MAKRELLKVOTER I BOKS: «Saga Pioner», tidligere «Tonny Marie», kom i havn med årets makrellkvote etter noen ukers fiske utenfor Lofoten og Vesterålen i juni og juli. Etter en liten sommerferie går båten på seinotfiske.Foto: Innsendt
MAKRELLKVOTER I BOKS: «Saga Pioner», tidligere «Tonny Marie», kom i havn med årets makrellkvote etter noen ukers fiske utenfor Lofoten og Vesterålen i juni og juli. Etter en liten sommerferie går båten på seinotfiske.Foto: Innsendt

Makrellfisket i nord: - Vi har hatt god tilgjengelighet hele tida

Den siste uka har det blitt tatt flere fine markellfangster utenfor Vesterålen. Tommy Andreassen Dammen oppsummerer en kort og effektiv makrellsesong i nord.

Fiskeri
Silje Helene Nilsen
Mobil 45275020
12. august 2020 13:27

Det kystnære fisket etter makrell i nord har dabbet noe av de siste ukene. Selv om det ikke er snakk om de store volumene, har det likevel blitt levert noen fine enkeltfangster til både Pelagia i Lødingen og Lofoten Viking på Værøy den siste uka. 

Mot Vesterålen

Fisket har utover sommeren flyttet seg fra Vestfjorden og mot Vesterålen. Mandag ble det meldt inn fem fangster på til sammen 51 tonn tatt i områdene utenfor Hadseløya og Bø i Vesterålen.

- Det er fortsatt litt aktivitet, med fem-seks båter i sving. Vi har hatt noen dager nå hvor det har vært rimelig greit å få tak i makrell, med fangster mellom 10 og 20 tonn, forteller salgskonsulent Sigbjørn Hansen i Norges Sildesalgslag.

Rederiene Eivind Waage AS og Sørwaag AS fra Bømlo har driftet med sine fartøy utenfor Vesterålen den siste tida. Søndag meldte førstnevntes fartøy «Normann» inn en fangst på 20 tonn låssatt makrell, med en snittstørrelse på 480 gram, og dagen etter en på 15 tonn - begge fangster tatt utenfor Bø og levert til Pelagia i Lødingen.

Fiskeribladet har foreløpig ikke lyktes i å få noen av fiskerne som nå er i drift i tale.

zoomMAKRELL: «Sørwaag» - en av flere fartøy i rederiet med samme navn. Her er rederiets hovedbåt i front, med hjelpebåter til makrellfisket på slep. Fra fjorårets makrellsesong i nord. Den siste uka har de ifølge Sildesalgslaget fisket makrell utenfor Vesterålen.
MAKRELL: «Sørwaag» - en av flere fartøy i rederiet med samme navn. Her er rederiets hovedbåt i front, med hjelpebåter til makrellfisket på slep. Fra fjorårets makrellsesong i nord. Den siste uka har de ifølge Sildesalgslaget fisket makrell utenfor Vesterålen.

God sesong

Det var også utenfor Øksnes og Bø i Vesterålen at «Saga Pioner» avsluttet sesongen med 40 tonn og full båt i midten av juli. Dét takket være en Facebook-video og noen årvåkne hytteturister som tipset om det de mente var makrellforekomster på yttersida av Vesterålen.

Skipper Tommy Andreassen Dammen er svært fornøyd med det som ble en kort og effektiv sesong. Fartøyet er registrert med første makrell-leveranse 21. juni og siste den 17. juli.

- Det ble veldig bra, med god tilgjengelighet hele tida. Vanligvis starter sesongen med et smell i Vestfjorden. Så blir det gjerne «et stur» hvor alt blir helt dødt en periode, før fisket kommer i gang igjen i Andfjorden og mot Senja. Denne «stilleperioden» som vi vanligvis har, kom aldri i år, det har vært makrell å få stort sett hele tida, oppsummerer Dammen.

- Jeg tror veldig mange har hatt et bra fiske, og ble tidlig ferdig med kvotene, sier han.

zoomFORNØYD: Skipper på «Saga Pioner», Tommy Andreassen Dammen, er godt fornøyd med årets makrellsesong.
FORNØYD: Skipper på «Saga Pioner», Tommy Andreassen Dammen, er godt fornøyd med årets makrellsesong.

Nye eiere

Nesten 15 meter lange «Saga Pioner» het inntil i vinter «Tonny Marie» og var eid av Jan-Erik Johnsen gjennom Brønnøy Fiskeriselskap. På tampen av fjoråret ble båt og kvoter solgt til nyetablerte Saga Fiskeriselskap, med Johnsen selv, Dammen og Falch Svolvær AS på eiersida.

«Saga Pioner» har i sommer hatt samfiske med Falch-eide «Vikskjær», samt vært leiefartøy for Brønnøy Fiskeriselskap gjennom nybyggordningen, som gjør at de totalt har fisket 320 tonn makrell på de fire ukene de var i drift. Det meste av fangstene er levert til Lofoten Viking på Værøy.

Dammen tillater seg ikke å klage over en kilospris på 11 kroner.

- På grunn av korona og nedsnakking av priser i forkant av sesongen, må jeg si at jeg ble positivt overrasket da vi leverte første fangst og fikk 11 kroner kiloet. Jeg var redd det skulle blir lavere priser, sier han.

Ørkenvandring

Dammen har vært med om bord siden 2011, og sier de med unntak av ett år har tatt hele makrellkvota i nord.

For rederiet er makrellfisket i sommermånedene viktig.

- Makrellen står for en god andel av årsinntekta vår. Regnestykket blir langt bedre enn på torsken, med tanke på hva du må ut med for kvotene. Du kan kjøpe makrell-kvote for to millioner og fiske for 1,3 millioner hvert år, men på torsken må du kanskje ut med 25 millioner for ei kvote som lar deg fiske for tre millioner, sier Dammen.

- Har dere noen planer fremover i rederiet?

- Nå driver vi for fullt med det vi har, så får vi se hva som skjer etter hvert. Det er rene ørkenvandringa å vente på endelig utfall av kvotemeldinga. Det går ikke an å planlegge noe når vi ikke vet hva som skjer til neste år. Særlig for oss som også driver pelagisk er det veldig usikkert hvordan ting faktisk blir, for det er ingen som snakker pelagisk, det går kun i torsk. Det er lite informasjon og konkrete svar på hvordan ting blir, sier Dammen oppgitt.

Nå ligger «Saga Pioner» til kai hjemme på Toft utenfor Brønnøysund, og mannskapet har en liten sommerferie.

- Neste på planen er seinot, avslutter den ferierende skipperen.

Vestlendinger trekker nordover

Hansen i Sildesalgslaget har ikke tall på hvor stor deltakelsen har vært på de siste par månedenes makrellfiske i nord, men konstaterer at den har vært bedre enn på lenge.

- Det har vært rimelig bra. Noen sier det er lenge siden det har vært så mye fangsting av makrell i nord på sommeren, og det kan vel kanskje stemme. I fjor var det nesten ingenting å snakke om, sier Hansen og forteller at makrellfisket har samlet fartøy fra både sør og nord.

- Mange fartøy fra Hordaland har valgt å gå nordover. Det tror jeg har med forekomstene å gjøre. I nord kan de fiske mer jevnt og trutt, i sør er det mer sporadisk og tilfeldig, sier Hansen.

zoomMakrellfangst levert til Hopen Fisk i Lofoten tidligere i sommer. 
Makrellfangst levert til Hopen Fisk i Lofoten tidligere i sommer. 

Går mot hovedsesong

De tre pelagiske anleggene som har kjøpt makrell i nord har ifølge Fiskeridirektoratets statistikker totalt fått på land 5283 tonn av sorten så langt i år. Lofoten Viking er klart størst med 4182 tonn. Pelagia i Lødingen har kjøpt 647 tonn, mens nykommer Hopen Fisk, som har produsert makrell for aller første gang i sommer, har tatt imot 454 tonn makrell.

Dette er imidlertid bare en ørliten andel av totalkvota på 213.880 tonn makrell, hvor det meste gjenstår før hovedsesongen braker løs i høst. 11. august var 21.479 tonn av totalkvota oppfisket, mot 15.155 tonn samme dag i fjor.

Hansen tror de første fartøyene fra stor kyst og ringnotflåten begynner å bevege på seg om to-tre uker.

- Det er de som snakker om å gå i begynnelsen av september for å se om de får noe i norsk sone, sier Hansen.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.