SMÅ FEILMARGINER: - Hvor sabla gode gutta på sjøen må være med øyemål og korrekt fangstestimering.Foto: Jon Eirik Olsen
SMÅ FEILMARGINER: - Hvor sabla gode gutta på sjøen må være med øyemål og korrekt fangstestimering.Foto: Jon Eirik Olsen

Fangstestimatet - jeg bare liker det ikke

Dette med å estimere fangst, nei det er ikke alltid så enkelt. Det er ikke så lenge siden jeg sist fikk erfare det.

Kommentar
Skrevet av11. september 2020 10:02

Da hadde jeg holdt på en stund uten å måtte forholde meg noe særlig til det. Jeg merket presset da jeg logget inn i Kystfiskeappen og skulle føre inn kvantum på de ulike artene for første gang på en lang stund. 

Ute av drift

Jeg må bare få sagt: Takk og lov for vedlikehold på tekniske installasjoner. Appen var nemlig ute av drift i forbindelse med vedlikehold og jeg var i et område uten mobildekning og i litt vær, så da måtte innmelding vente til jeg kom nærmere land. 

Det opprinnelige estimatet jeg skulle føre inn i Kystfiskeappen var feil - så feil at jeg risikerte at det kunne ha blitt riktig så ulønnsomt. Nå var det for så vidt bare en prøvetur for å bli kjent med ny redskap, men det ble fangst og da måtte det leveres. Jeg ble særlig én erfaring rikere på denne turen: Hvor sabla gode gutta på sjøen må være med øyemål og korrekt estimering.

Skal du føre kun 1 kilo med ett eller annet, så er det tross alt bare 100 gram du kan tippe feil, før du har gjort noe galt

Fingerspitzgefühl

Kommer det med erfaring? Eller ligger det kanskje litt latent i en del yrkesfiskere? Det er vel kanskje en kombinasjon for noen og hell for dem som allerede har dette ut i fingerspissene. Jeg trodde kanskje jeg var litt alene og uerfaren på dette. 

Til tross for at jeg har hørt mange som har uttrykt bekymring rundt estimering, så har jeg kanskje hivd meg litt på hylekoret for å uttrykke skepsis til å bli straffet ved for store avvik fra opprinnelig estimert til faktisk levert kvantum. 

Det er klart at jeg teoretisk kunne tenke meg til utfordringene, men praktisk å erfare dem uten støtte fra en som hadde estimert kvantum i store deler av sitt liv, det var noe ganske annet. For å krydre det hele var utstyret om bord nytt.

zoomHelene Kristoffersen, fisker.
Helene Kristoffersen, fisker.

I samme båt

Under Pelagisk Fagdag i Bergen i forrige uke, fikk jeg derimot erfare at dette fremdeles er en aktuell problemstilling. Og til tross for at det ikke er pent eller riktig å glede seg over andres ulykke, så følte jeg en viss lettelse, da andre var i samme båt som meg. 

Ettersom jeg kom inn med såpass lite fangst forrige gang, var rommet for feilestimering desto snauere. Fra min tidligere erfaring, kan innblanding av marginale kvantum også lede til store problemer. Skal du føre kun 1 kilo med ett eller annet, så er det tross alt bare 100 gram du kan tippe feil, før du har gjort noe galt. 

Så når du får en del torsk, en del sei og én steinbit, som i mitt tilfelle, så er potensialet der allerede. Jeg forstår at dette er mer teoretisk enn praktisk og jeg har til gode å erfare noen i nærmeste omgangskrets som er blitt straffet for feilestimering.

 Jeg vil tro at grunnen for det er en kombinasjon av at når man er erfaren, blir man mer trent i å estimere korrekt og at myndighetene ikke ser på feilestimering på lave kvantum med for hard hånd. Når du fangster i tonnevis så har du en større feilmargin. Men da snakker vi også om størrelsesorden «ikke-sammenlignbart-med-noe-annet-du-møter-i-dagliglivet».

Skrotes Kystfiskeappen?

Nei, jeg synes ikke det er enkelt. Og nå ser man for seg rapportering av aktivitets- og posisjonsdata for alle yrkesfiskefartøy med tiden. Oppi dette foreslås det også å skrote Kystfiskeappen, som man har investert masse tid og penger i å forstå og ta i bruk. 

Nå må det ikke misforstås dit hen at jeg syne sistnevnte var så innmari super heller. Jeg tror nok de fleste forstår bakgrunnen og argumentene for å innføre dette selvsagt er helt innenfor. Alt utvikler seg og det må yrkesfiskeren med båt, bruk og annet utstyr også gjøre. 

Samtidig klarer jeg ikke å bli dus med dette estimatet. Inntil videre er det estimeringen som teller og gjelder og det er den det til syvende og sist kan stå og falle på. Jeg synes det er skremmende og lite fristende for eventuelle fremtidige fiskevær for mitt vedkommende. 

Om jeg oppfatter dette riktig, så blir det et press på yrkesfiskeren for å finne gode nok løsninger for å få et korrekt estimat av fangst. Dette er kanskje normal praksis og i mangel av bedre løsninger og et sterkt og nærmest umiddelbart behov for løsninger, så er det meget mulig det er veien å gå - jeg bare liker det ikke.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.