HARDERE FRONTER: Frontene som trekkes opp av britiske parlamentarikere i brexit-forhandlingene med EU  hardner til. Et nytt lovforslag åpner for at britene kan gå ut av EU uten en avtale på plass.Foto: UK Parliament
HARDERE FRONTER: Frontene som trekkes opp av britiske parlamentarikere i brexit-forhandlingene med EU  hardner til. Et nytt lovforslag åpner for at britene kan gå ut av EU uten en avtale på plass.Foto: UK Parliament

En Brexit-løsning synes stadig fjernere

Et britisk lovforslag kan føre til sammenbrudd i handelsforhandlingene mellom Storbritannia og EU.

Utenriks
Nils Torsvik
Telefon 55 21 33 21
Mobil 932 56 325
7. september 2020 11:09

Lovforslaget fra den britiske regjeringen vil nemlig tilsidesette viktige deler av Brexitavtalen mellom Storbritannia og EU, melder Financial Times.

Én måned frist

Det er avtalen som skulle forhindre at det oppsto en hard grense mellom Irland og Nord-Irland, som det nå skapes usikkerhet om. Denne skulle sikre at det ikke ble innført grensekontroll og tollavgifter når Storbritannia fra nyttår er helt ute av EU.

Avisen The Telegraph meldte søndag kveld at Johnson vil gi EU litt over en måned på å inngå en endelig avtale om betingelsene for brexit. Dersom det ikke skjer senest 15. oktober, vil regjeringen anse det som en «no deal» og gå videre uten en form for handelsavtale.

Ikke forhandle bort

En annen britisk avis, Express, sier at EU-ledere har fått en streng advarsel fra den skotske Tory-parlamentarikeren, Michelle Ballantyne, om å forhandle bort Storbritannias fiskerettigheter etter brexit i britiske farvann. Hun oppfordrer Brussel om å «våkne opp og innse» at Skottland ikke vil rikke på dette viktige forhandlingsspørsmålet.

Hun sier også at hun forventer at Boris Johnsons regjering vil beskytte britiske fiskeres rettigheter over hele landet. Hun viser til at skotske fiskere vil ha en betydelig andel i resultatet av brexit-forhandlingene, og hun advarte EUs forhandlere om at det er på tide at de «våkner opp» og innser at Storbritannias farvann ikke er til salgs.

Kun mindre endringer

EU har på sin side signalisert at de bare er villig til å bare akseptere «mindre endringer» i mulighetene for britiske fiskeres fangster i egen sone. EUs sjefforhandler Michel Barnier har nektet å vurdere Boris Johnsons forslag, fordi det gir britiske båter et betydelig løft.

Barnier har vist til at dette kan sette en tredjedel av EUs fiskeflåte ut av drift.

David Frost, som er den britiske statsministerens brexit-utsending, har lagt frem planer som vil doble mengdene britiske fiskere kan fange i Storbritannias kystfarvann. Men planene er blitt stemplet som «urealistiske» av innflytelsesrike europeiske beslutningstakere, som har gitt ordre til Barnier om å stå fast på blokkens fiskerikrav.

Barniers team skal under en uformell begivenhet ha fortalte diplomater og journalister at de trodde Storbritannias «klare strategi» ville være å «avveie» fisketilgang for å få garantier om frihet fra EU-regler på et veldig sent stadium i forhandlingene, melder Express.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.