IVARETAR ALLE: Vi er yrkesfiskernes fremste representant, forsvarer og talerør, skriver  Jan Petter Børresen (bildet) leder i Mannskapsseksjonen og Audun Stautland daglig leder i mannskapseksjonen i Norges Fiskarlag.Foto: Arne Fenstad
IVARETAR ALLE: Vi er yrkesfiskernes fremste representant, forsvarer og talerør, skriver  Jan Petter Børresen (bildet) leder i Mannskapsseksjonen og Audun Stautland daglig leder i mannskapseksjonen i Norges Fiskarlag.Foto: Arne Fenstad

Mannskap er ryggraden i Norges Fiskarlag

Vi har ingen mannskapsflukt fra Fiskarlaget, selv om noen later til å tro det.

Norges Fiskarlag er en landsdekkende interesseorganisasjon som arbeider for å ivareta alle yrkesfiskere. Medlemsmassen kan deles inn i tre hovedgrupper; enefiskere, mannskap og redere med ansatt mannskap. 

I tillegg kommer fiskere som er både enefiskere og mannskap - og de som både er ansatt hos andre, og har egen båt på si med egne ansatte. Norges Fiskarlag omfavner alle, også skoleelever innen fiskeri.

Påstander om medlemsflukt

Norges Fiskarlags medlemstall, som Kjell Ingebrigtsen påpeker overfor Fiskeribladet, har vært stabile de siste årene. Han ble bedt om tall for inntil de siste fem år, mens Fiskeribladet skal å ha lagt til grunn tall helt tilbake fra 2008. Det fremstår uryddig.

Når det gjelder rene mannskapsmedlemmer, så er Fiskeribladets påstand om medlemsflukt heller ikke mulig å finne i vårt medlemsarkiv. Tvert imot er det en økning av medlemmer den siste tiden. Når våre kollegier i andre fagforeninger opplyser at de har mottatt innmeldinger fra personer som opplyser å ha vært medlemmer hos oss, så er det sikkert riktig. 

Det er ikke uvanlig at enkeltmedlemmer bytter medlemsorganisasjon. Det går begge veier. Det er heller ikke uvanlig at enkeltmedlemmer er medlem av flere fiskeriorganisasjoner samtidig. En mulig forklaring kan også være at mange uriktig tror at de er medlemmer av Fiskarlaget hvis de er registrert i Fiskerimantallet.

Misvisende

En misvisende overskrift i Fiskeribladet dekker over det som egentlig er et positive budskap i artikkelen, nemlig at det er flere av organisasjonene innen norsk fiskeri melder om økt oppslutning. Dette i en tid hvor vi i Norge er i ferd med å få et flertall av uorganiserte i arbeidslivet.

Mannskapsmedlemmenes interesser ivaretas etter to akser i Fiskarlaget. Det skilles mellom faglagets ansvar og Mannskapsseksjonens ansvar:

Norges Fiskarlags hovedlag og de tilknyttede fylkeslagene og gruppeorganisasjonene er faglag som hver dag jobber for mannskapsmedlemmene med fiskeripolitikk, ressursforvaltning og andre fagspørsmål, herunder at yrkesfiskerne skal ha gode sosiale ordninger, arbeidsvilkår og sertifiseringsordninger. Her har mannskapsmedlemmene også tilgang til fri juridisk bistand og forsikring, for å nevne noen medlemsfordeler.

Yrkesfiskernes fremste representant

Mannskapsseksjonen er en egen selvstendig og uavhengig enhet i Fiskarlaget med et hovedansvar; å ivareta mannskap sine interesser som ansatt på fiskefartøy i møte med arbeidsgiver. Mannskapsseksjonen ledes og eies av rene mannskapsmedlemmer av Fiskarlaget. Mannskapsseksjonen forhandler om tariffavtaler og gir bistand i saker tilknyttet arbeidsforholdet.

Norges Fiskarlag med tilhørende organisasjonsledd og tariffseksjoner streber etter å være yrkesfiskernes fremste representant, forsvarer og talerør. Vi er stolt over å representere bredden i den norske fiskeflåten. Hver dag jobber vi innenfor våre respektive ansvarsområder for hvert enkelt medlem av Norges Fiskarlag.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Digitalisering øker kvaliteten på forsøk

Kommentar
19. september 2020 10:33

Kjære delegat, pust med magen

Leserinnlegg
18. september 2020 08:36

Det marine økosystemet i nord er i endring

Kommentar
17. september 2020 19:22
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.