SOLGTE VIDERE: Aamodt-rederiet i Søgne som overtok «Kjelsvik» fra tidligere eier Jan Andersen, er overtatt av nye eiere i Austevoll. Båten som tidligere leverte fangstene i Peterhead i Skottland, leverer nå til Egersund, der fisken går videre til auksjonen i Hanstholm, Danmark.Foto: Carl Aamodt
SOLGTE VIDERE: Aamodt-rederiet i Søgne som overtok «Kjelsvik» fra tidligere eier Jan Andersen, er overtatt av nye eiere i Austevoll. Båten som tidligere leverte fangstene i Peterhead i Skottland, leverer nå til Egersund, der fisken går videre til auksjonen i Hanstholm, Danmark.Foto: Carl Aamodt

Under en fjerdedel av Norges hysekvote blir fisket i Nordsjøen

Snurrevadfisker Nils Andre Taranger synes ikke det er greit at en god matfisk som hyse går til oppmaling. Hysa er imidlertid ikke den han heller trakter mest etter.

Fangst
Nils Torsvik
Telefon 55 21 33 21
Mobil 932 56 325
11. september 2020 05:00

De to siste årene har norske fiskere bare fisket rundt 1500 tonn hyse i Nordsjøen. Av konsumfisken i dette havområdet er det bare sei- og hvittingkvotene som blir tatt. Kvotene på rødspette og hyse er de som utnyttes minst.

Ikke viktigst med hyse

Hysekvotene i Nordsjøen har de siste årene vært rundt 45.000 tonn, der Norge har en andel på 21 prosent. I år er den norske kvoten på 7900 tonn av en totalkvote på 35.653 tonn, men allerede neste år kan kvoten bli nær det doble. Det internasjonale havforskningsrådet har anbefalt en kvote på 69.280 tonn i 2021.

For «Kongshav», tidligere «Kjelsvik», som Nils Andre Taranger, sammen med Anders Magne Taranger og Morten Glesnes kjøpte av Carl Aamodt tidligere i år, har hysa vært en art de får som bifangst i annet fiske med snurrevad.

- For oss er det sei og lysing som er viktigste fiskearter. Hysa er dårlig betalt, sier Taranger.

Bifangst

Som matfisk er imidlertid hysa en utmerket fisk, og Taranger mener det bør unngås å ta hyse i tobisfangstene. 

- Det burde vært rist i dette fisket, når innblandingen er så stor som den har vært i år, sier han, men ser det som et godt tegn for hysebestanden at den nå finnes i gode mengder og utbredelse i Nordsjøen.

- Vi fisker rundt Engelsk Klondyke og Ekofisk og får hyse som bifangst der, sier han.

Unngår torsken

Torsken forsøker Austevoll-fiskerne å holde seg unna, siden bifangstbestemmelsene for denne er svært strenge. Det er lov med fem prosent innblanding i garnfangstene og bare 2,5 prosent i trål. Norske fiskere har som følge ikke fisket kvotene de to siste årene, fremgår det av en oversikt Nærings- og fiskeridepartementet offentliggjør årlig.

- Lysingen er best betalt, og det er den vi helst går etter, sammen med seien, sier Taranger. 

Kvoten på lysing er litt over 100.000 tonn i år. I 2018 og 2019 har de norske totalfangstene vært om lag 4000 tonn. Den norske seikvoten er 41.703 tonn, der Norge har en andel på 55 prosent av totalkvoten.

Vanskelig år

For de nye eierne av «Kongshav» har oppstartsåret 2020 vært et tungt år, med lave priser og treg avsetning på ferskfisken. De leverer fangsten til Fonn i Egersund, som frakter den til auksjon i Hanstholm, Danmark.

- Koronapandemien har slått hardt inn for oss. Markedet er ikke det beste, sier Taranger. For tiden ligger båten i havn, men skal snart på feltet igjen der fisket vil fortsatt dreie seg om de samme artene som de har fisket på til nå i år.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.