OPTIMIST: Sander Elias Norø er optimist på fiskerinæringens vegne, og nå bruker han millioner på ny båt.Foto: Tim P Kristiansen
OPTIMIST: Sander Elias Norø er optimist på fiskerinæringens vegne, og nå bruker han millioner på ny båt.Foto: Tim P Kristiansen

Sander Elias (21) blar opp millioner for å oppfylle drømmen om egen båt

For Sander Elias Norø (21) var det aldri noen tvil om yrkesvei. Nå har den unge trænværingen investert 2,5 millioner kroner i båt og brygge i fiskeværet på Helgeland.

Fiskeri
31. august 2020 05:00

Sander Elias kommer opprinnelig fra Træna, men har bodd mesteparten av livet i et annet sterkt fiskerimiljø, på Myre i Vesterålen. Og med flust av fiskere på begge sider av familietreet, og debut som tungeskjærer på kaikanten allerede som syvåring, ble han tidlig introdusert for og interessert i fiskeryrket.

Ingen tvil

- Det har vel aldri vært noen tvil om hva jeg skulle bli. Spenningen og det gode samholdet blant fiskerne er noe av det jeg setter størst pris på, sier Sander.

Fiskeriutdannelsen tok han i Gravdal, og lærlingetiden om bord i snurrevadfartøyet «Kamilla G» fra Øksnes. Nå jobber han på lurøybåten «Haldorson», men fisker også på «heimsjyen» ved Træna med sin egen nyinvestering - den 35 fot lange danskbygde sjarken «

zoomFÅTT HJELP: Sander Elias Norø fotografert med sine nye båt på Træna. Der har han fått mye hjelp til å starte opp yrket som fisker.
FÅTT HJELP: Sander Elias Norø fotografert med sine nye båt på Træna. Der har han fått mye hjelp til å starte opp yrket som fisker.

Tradisjonell drift

Da vi snakket med den unge fiskeren hadde han akkurat levert sin første fangst med taskekrabbe ved Modolv Sjøset Fisk AS.

- Det gikk greit. Har ikke prøvd dette fisket før, men kollegene mine sier at fangsten var bra i forhold til bruksmengden, sier Sander.

Han ser imidlertid fram til å få rigget båten skikkelig for garn, line og juksa.

- Har egentlig mer tro på de tradisjonelle driftsformene. Det er jeg mer vant til, sier han.

Det er fantastisk å være på havet. Der tømmer jeg hodet, og nyter spenningen det er hver gang det er et nytt hal.

Sander Elias, reder

- Helt fantastisk

Sander har fått god hjelp i oppstarten - blant annet i form av rådgivning og økonomisk støtte fra Træna Fisker as, som er etablert i det tradisjonsrike fiskeværet for å rekruttere nye fiskere og hjelpe dem i gang med fiskerdrømmen.

- De har gitt nyttig hjelp nå i oppstartsfasen. De har hjulpet meg med å sette opp budsjett, skaffet meg viktige kontakter og de har støttet meg med egenkapital, forklarer Sander.

I tillegg til båt, har Sander også investert i brygge med alt som trengs av utstyr og plass. Anlegget fikk han kjøpe for en rimelig penge.

- Den tidligere eieren ønsket å selge det rimelig for «å hjelpe ungdommen». Det synes jeg er helt fantastisk, og jeg er veldig takknemlig for å ha fått denne muligheten, sier Sander.

Nyter spenningen

Den unge fiskeren planlegger å fortsette å jobbe på «Haldorson», og å bruke sin egen båt når det er mulighet for det.

- Det er fantastisk å være på havet. Der tømmer jeg hodet, og nyter spenningen det er hver gang det er et nytt hal. Det er fint å ha en jobb der ingen dager er like, mener Sander, som ikke er fremmed for å ta lengre turer også med sin nye båt.

- Jeg har kamerater som fisker med hyslina på Finnmarka. Det hadde vært spennende å gjøre en gang, sier Sander. Men først blir det en krabbesesong hjemme på Helgeland for den ivrige fiskeren fra Træna.

zoomHJALP UNGDOMMEN: - Den tidligere eieren ønsket å selge det rimelig for «å hjelpe ungdommen». Det synes jeg er helt fantastisk, og jeg er veldig takknemlig for å ha fått denne muligheten, sier Sander Elias.
HJALP UNGDOMMEN: - Den tidligere eieren ønsket å selge det rimelig for «å hjelpe ungdommen». Det synes jeg er helt fantastisk, og jeg er veldig takknemlig for å ha fått denne muligheten, sier Sander Elias.

Et miljø for unge

Træna Fisker AS ble startet i 2016 med 52 aksjeeiere som representerer en bredde i lokalsamfunnet - alt fra erfarne, aktive og pensjonerte fiskere til lokale bedrifter, Træna kommune og engasjerte privatpersoner. Initiativet kom på bakgrunn av mange års nedgang i antall lokale fiskebåter og aktive fiskere.

- Vi ønsker at næringen som en gang bygget opp samfunnene her ute skal bestå i lang tid fremover. Selskapets intensjon er å rekruttere og investere i flere fiskere lokalt, samt bidra til at det etableres et miljø for unge fiskere i regionen, sier styreleder Sverre Hyttan.

Gode fo rmål

Selskapet har vært drevet på idealistisk grunnlag og ingen har hatt godtgjørelse for jobben som har vært gjort.

- Vi ønsker at aksjekapitalen skal bli brukt til vårt gode formål, sier styreformannen.

Siden start har selskapet jobbet med å forberede unge fiskere på fremtidige satsinger. Etter sommeren ble det første investeringsobjektet i Træna Fisker as sjøsatt og den lokale fiskeren Ingvald Sjøset (26) er nå i gang med egen båt. Træna Fisker as har også fungert som en praktisk tilrettelegger og rådgiver og har i tillegg gitt et lån.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.