ifølge forskere koster lakselusa norske oppdrettere opp mot 15 milliarder kroner årlig. Hvis regjeringen mener alvor med sin satsing på oppdrett av laks må den også satse mer på bekjempelse av lusa. Dette er svært viktig for oppdretterne, men ikke minst for dyrevelferden. Og ikke minst er det viktig for økosystemet i fjordene der merdene ligger. Der også mye av det konvensjonelle fisket foregår.

En vinn-vinn situasjon

Jeg formoder at du allerede har meldt deg på Lusekonferansen 2021 som i år foregår digitalt 19. -20. januar. Om du ikke har bør du i så fall snarest gjøre det. Bekjempelse av lakselusa bør være din høyest prioriterte oppgave som Fiskeri- og sjømatminister. 

Vinner vi denne kampen under din ledelse vil forholdene for laksen bli bedre, forurensingen av fjordene mindre, verdiskapningen i næringen større og så videre. Med andre ord en vinn-vinn situasjon for alle. Lykke til.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.