MER FORSKNING: Administrerende direktør i Hofseth Aqua, Roger Hofseth, mener man trenger mer kunnskap om oppdrettslaksens påvirkning på villaksen. Foto: Morten Hjertø
MER FORSKNING: Administrerende direktør i Hofseth Aqua, Roger Hofseth, mener man trenger mer kunnskap om oppdrettslaksens påvirkning på villaksen. Foto: Morten Hjertø

Hofseth vil finne ut mer om hvordan oppdrett påvirker villaks

Han avviser at ønske om produksjonsvekst står bak.

Havbruk
Marthe Njåstad
13. september 2020 08:45

- Det er på en måte vedtatt og opplest at det er lakselusen som har den store skylden, men jeg tror det er så mange andre faktorer som også påvirker villaksen. Vi må fokusere på helheten, sier administrerende direktør i Hofseth Aqua, Roger Hofseth. Han legger til:

- Lakselus kan være en del av problemet. Men det kan være andre ting også: Ekstremvær for eksempel - det er mye mer ras og flom nå, som kan ødelegge gytegropen for laksen. Bransjen må uansett ta ansvar for å finne ut hva som er problemet, og sette inn tiltak. 

Denne uken meldte Lakseelvene på Sunnmøre og Hofseth Aqua at de har engasjert forskningsinstituttet Norwegian Research Centre (Norce) for å gjennomføre et storstilt forskningsprosjekt med mål om å øke villaks- og sjøørretbestandene på Sunnmøre.

Vil identifisere problemene

- Dere ligger i rødt produksjonsområde. Er ikke dette prosjektet satt i gang bare for å kunne skaffe seg mer vekst da?

- Nei for all del ikke. Motivasjonen er at jeg skal kunne se dem som er opptatt av villaksen i øynene, og si at vi ikke er årsaken til disse problemene. Vårt engasjement for villaksen går langt utover egeninteresse, sier Hofseth og legger til:

- Vi ønsker å bygge opp stammene, og sette de lokale elvene i en bedre tilstand. Det er mange elver på Sunnmøre, noen er bra og noen er ikke, hva er grunnen? Vi ønsker å identifisere og løse problemene, sier han. 

- Mener du laksenæringen har fått ufortjent mye skyld for den lave villaksbestanden?

- Det vet jeg ikke, det er jo noe av det prosjektet skal finne ut av. Oppdrettsnæringen har hele tiden blitt pekt på, og det er forståelig. Men vi må undersøke og finne fasit. Jeg vil for min egen del finne ut hva som er årsakene. Vårt mål er at Sunnmøre skal være verdens beste plass å leve for fisken både i og utenfor merdene. Det må kunne gå an å eksistere side om side, sier han til IntraFish. 

Har ikke vurdert søksmål

- Har dere også vurdert å saksøke staten, som oppdretterne sør for Stadt gjør nå?

- For å være helt ærlig så har ikke tanken streifet meg. Vi må forholde oss til de reglene som eksisterer. Vi har hele tiden hatt lave lusetall og har ren samvittighet. Samtidig forstår vi at hensynet til villaksen må gå foran.

Daglig leder av Stiftelsen Norsk Villaksforvaltning, Atle Frøysand uttalte tidligere denne måneden at han mener andre forhold enn lakselus og rømming som påvirker villaksen er underkommunisert av forskere, forvaltning, elveeiere og miljøbevegelse.

Samspill av mange faktorer

Peder Fiske er seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (Nina) og har blant annet forsket på bestandssammensetning og effekter av rømt oppdrettslaks for villaksen.

- Villaksen har gått tilbake i store deler av utbredelsesområdet sitt. Det er opplagt at det ikke bare er en faktor som er årsaken til det, men et samspill av mange faktorer, sier Fisk.

Han er medlem i Vitenskapelig råd for lakseforvaltning. Rådet har rangert truslene til villaksen etter to parametere.

zoomPeder Fiske, seniorforsker ved Nina.
Peder Fiske, seniorforsker ved Nina.

- Vi ser på hvor mye truslene påvirker bestanden og mulig utvikling fremover. Vasskraftregulering kommer høyt på påvirkning, det har utvilsomt redusert laksebestanden. Men situasjonen er stabil, i alle fall hvis man skal tro politikerne, hvor tiden for store utbygginger er forbi. Og det blir gjort en del tiltak for å bedre situasjonen. 

- I rangeringen er lakselus og rømt oppdrettslaks de som scorer høyest både på påvirkning og utvikling videre, med planlagt økning av produksjon fremover, selv om trafikklyssystemet kanskje vil føre til at alle før eller siden havner i gul sone.

Lavere bestand på Sunnmøre

Han sier det de siste årene har gått avvikende dårlig for villaksen på Sunnmøre. 

- Der er sannsynligvis lus en av faktorene som påvirker dette. Når bestanden havner på et lavt nivå, så kan kanskje rovdyr, som for eksempel oter gjøre det vanskelig for bestanden å bygge seg opp igjen. 

Men trengs det mer dokumentasjon for å se på om oppdrettslaksen påvirker villaksen negativt?

- Man kan alltid ønske mer dokumentasjon, men noen ganger må man si at ting er ganske bra dokumentert. For eksempel så er de genetiske innslagene av rømt oppdrettslaks i ulike bestander godt dokumentert med genetiske metoder, sier Fiske og legger til:

- Når det gjelder lakselus sin effekt, kunne man alltid ønsket seg flere desimaler bak kommaet, men i det store og det hele er dokumentasjonen ganske klar. Blant annet med disse eksperimentene som er gjort ved å gi fisk lusemiddel, som visertydelig effekt at laksen får økt overlevelse når de er beskyttet mot lus. Da kommer det flere tilbake til elvene. Det er publisert mye forskning på dette.

Les også:

Villaksforvalter mener lus og rømming er overkommunisert - og at andre trusler mot villaks er underkommunisert

Fra 2010 til 2020 har det rømt drøyt 2,1 millioner laks fra norske oppdrettsmærer

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.