KLAR: «Gunnar Langva» fra Ålesund fortsatt til kai, men er klar for å komme seg på makrellfisket så snart været blir bedre ute i havet.Foto: Einar Lindbæk
KLAR: «Gunnar Langva» fra Ålesund fortsatt til kai, men er klar for å komme seg på makrellfisket så snart været blir bedre ute i havet.Foto: Einar Lindbæk

Flåten rigger seg for å fiske topp makrell i norsk sone

Til tross for meldinger om at makrellen er ankommet norsk sone og er av god kvalitet, er ikke ringnotbåtene i gang med sesongen helt ennå - men klare er de.

Fiskeri
Einar Lindbæk
Telefon 70 15 57 69
Mobil 932 56 323
9. september 2020 13:02Oppdatert:
9. september 2020 13:09

Dårlig vær de siste dagene er årsaken til at de som hadde planlagt en tidlig start på makrellfisket i ringnotflåten, har måttet utsette starten.

- Bedre værutsikter til helgen, gjør at vi planlegger å komme oss ut lørdag eller søndag. Vi har ingen tid å miste når vi nå skal fiske den beste makrellen i norsk sone, sier veteranbas Arne Riise (72) på «Gunnar Langva» fra Ålesund.

Mer makrell i norsk sone

Med 55 års erfaring i pelagisk fiske, har Riise et langt perspektiv også på den til tider vanskelige og alltid matjaktende makrellen.

- Makrellen ser ut til å komme tidligere inn i norsk sone nå enn i de siste årene. Det går i syklus slik den oppfører seg over år. Alt tyder på at vi nå går inn i noen år hvor makrellen vil etablere seg mer i norsk sone og ikke fortsette vandringen sørover som vi har sett de siste årene, vurderer Riise.

Som alle andre fiskere i Norge er Riise interessert i år fiske makrellen når den er på sitt beste for å forsyne det asiatiske markedet med den beste makrellen til høyest mulig notfanget makrell. Og få best mulig pris for den. Mye tyder på han og de andre som snart skal ut på makrellfeltet, finner denne høykvalitets makrellen i norsk sone nå.

zoomERFARING: Basen Arne Riise på «Gunnar Langva» (t.h.) i godt selskap med Lodve Gjendemsjø og Øystein Rabben på Nor Fishing for et par år siden.
ERFARING: Basen Arne Riise på «Gunnar Langva» (t.h.) i godt selskap med Lodve Gjendemsjø og Øystein Rabben på Nor Fishing for et par år siden.

Garnbåter får makrell

I går leverte garnbåten «Storvig» en stor lyrfangst til Nils Sperre på Ellingsøy, hvor det var gått ett tonn stor makrell i garna.

- Det var åtefri 500 grams makrell av beste kvalitet, rent bortsett fra at den var havnet i garna og dermed ikke var aktuell for markedet, sier Harald Sperre i Nils Sperre AS.

Sperre sier dette tyder på at den gode makrellen er kommet inn i norsk sone og kan være klar for å bli fisket med not.

- Det avhenger blant annet om hvor tett den står. Fiskerne holder gjerne igjen starten av makrellfiske for å være på den sikre siden for å få den beste, åtefrie makrellen. Vi er klare til å ta imot notfanget makrell og håper at den også kommer inn til kysten for at den minste flåten kan nå den, sier Harald Sperre.

Makrellen ser ut til å komme tidligere inn i norsk sone nå enn i de siste årene. Det går i syklus slik den oppfører seg over år.

Arne Riise, veteranbas på «Gunnar Langva»

Makrell av Japan-kvalitet

Arne Riise er godt orientert om makrellfangster i garn de siste dagene og er klar på at dette er makrell av beste sort.

- Dette er hundre prosent sikkert makrell av Japan-kvalitet, sier Riise som ivrer etter å komme seg ut på feltet. 

 - Er det grunn til bekymring at den makrellen står dypt og går i garna for dere notfiskere? - Nei, den viser seg nok oppe også. Usikkerheten ligger i hvor lengde den blir i norsk sone. Vi vil jo fiske det meste her, sier basen.

Uønsket makrell i garn

Reder Dag Østrem på «Storvig» fra Lindesnes er den som er minst fornøyd med å få makrellen selv om kvaliteten var god.

- Vi må levere den og få litt for den som i neste omgang trolig fører til inndragning fordi vi ikke har kvote på makrell. Det er bare ulønnsomt arbeid med makrell som bifangst i garna, sier Østrem.

Han sier at selv om makrellen er stor, går den ikke i garna på vanlig måte, men hekter seg fast med kjeften.

- Maskene på garna i lyrfisket er for store til at makrellen skal havne i garna som annen større fisk, sier Østrem.

205.000 tonn norsk makrell igjen

Den siste uken er det bare innmeldt og levert mindre makrellfangster fra et kystnært fiske. I Smutthavet har et stort antall fartøy fra mange nasjoner fisket makrell med trål.

Totalt gjenstår det å fiske 205.000 tonn av en totalkvote med flekskvote på 231.000 tonn for den norske flåten.

Første makrellfangster fra ringnotflåten ble meldt inn 25. september i fjor. I år kan det bli nærmere to uker tidligere.

DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.