Fisker ber myndighetene åpne opp for å fiske størje med levende agn

- Forsøk med line og dødt agn ga utfordringer med tap av agn og bifangst av pigghå og håbrann, samtidig som størja ikke ville bite på.

Fiskeri
Jørn Mikael Hagen
Mobil 91805828
4. september 2020 14:43Oppdatert:
4. september 2020 19:00
zoomFIN FANGST: Størje fisket av Lars Erik Hopmark med båten «Pilen».Foto: Privat
FIN FANGST: Størje fisket av Lars Erik Hopmark med båten «Pilen».Foto: Privat

Det forteller størjefisker Lars Erik Hopmark, som mener det bør bli tillatt med levende agn.

Det var under fjorårssesongen han gjorde seg erfaringene med dødt agn på line. I år forsøker han på ny, men denne gangen er han mer redskapsfleksibel. Båten hans, «Pilen», er blant 11 norske fartøy som deltar i årets fiske etter makrellstørje.  

Åtte av fartøyene er ringnotbåter, mens tre fartøy fisker med line.

Pris preges av mye størje

Størjesesongen har for Hopmark så langt resultert i to størjer, samt ytterligere to som de mistet.

Det totale antall størjer som er fisket så langt i år var fredag formiddag 232. På til sammen 51,6 tonn, bekrefter Rune Baug Mjørlund i Fiskeridirektoratet.

«Pilen» har levert én til O. Skarsbø og én til Hopmark Havfiske. Prisen betegner de som ok, men hadde helst sett at den var litt høyere. Om bord «Pilen» har Hopmark også med seg Svein Håvard Stølen. 

- Prisen er jo preget av at det er landet mye størje i Norge den siste tiden. Vi håper å etterhvert få lande fisk hos Global i Florø for å se om vår fisk kan holde akseptabel kvalitet på det japanske markedet. Det er som kjent knyttet utfordringer omkring covid-19 i år, og det er ikke overraskende at Horeca-markedet har reagert på det. I så måte er selvfølgelig prisene noe preget av det, sier Hopmark.

zoomPÅ STØRJEFISKE: Størjefisker Lars Erik Hopmark, her med sønnen Gardar som hadde permisjon fra 2. klasse for å bli med på fiske.
PÅ STØRJEFISKE: Størjefisker Lars Erik Hopmark, her med sønnen Gardar som hadde permisjon fra 2. klasse for å bli med på fiske.

Han skulle gjerne sett at prisene var høyere. På sikt, etter hvert som også innenlandsmarkedet utvikler seg, håper han krokfanget fisk blir bedre betalt.

-  Denne fangstformen er bedre betalt i andre land som fisker størje, spesielt mot Japan-markedet, og vi håper dette også vil gjøre seg gjeldende i Norge, forteller Hopmark.

Håper på levende agn

Og da håper han det blir tillatt med levende agn da dødt agn gjør fisket vanskelig.

- En del av utfordringen i Norge er at det er forbud mot bruk av levende agn, i motsetning til andre land. Det gjør at vi må prøve å finne andre fangstteknikker. Fjorårets forsøk med line og dødt agn ga utfordringer med tap av agn og bifangst av pigghå og håbrann, samtidig som størja ikke ville bite på. Nå kan det selvsagt være flere grunner til at linefisket ikke ble noen suksess for vår del, men jeg tror at god naturlig mattilgang gjør det lite fristende å bite på innafor eggakanten, forteller han.

Hopmark mener levende agn må tillates dersom det skal være liv laga for andre fartøy enn ringnot.

zoomØNSKER LEVENDE AGN: Størjefisker Lars Erik Hopmark håper det blir tillatt med levende agn i fisket etter størje.
ØNSKER LEVENDE AGN: Størjefisker Lars Erik Hopmark håper det blir tillatt med levende agn i fisket etter størje.

- Hvis man ikke vil ekskludere andre enn ringnotbåter, så er det å tillate levende agn noe som kan øke effektiviteten i fisket samt redusere kostnadene. Bruk av levende agn kommer neppe til å få noe stort omfang, og jeg reiser spørsmål omkring regelverket for å forby det, fortsetter han.

Mattilsynet begrunner forbudet mot levende makrell som agn at «individer som blir brukt som levende agn kan bli utsatt for lett til betydelig belastning».

 Forsøk med levende makrell som agn er blitt gjort, men også det under strenge reguleringer. «Hvert individ skal ikke brukes i mer enn to timer. Individer som er blitt brukt som agn skal etter bruk avlives», heter det på Mattilsynets sider.

zoomGOD TILGANG: Daglig leder Jan Otto Hoddevik i Global Fish AS, sier tilgangen på størje er god. Tidvis nesten for god.
GOD TILGANG: Daglig leder Jan Otto Hoddevik i Global Fish AS, sier tilgangen på størje er god. Tidvis nesten for god.

Tidvis for god tilgang

Global Sales AS er blant kjøperne av størje. Daglig leder, Jan Otto Hoddevik, sier leveransene er gode, tidvis nesten for gode.

- Enkelte dager kan man få nesten 100 fisk. Mens andre dager kommer det ingenting. Det påvirker naturlig nok prisen på både det fiskerne får og hva vi får solgt den for videre ut på markedet, sier han. Mer detaljerte pristall ønsker han ikke å si offentlig.

Han registrerer at noen fartøy tar mye størje på kort tid, mens andre velger å fordele fangstingen over flere dager.

 Kravstore til kvalitet

- Det er ulike strategier der kiloprisen blir lavere jo mer fisk du leverer på én gang. Samtidig inntjener du tid som kan benyttes til annet fiske, så det er vanskelig å si hvilken strategi som er klokest, sier han.

Japan er det desidert største markedet, og mye av det Global Sales AS kjøper selges videre dit. Men japanerne er kravstore til kvalitet, særlig når det kommer til fisk med såkalt yake. Når størja beveger seg i stor fart og blir stresset, blir blod som olje. Da får fisken det japanerne omtaler som yake, som beskriver kjøttkvaliteten. Mye yake betyr dårlig kvalitet. Og fisk med lite yake betales det naturlig nok best for.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.