KUNNE VÆRT UNNGÅTT: Administrerende direktør Svein Ruud i Norway King Crab, mener situasjonen man nå opplever med høy dødelighet av kongekrabbe, kunne vært unngått om man fulgte den kunnskap som allerede er dokumentert.Foto: Per Thrana
KUNNE VÆRT UNNGÅTT: Administrerende direktør Svein Ruud i Norway King Crab, mener situasjonen man nå opplever med høy dødelighet av kongekrabbe, kunne vært unngått om man fulgte den kunnskap som allerede er dokumentert.Foto: Per Thrana

- Det er allmenn kjent at man ikke skal lagre krabbe i samleteiner

Svein Ruud i Norway King Crab mener kongekrabbekrisa vi nå ser kunne vært unngått dersom næringa hadde fulgt den kunnskap som allerede er dokumentert.

Fiskeri
Jørn Mikael Hagen
Mobil 91805828
11. september 2020 11:16Oppdatert:
11. september 2020 12:34

Fiskeridirektoratet har gått ut og oppfordret fiskerne til å trappe ned aktiviteten på kongekrabbefiske - og kun fiske det kvantumet som de har leveringsavtale for så lenge mottakene har problemer med avsetningen av krabben. Bakgrunnen er at mye krabbe blir stående usolgt i samleteiner over lengre tid - og dør.

- Veldig risikofylt

- Å lagre krabber i samleteiner er veldig risikofylt. Du har liten kontroll og dødeligheten øker deretter. Et lite volum over kort tid kan fungere, men lengre lagring skal man ikke gjøre - verken som fisker eller som mottager. Dette er forsket på og vel dokumentert, så det bør være allmenn kunnskap for dem som arbeider med krabbe, sier Svein Ruud, administrerende direktør i Norway King Crab til Fiskeribladet.

Sikkert som julaften

Ruud forteller videre at når russisk kongekrabbe treffer markedet - som er tidlig september hvert år - så stopper eksporten av norsk krabbe til Asia. 

- Det er like sikkert som at julaften kommer 24. desember. Dette vet krabbenæringa, sier han.

Han mener derfor at situasjonen som nå har oppstått med høy dødelighet hos kongekrabbe som lagres for lenge, i stor grad kunne vært unngått. Men når situasjonen er blitt som den er med krabbedødelighet på opp mot 60 prosent i enkelte samleteiner, sier han det er viktig at fiskerne følger Fiskeridirektoratets bønn om å trappe ned fisket. Samt at fiskere og anlegg hele tiden har tett dialog.

- For én ting er at Asia-markedet stopper når den russiske krabben er tilgjengelig. I år får det enda større utslag fordi USA og Canada, som normalt har kjøpt norsk krabbe når russerne tar Asia. Disse er i år hardt rammet av Covid-19, så i år er det jo enda vanskeligere å få solgt krabben, fortsetter han.

Fulgte våre råd

Ruud forteller at de tidlig i sesongen ga råd til sine fiskere i Øst-Finnmark om å fiske mest mulig krabbe i juni, og at fiskerne var flinke til å lytte til rådene de fikk. 

- Rådene ble gitt nettopp fordi vi vet at de volumene som kommer juli/august klarer man ikke ta unna. I tillegg er det begrenset med fly som kan frakte krabben nå under Covid-19-restriksjonene.

Han forteller videre at Norway King Crab fremdeles omsetter 20 tonn kongekrabbe i måneden, men siden fiskerne lyttet til de råd de fikk om å ha mest mulig unnagjort innen 1. september, så ble toppene tatt ut tidligere på året. 

- Men lærdommen av det vi ser nå er at eneste måte å ha kontroll på krabben er å ha den i tankanlegg på land, der du ser hver eneste krabbe og hvor man styrer temperatur og oksygen, slår han fast.

zoomIKKE OBSERVERT UTFORDRINGER: Svein Ove Haugland, administrerende direktør i Norges Råfisklag, sier de ikke har observert avsetningsutfordringer, men at det var veldig godt kongekrabbefiske forrige uke.
IKKE OBSERVERT UTFORDRINGER: Svein Ove Haugland, administrerende direktør i Norges Råfisklag, sier de ikke har observert avsetningsutfordringer, men at det var veldig godt kongekrabbefiske forrige uke.

Råfisklaget: - Ikke merket problemer

Administrerende direktør i Norges Råfisklag, Svein Ove Haugland, stiller seg litt undrende til Fiskeridirektoratets melding om avsetningsproblemer.

- Vi har ikke observert noen avsetningsproblemer. Det vi derimot har sett er at det var et veldig godt kongekrabbefiske forrige uke, og at antall landinger dermed gikk opp. Men inneværende uke har antallet roet seg igjen, sier han til Fiskeribladet.

Han stiller seg likevel bak direktoratets oppfordring om at fisker må holde en tett dialog med mottak og aktiviteten i takt med markedssituasjonen.

Råfisklagslederen påpeker og det ansvar fisker og mottak har for å ta vare på fangsten, og at all krabbe i samleteiner må holdes under god oppsikt.

Han tror situasjonen vil roe seg nå ettersom at antallet landinger har roet seg inneværende uke.

Fiskeriministeren varsler innskjerpinger

Direktoratet opplyser at både de og Kystvakten har oppmerksomhet knyttet mot kongekrabbefisket og det blir regelmessig avdekket ulovligheter, både i selve fisket og ved omsetning av kongekrabbe.

 Fiskeriministeren varsler at regelverket kan bli skjerpet.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.