REGIONKAMP: Når Fiskeribladet utelukkende argumenterer som om dette handler om en kamp mellom Bergen og Tromsø, virker avisa svært prega av den regionkampen de selv advarer mot. Bildet er av Kystens hus i Tromsø.Foto: Norges Råfiskelag
REGIONKAMP: Når Fiskeribladet utelukkende argumenterer som om dette handler om en kamp mellom Bergen og Tromsø, virker avisa svært prega av den regionkampen de selv advarer mot. Bildet er av Kystens hus i Tromsø.Foto: Norges Råfiskelag

Fiskeribladet og regionkamp

Fiskeribladet kommenterer i sin leder 9. september noen av forslagene fra Aps nordområdeutvalg. Der advarer de mot en «tullete regionkamp», men det kan virke som om Fiskeribladet går i regionfella selv.

Leserinnlegg
Skrevet av9. september 2020 17:04Oppdatert:
15. september 2020 14:19

Det er ikke overraskende at det kommer reaksjoner på forslaget om å dele Fiskeridirektoratet. Forslaget har en prinsipiell begrunnelse, og vi mener det kan styrke jobben som gjøres. 

På andre områder har man skilt rollene, for eksempel mellom Petroleumstilsynet og Oljedirektoratet. Men det er ulike og høyst legitime meninger om dette, og alle argumenter vil bli hørt fram til Aps landsmøtet til våren.

Styrke havkompetansen

Det er andre påstander i Fiskeribladets leder jeg er mer overraska over.

For det første har ikke Aps nordområdeutvalg foreslått å flytte noe av Havforskningsinstituttet. Avisa skrev dette til tross for at jeg sa det motsatte i saken de skrev om utvalget, men har retta det i nettversjonen.

For det andre skriver Fiskeribladet at det ikke er noe «nytt at tromsøpolitikere krever mer til byen». 

Nå er jeg riktignok fra Harstad, og man må kanskje være derfra selv for å forstå at vi harstadværinger ikke er overbegeistret for å få merkelappen «tromsøværing» ufrivillig klistra på oss. 

Men viktigere; utvalget har ikke sagt at en tilsynsdel av Fiskeridirektoratet skal til Tromsø. Hadde du spurt meg personlig ville jeg pekt på andre steder i nord. Og forslagene fra utvalget handler først og fremst om å styrke vår samlede havkompetanse.

Flytte arbeidsplasser

For det tredje skriver avisa at «i stedet for å kjempe mot andre regioner bør Henriksen & Co heller arbeide sammen med resten av Norge for å få flyttet arbeidsplasser ut fra Oslo». 

Hvis Fiskeribladet hadde lest rapporten Nordområdeutvalget la fram, ville de sett at utvalget gjør nettopp dette. Blant annet vil vi flytte Norsk Romsenter fra Oslo.

Men utvalget er ikke først og fremst opptatt av å flytte på eksisterende arbeidsplasser. Hovedgrepene er å stanse den årelange sentraliseringa av arbeidsplasser og sikre kompetansen som finnes i distriktene. 

Deretter å bygge kompetansemiljøer med tyngde i nordområderelaterte spørsmål, ikke minst hav, klima og sikkerhetspolitikk, som er en nøkkel for å gi Norge større definisjonsmakt i møte med stormaktene.

Bergen vs. Tromsø

Når Fiskeribladet utelukkende argumenterer som om dette handler om en kamp mellom Bergen og Tromsø, virker avisa svært prega av den regionkampen de selv advarer mot.

At vi hever ambisjonene for hvilken kompetanse vi skal bygge på hav og nordområde i Norge, kan være en fordel for de allerede etablerte miljøene. Med større mål er det nordområde nok til alle. Både for Bergen, Tromsø, Oslo, Bodø, Vadsø, Kirkenes og Harstad.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.