GODT LIKT: Kunstneren Ørnulf Opdahl holder til på Godøya, utenfor Ålesund. Han er høyt aktet for sin kunst, og ikke minst setter fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen setter pris på sunnmøringens malerier.Foto: HELGE HANSEN
GODT LIKT: Kunstneren Ørnulf Opdahl holder til på Godøya, utenfor Ålesund. Han er høyt aktet for sin kunst, og ikke minst setter fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen setter pris på sunnmøringens malerier.Foto: HELGE HANSEN

Odd Emils skjulte lidenskap

Vet du hva Dronning Sonja og bodøværing Odd Emil Ingebrigtsen har til felles? Jo, begge elsker kunsten til Ørnulf Opdahl.

Kultur
Øystein Hage
Telefon 55 21 33 13
Mobil 932 56 317
13. september 2020 17:06

- Bildene hans er helt spesielle. Motivene er fra naturen på Sunnmøre, men speiler på mange måter hele kysten, sier en kunstinteressert fiskeri- og sjømatminister. 

Nylig var ministeren i Ålesund, og benyttet muligheten til å besøke galleriet til billedkunstner Ørnulf Opdahl på Godøya. Der fikk han en privat omvisning, initiert av fiskebåtreder Ståle Otto Dyb, også fra Godøya.

- Jeg skulle gjerne kjøpt et bilde til, men fikk beskjed av kona at vi hadde nok bilder på veggene hjemme i Bodø, forteller statsråden.

zoomKUNSTNERPRAT: Odd Emil Ingebrigtsen besøkte kunstner Ørnulf Opdahl (t.v.) på Godøya utenfor Ålesund. Der fikk de seg en god prat om kunsten til Opdahl.
KUNSTNERPRAT: Odd Emil Ingebrigtsen besøkte kunstner Ørnulf Opdahl (t.v.) på Godøya utenfor Ålesund. Der fikk de seg en god prat om kunsten til Opdahl.

Ørnulf Opdahl landskapsmalerier er først og fremst er basert på Sunnmørs-motiver, men kunstneren opplever at folk både på Østlandet, i Sverige og i London kan forholde seg til stemningene i bildene.

Opdahl er selv født og oppvokst i landskapet han maler, og har opp gjennom årene jobbet sammen med både Kjell Nupen og Dronning Sonja. Fra midten av 1980-årene har han rendyrket temaer knyttet til havet, samtidig som menneskefigurene har blitt tydeligere.

- For å kunne konkurrere med postkortmotivet må man gjøre landskapet til noe eget. For meg blir landskapsmaleriene først og fremst et speil på sinnsstemninger, der det ikke dreier seg om å gjenskape naturen, men om å konsentrere uttrykket slik at man kan kjenne igjen en stemning, har Opdahl forklart i tidligere intervjuer.

Jeg skulle gjerne kjøpt et bilde til, men fikk beskjed av kona at vi hadde nok bilder på veggene hjemme.

Odd Emil Ingebrigtsen, fiskeriminister

Ingebrigtsen er en av dem som har falt for Opdahls uttrykk.

- Jeg har hatt bilder av han fra langt tilbake i tid. Og en gang lånte jeg ut ett av hans bilder til en utstilling i Ålesund. Dette er 15-20 år siden, og jeg ble invitert hjem til Opdahl på Godøya. Det er en fantastisk plass, og da jeg nå kom tilbake til Sunnmøre ville jeg gjerne besøke han igjen, sier statsråden.

zoomSKIPPER FOR EN DAG: Odd Emil Ingebrigtsen fikk omvisning på fiskebåten Loran, og fikk blant annet teste ut skipperstolen til Trond Olav Dyb (t.v.).
SKIPPER FOR EN DAG: Odd Emil Ingebrigtsen fikk omvisning på fiskebåten Loran, og fikk blant annet teste ut skipperstolen til Trond Olav Dyb (t.v.).

Fiskebåtreder Ståle Otto Dyb benyttet muligheten dermed statsråden var på besøk, og arrangerte Godøytur for ministeren. Loran-rederen leide til med en Porsche for å frakte bodøværingen rundt. 

- Vi holdt fartsgrensen, selv om det er vanskelig med en slik bil, ler statsråden.

Dyb er utrolig glad han fikk vist frem Godøya og gjenforent de gamle kjente i kunstnerens galleri. 

Ingebrigtsen har nemlig lenge vært opptatt av kunst, og har tidligere drevet bokhandel og forlag. I løpet av årene har han gitt ut en rekke kunstbøker, og han har veggene fulle av kunst hjemme i Bodø.

- Jeg er ingen kunstekspert, men jeg synes Opdahl formidler kysten på en så utrolig flott måte. Jeg er også glad i Karl Erik Harr, og føler begge to får frem noe spesielt med norskekysten, forteller han.

zoomVISTE RUNDT: Fiskebåtreder Ståle Otto Dyb (t.v.) viste fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen rundt på Godøya.
VISTE RUNDT: Fiskebåtreder Ståle Otto Dyb (t.v.) viste fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen rundt på Godøya.

Han synes i tillegg det er mye artigere å investere i kunst enn å putte pengene i banken.

- Jeg får langt mer glede av pengene med å se på flott kunst enn nullrente i banken, ler han.

Da Ingebrigtsen var på tur på Godøya fikk han også omvisning på Dybs båt, og de fikk blant annet diskutert fiskerikriminalitet. Det er noe som Dyb er svært opptatt av, og har gjentatte ganger spilt inn forslag til hvordan problemene kan løses.

- Jeg fikk sagt hva jeg mente om at all fangst bør meldes inn før levering. Det kan stoppe jukset, sier Dyb.

Rederen fra Godøya skryter uhemmet av den nye ministeren, og betegner han som både behagelig og jordnær.

- Han er engasjert og lyttende, men det gjenstår å vise handlekraft som gagner hele Fiskeri-Norge. Både for den lille og store fiskebåten, uavhengig om de kommer fra nord eller sør, sier Dyb engasjert.

Ørnulf Opdahl

Ørnulf Opdahl (76) er en norsk billedkunstner, som er bosatt på Godøy like utenfor Ålesund. Studier av figurer og landskaper i malerier og litografier står sentralt i arbeidene til Opdahl, og særlig arbeidene med kystlandskaper har gitt Opdahl omtale som en stor romantiker i norsk samtidskunst.

Kunstnerens arbeider omfatter en lang rekke kollektiv- og separatutstillinger i inn- og utland, samt oppkjøp av de fleste faste, offentlige kunstsamlingene.

Opdahl har sin utdannelse fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og fra Statens Kunstakademi, hvor han senere, i årene 1985-92, var professor.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.