Den islandske pelagiske tråleren «Börkur» tilhører det islandske rederiet Sildarvinnslan, der Samherji er største eier. Den leverte sin fangst til Global i Florø, der Samherji også har eierinteresser gjennom Nergård og Lofoten Viking.Foto: Fishfacts
Den islandske pelagiske tråleren «Börkur» tilhører det islandske rederiet Sildarvinnslan, der Samherji er største eier. Den leverte sin fangst til Global i Florø, der Samherji også har eierinteresser gjennom Nergård og Lofoten Viking.Foto: Fishfacts

Islandsk makrell landet i Norge - uvanlig men ikke forbudt

Fredag i forrige uke leverte den islandske pelagiske tråleren «Börkur» 900 tonn makrell til Global Florø. Men det er ingen tegn på at islendingene vil lande mer i Norge.

Fiskeri
Nils Torsvik
Telefon 55 21 33 21
Mobil 932 56 325
1. september 2020 05:00Oppdatert:
1. september 2020 14:04

Det sier både salgsleder Kenneth Garvik i Norges Sildesalgslag og Geir Robin Hoddevik i Global Florø. Begge viser til at det er svært sjelden at islandske båter leverer fangst i Norge.

Islandske eiere

«Börkur» er eid av Sildarvinnslan, der det islandske fiskerikonsernet Samherji er største eier. Den har leverert fangsten til Global i Florø, som også har Samherji inne på eiersiden, gjennom Lofoten Viking. Dette selskapet eier tett på 40 prosent av Global Fish as. Lofoten Viking er på sin side eid av Nergård, der Samherji har en 40 prosent eierandel.

Hoddevik sier at de har budt på fangsten på vanlig måte gjennom auksjonen og fikk den som følge av at de bød mest. Leveransen har ikke noe med eierforholdene å gjøre.

- På denne tiden av året er det få anlegg som er rigget for å ta imot makrell, noe som også har betydning for at vi fikk denne fangsten, sier Hoddevik.

Han viser til at islandske båter var i godt fiske i Smutthavet i forrige uke og har tatt mer fangst enn de kan håndtere ved egne anlegg selv på Island.

Ikke forbudt

At fisket til islandske og andre lands båter foregår på grensen til den norske økonomiske sonen i Norskehavet, bekreftes av Kenneth Garvik. Han viser til forskningstoktet som nylig ble avsluttet der registreringene av makrell ble gjort lengre mot nord og øst i år. Landinger fra islandsk sone kommer i år fra disse områdene.

Så langt i år er det fanget rundt 45.000 tonn makrell i islandsk sone. I grønlandsk sone er det ikke fisket noe makrell. Hele den internasjonale flåten ligger derfor og fisker i det internasjonale området i Norskehavet, benevnt som Smutthavet.

- Herfra er det minst like raskt å gå til Norge for å levere, som til Island, sier Garvik. Han understreker at det ikke er noe forbud for islandske båter mot å lande i Norge.

Politisk betent

- At islendingene kommer til Norge for å lande er politisk betent. Men som salgsorganisasjon har ikke Sildelaget noen myndighet til å nekte slike landinger, selv om vi har våre meninger om saken, sier han.

Makrellen som fiskes på denne tiden er ikke av samme kvalitet som den som fiskes senere på høsten. Garvik viser til at makrellen nå inneholder mye åte og at fettet ikke ennå har «satt seg» i kjøttet på fisken.

- I tillegg er kvaliteten på makrell som er tatt med trål ikke så god som den som tas med ringnot, sier han, men legger til at makrell tatt til ulike tider sendes til ulike markeder.

Ikke kapasitet

Det islandske selskapet Sildarvinnslan melder på sin nettside om et veldig godt makrellfiske i Smutthavet i forrige uke, der fire av fartøyene tilknyttet selskapet tok gode fangster.

«Bjarni Ólafsson» landet over 1000 tonn og «Beitir» landet 1700 tonn til selskapets anlegg i Neskaupstaður. «Margrét» var på vei til Færøyene med 1260 tonn og «Börkur» landet fangsten i Florö med 930 tonn.

zoom«Beitir» landet 1700 tonn til Sildarvinnslan sitt anlegg i Neskaupstaður.
«Beitir» landet 1700 tonn til Sildarvinnslan sitt anlegg i Neskaupstaður.

- Årsaken til landingene i utlandet er at fisket overstiger kapasiteten til vårt fiskeforedlingsanlegg, uttaler Tómas Kárason, kaptein på «Beitir» på nettsiden til Sildarvinnslan. 

«Beitir»s fangst omtales som kvalitetsråvare med en gjennomsnittsvekt på over 500 gram. 

Kárason viser til at de hadde fisket i ganske lang tid da fisken plutselig dukket opp og de fikk et hal på 400 tonn på halvannen times tauing. 

Skipper Hjörvar Hjálmarsson på «Börkur» melder at de også fikk fangst på kort tid. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.