SYMBOLSK: Fisken har fått stor symbolsk verdi i britenes brexit-forhandlinger med EU. Britiske fiskere har imidlertid mye å hente med økte kvoter i egen sone.Foto: Shutterstock
SYMBOLSK: Fisken har fått stor symbolsk verdi i britenes brexit-forhandlinger med EU. Britiske fiskere har imidlertid mye å hente med økte kvoter i egen sone.Foto: Shutterstock

Fiskeribladet mener: Ny kvotekrangel er under oppseiling

Leder
Nils Torsvik
Telefon 55 21 33 21
Mobil 932 56 325
14. september 2020 20:16

En britisk analyse viser at britiske fiskere tar bare en liten del av kvotene EU bytter til seg fra Norge, mens det meste av det norske fiskere får i bytte fra EU, er fisk fanget i britisk sektor. Her kan norske kystfiskere se sitt snitt til å alliere seg med britiske fiskere i felles kvotekamp.

Hardt ut over pelagisk

Britiske fiskere kan få økt sitt fangstgrunnlag med 1,6 milliarder kroner om de får hånd om alt EU bytter fra seg til Norge i britisk farvann, viser analysen. 

Av dette utgjør verdien av de pelagiske artene som norske fiskere får tilgang til, rundt 1,2 milliarder kroner. Faller muligheten til å fiske sild, makrell og kolmule bort i britisk farvann, vil dette ramme ringnotflåten i Norge og de pelagiske trålerne hardt. De må da fange makrellen og nordsjøsilda i norsk sone, der kvaliteten på fisken og tilgangen ikke alltid er like god som når de kan fiske i britisk sone.

De som kan vinne på en mer restriktiv tilgang til britisk sone, er imidlertid norske fiskere som har kvoter på norsk-arktisk torsk. Årlig bytter Norge bort 25.000 tonn av denne torsken til EU. Verdien av den var i 2019-priser over 500 millioner kroner. Britenes andel av denne EU-kvoten er mindre enn 5000 tonn. 

Store endringer

Britiske fiskere kan riktignok også fange rundt 20.000 tonn både av torsk og hyse i norsk sone i Nordsjøen. Noe de sjeldent gjør. Dette er papirkvoter mer enn reelle kvoter, mer ment for å balansere kvotebyttet og gi en gjensidig soneadgang, enn faktisk å fiske kvotene. 

I 2019 fanget EU-fiskere 4600 tonn torsk og 3700 tonn hyse i norsk sone i Nordsjøen. Norske fiskere fanget samme år 2000 tonn torsk og 500 tonn hyse i EU-sonen. En sone britene fortsatt er en del av ut 2020.

Britenes utmarsj av EU åpner for store endringer i kvotebyttet mellom Norge og EU. Av de samlede fangstene som norske fiskere tok i EU-farvann i perioden 2010 til 2016, ble mer enn to tredjedeler tatt i britisk sone. For de resterende EU-landene vil det være en formidabel utfordring å finne nok fisk etter britenes utmarsj til å forsvare et kvotebytte med Norge og Storbritannia. Kvoter som skal sikre EU-fiskerne et rimelig kvotegrunnlag å fiske på.

Kryssende hensyn

For Norge vil det tilsvarende bli en utfordring å få tilgang til britisk sone for å ta nordsjøsild og makrell når disse fiskeartene er på sitt beste, men ikke verre enn at det meste kan fiskes i egen sone. 

De som kommer best ut av en ny kvotekrangel kan være britene, noe britiske fiskere øyner muligheten for. Hvor godt Norge kommer ut, kommer an på hvor gode vi er til å navigere mellom kryssende hensyn til et EU i desperat behov for fiskekvoter, og uforutsigbare briter som har satt fisken høyest på agendaen i brexit-forhandlingene med EU, og som nå øyner et oppgjør med gammel urett.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.