SNAKKE SAMMEN: Einar Helge Meløysund og Inger-Marie Sperre tar opp viktige spørsmål rundt årets makrellfiske. Industrien og fiskerne bør legge bort kjepphestene og snakke sammen.Foto: Mikaela Berg
SNAKKE SAMMEN: Einar Helge Meløysund og Inger-Marie Sperre tar opp viktige spørsmål rundt årets makrellfiske. Industrien og fiskerne bør legge bort kjepphestene og snakke sammen.Foto: Mikaela Berg

Fiskeribladet mener: Bedre dialog mellom fiskere og industri er viktig

Leder
6. september 2020 19:09

Fiskebåtreder Einar Meløysund mener norske fiskere må ta mer av makrellen i norsk sone, og ikke vente til fisken kommer i EU-sonen. På sikt kan dagens praksis gi Norge dårligere forhandlingskort, mener den engasjerte meløyværingen. Samtidig går Sjømat Norge-sjef, Inger-Marie Sperre, ut og kritiserer fiskernes store makrellandinger. Fangstene bør fordeles mer utover sesongen for å sikre industrien jevnere drift, mener hun. Begge har gode poenger.

Makrellsesongen er for alvor i gang, og fiskerne er som vanlig på jakt etter de store fangstene og de høyeste prisene. Det har blant annet medført at mer og mer av fisken er blitt tatt i EU-sonen. Årsaken er at fisken er kvalitetsmessig best og størst når den tas der. Fremdeles preges derfor makrellfisket av store fangster og forholdsvis kort sesong.

En slik praksis har ført til at industrien har bygget ut anleggene slik at de kan ta imot de store volumene som kommer. Sperre mener dette er problematisk for alle parter og tror det er på tide industrien og fiskerne begynner å samarbeide mer. Dermed kan en unngå både slike opphopninger - og sikre en lengre sesong. 

Fiskerne og industrien må lempe noen av kjepphestene over bord og løfte for fellesskapet.

Begge parter har fornuftige vurderinger. Meløysund har helt rett i at fremtiden er usikker når det gjelder sonefordelingen. brexit er rett rundt hjørnet og alt tyder på at det vil bli økt kamp om fiskeressursene i Nordøst-Atlanteren. Dette er blant annet noe den færøyske fiskerianalytiker Oli Samro har spådd. Han frykter det vil bli full krig om fordelingen av sild, makrell og kolmule. 

Sett i dette perspektivet kan det være fornuftig å ta mer av fisken i norsk sone, men da må industrien samtidig være villig til å få fisk som kanskje ikke er av den beste kvaliteten. Men samtidig vil kanskje en slik omlegging føre til et jevnere fiske, noe Sperre nettopp etterspør. Nettopp derfor bør Norge ta denne debatten.

Tradisjonelt har fiskerne og industrien skutt ned hverandres interesser. Ingen av dem har klart å se det store bildet. Begge parter har stort sett vært opptatt av egen inntjening og i mindre grad av markedets behov og nasjonens interesser. Dette er det kanskje på tide å gjøre noe med.

Både Meløysund og Sperre mener fiskerne og industrien sammen bør diskutere hva som er til det beste for fiskerinasjonen Norge. Vi er avhengig av å opprettholde nasjonens relative makrellandel, men minst like viktig er det å sikre helårig industridrift på land. Da må partene lempe noen av kjepphestene over bord og løfte for fellesskapet.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.