OPPMALING: Store mengder hyse gikk til oppmaling under tobissesongen. Flåten har nå fått varsel om inndragning av fangstverdier. Foto: Nofima
OPPMALING: Store mengder hyse gikk til oppmaling under tobissesongen. Flåten har nå fått varsel om inndragning av fangstverdier. Foto: Nofima

2100 tonn hyse ble sendt til oppmaling. 26 fartøy får varsel om inndragning.

Tobisflåten har fått varsel om administrativ inndragning av fangstverdier etter å ha sendt 2100 tonn hyse til oppmaling under årets fiske.

Fiskeri
Silje Helene Nilsen
Mobil 45275020
7. september 2020 15:05Oppdatert:
8. september 2020 15:00

En fantastisk tobissesong i Nordsjøen, hvor 27 norske fartøy har levert tobis til en førstehåndsverdi som overstiger utrolige 879 millioner kroner, oppsummeres med en viss bismak.

Ifølge Fiskeridirektoratet er det landet «store mengder» bifangst av hyse i løpet av sesongen, som ble avsluttet i slutten av juni. Dette har, i strid med lovverket, gått til oppmaling.

Kun humant konsum

Tobis leveres til mel- og oljeindustrien, og blir hovedsaklig brukt som ingrediens i oppdrettsfôr. I Norge er det imidlertid forbud mot slik bruk av torsk, sei, hyse og kystbrisling, da disse artene skal fiskes utelukkende til humant konsum.

Fiskeribladet får opplyst fra Fiskeridirektoratet at rundt 2100 tonn hyse likevel gikk til oppmaling under tobissesongen. Snittprisen på tobis endte på 3,58 kroner kiloet, og ifølge direktoratet har også «bifangst-hysa» blitt betalt mellom tre og fire kroner kiloet. Totalverdien for den oppmalte hysa endte på ca. 7,6 millioner kroner.

zoomElin Svanes Hjørungnes, sjef for kontrollseksjonen i region Sør i Fiskeridirektoratet.
Elin Svanes Hjørungnes, sjef for kontrollseksjonen i region Sør i Fiskeridirektoratet.

- Alvorlig

Sjef for kontrollseksjonen i region Sør, Elin Svanes Hjørungnes, sier dette er noe Fiskeridirektoratet ser alvorlig på.

- Dette er fisk som kunne vært anvendt til konsum dersom den hadde fått vokst seg større, sier hun.

På spørsmål om det er snakk om yngel eller fisk under minstemål, sier Hjørungnes at det er noe de ikke kan svare på.

- Fiskeridirektoratet har ikke nok størrelsesprøver til å si noe om størrelsen på hysa, sier hun.

Tobisflåten, som i år hadde en hektisk sesong for å komme i havn med gigantkvota på 250.000 tonn, kan ha inntil 10 prosent bifangst i enkeltfangster og ved landing. Ifølge direktoratet har fisket i seg selv gått lovlig for seg, det er leveringen til oppmaling de mener er i strid med Utøvelsesforskriften.

zoomTOBIS: Under årets rekord-fiske etter tobis (bildet) ble det også levert 2100 tonn hyse til oppmaling. Her fra Havforskningsinstituttet sitt tobistokt med «Eros» i april-mai 2020.
TOBIS: Under årets rekord-fiske etter tobis (bildet) ble det også levert 2100 tonn hyse til oppmaling. Her fra Havforskningsinstituttet sitt tobistokt med «Eros» i april-mai 2020.

- Overraskende

Hjørungnes sier de ikke har opplevd slike mengder bifangst av hvitfisk tidligere under tobisfisket.

- Når det gjelder mengden av innblanding av hyse i tobisfiskeriet 2020 vet vi lite om årsaken på dette tidspunktet. Vanligvis når fisket går godt så pleier innblandingen være liten, sier Hjørungnes til Fiskeribladet.

Ifølge direktør Paul Oma i Norges Sildesalgslag er slike mengder bifangst i tobisfisket «ekstremt sjeldent».

- Dette er ikke vanlig. Tobisfisket har historisk vært et helt rent fiske. At det plutselig var en del hyse nordpå Klondyke-feltet, var veldig overrskende for fiskerne, sier Oma.

- Vurderte Fiskeridirektoratet tiltak på feltet for å unngå denne situasjonen?

- Kystvakten vurderte fiskeriet løpende ute på feltet, men fisket i seg selv var lovlig. Det er lov å ha hyse som bifangst i tobisfisket. Det forelå derfor ingen hjemler for å stoppe fisket, sier Hjørungnes.

Inndrar fangstverdi

På grunn av brudd på oppmalingsforbudet har direktoratet besluttet at de vil foreta administrativ inndragning av fangstverdien av hvitfisken som er levert til mel- og oljeindustrien. Det er altså snakk om en totalverdi på rundt 7,6 millioner kroner.

- Dette gjør vi for å sikre at oppmalingsforbudet fortsatt skal ha legitimitet og for å ivareta hensynene som ligger til grunn for forbudet, skriver direktoratet på sine hjemmesider.

I disse dager sender direktoratet derfor ut forhåndsvarsel om inndragning til alle fartøy som i løpet av tobissesongen har levert hyse til oppmaling. Fiskeribladet får opplyst at dette gjelder 26 fartøy.

- Dette er et signal om at næringen må ta ansvar og iverksette tiltak for å unngå denne type bifangst, eller håndtere fangsten annerledes om bord og ved levering, skriver direktoratet.

- Ikke ønskelig

Fiskeribladet har vært i kontakt med flere av rederiene som deltok i årets tobisfiske, men ingen av dem ønsker å kommentere saken, og henviser til organisasjonene.

Avdelingsleder for Fiskebåt Sør, Nina Rasmussen, har bedt om å få tilsendt Fiskeribladets spørsmål på mail. I sitt svar skriver hun at dette «selvfølgelig ikke er en ønskelig situasjon».

- Fiskebåt arbeider nå med å kartlegge omfanget. Det er ikke vanlig å få slike mengder hyse som bifangst. Tobisfisket er kjent for å være et relativt rent fiske, med liten innblanding av andre arter. Fiskebåt vil sammen med forvaltningen prøve å finne løsninger på den utfordringen vi har sett under årets tobissesong, for å unngå å komme opp i en lignende situasjon i kommende år, skriver Rasmussen.

Dialog underveis

Lederen i Fiskebåt Sør sier organisasjonen var i tett dialog med både fartøysida og myndighetene underveis i årets fiske, uten at det førte til direkte tiltak.  

- Fiskebåt var under sesongen i tett dialog med næringsaktørene, Kystvakten og Fiskeridirektoratet angående innblanding av hyse for å prøve å finne treffende tiltak for å holde innblandingen på et lavt nivå. Det endte med noen anbefalinger og ingen direkte tiltak på grunn av stor variasjon når det gjaldt innblanding, skriver Rasmussen.

På spørsmål om hvordan de stiller seg til varslene om inndragning, sier Rasmussen at dette vil følges opp i dialog med de berørte medlemmene.

- Gjør sitt beste

Daglig leder i Pelagisk Forening, Mariann Frantsen, sier følgende om saken:

- Vi kjenner til at Fiskeridirektoratet har kontrollert (digitalt) alle sluttsedlene fra årets tobisfiske. Og at det er sendt en rekke varsler om inndragning av bifangst av hyse. Vi har også forstått at dette er en innstramming av tidligere praksis.

Hun sier til Fiskeribladet at slik bifangst noen ganger er uungåelig.

- Det er selvfølgelig ikke ønskelig å få andre arter når en fisker tobis, men noen ganger er det uunngåelig. Fiskerne gjør sitt beste for å unngå dette og bytter blant annet felt og endrer tråldybde for å unngå bifangst, sier Frantsen.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.