NEDTUR I KINA: Salget av fisk til Kina fortsetter ned, og spørsmålet er om det er storpolitikk som slår negativt inn. Norge har blant annet kritisert Kina for deres Hongkong-politikk. Kan det ha fått betydningen for salget av norsk fisk, spør Fiskeribladet.Foto: Fartein Rudjord
NEDTUR I KINA: Salget av fisk til Kina fortsetter ned, og spørsmålet er om det er storpolitikk som slår negativt inn. Norge har blant annet kritisert Kina for deres Hongkong-politikk. Kan det ha fått betydningen for salget av norsk fisk, spør Fiskeribladet.Foto: Fartein Rudjord

Fiskeribladet mener: Langt tøffere tider i vente

Leder
3. september 2020 11:15Oppdatert:
3. september 2020 13:31

Koronakrisen har for alvor nådd sjømatnæringen, og utviklingen i sommer er et klart signal på hvor tøff høsten og trolig vinteren vil bli. Markedssituasjonen er vanskelig, og Norge har ikke lenger drahjelpen fra en svak norsk krone. Næringen bør ruste seg for tøffere tider, og både fiskere og oppdrettere må forvente langt lavere priser på produktene sine.

Torsdag kom de ferskeste markedstallene for Norges sjømatråd, og det er lenge siden vi har kunnet melde om en så kraftig tilbakegang som august i år. Lavere laksepriser, kombinert med tøffere valutamarked slår negativt ut for vår største eksportartikkel. Det går ikke så mye bedre for tosken, og med tanke på at torskelagrene er store - og markedet er vanskelig - så er det lett forstå hvordan verden vil se ut fremover. 

I meldingen fra Sjømatrådet kommer det også tydelig frem at Kina blir et større og større problem for eksporten av fisk. Verdens største land har de siste årene ikke fått mange prosentene av den totale eksporten, men samtidig har næringen sett på Kina som muligens land. Potensial er gigantisk.

Sett i det lyset er det svært bekymringsfullt at det har stoppet helt opp i Kina. Eksporten var ned 70 prosent i juli, og nedturen er like stor i august. Hva bråstoppen skyldes er uklart, men trolig har ryktene om korona-infisert norsk laks i juni betydning. Men bransjen skal heller ikke se bort fra at det er storpolitikk som slår inn.

Vi kan ikke bygge sjømateksporten utelukkende på kronekursen

Norge har blant annet lagt seg ut Kina i Hongkong-konflikten, og det er ikke unaturlig å tenke at problemene for norsk fisk i Kina har en sammenheng med dette. Norge har tidligere erfart at politiske synspunkt, som utdelingen av fredsprisen, har fått konsekvenser for salget av norsk fisk.

Markedsnedturen er, uavhengig av hva som skjer i Kina, bekymringsfull for eksporten av norsk fisk. Volumene har de siste årene gått lite opp, og eksportverdiene har vært reddet av en svak norsk krone. Nå styrkes kronen både mot dollar og andre valutaer i Østen, og verdiene går ned. 

Det viser at vi ikke kan bygge eksporten utelukkende på kronekursen. Vi må ha opp volumene som både produseres og eksporteres. Det må blant annet bety videre vekst i de største sektorene av norsk sjømatbransje. 

Koronakrisen vil fort skape mer trøbbel for bransjen, ikke minst for torsk- og laksebransjen som er opptatt av eksportere fersk fisk til en hotell- og restaurantverden nede for telling. Krisen har dessverre derfor knapt begynt.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.