MEDEIER: Even Hopland er administrerende direktør i Sekkingstad. Han foteller at slaktebåten Hav Line påvirket resultatet til selskapet i fjor.Foto: Pressefoto
MEDEIER: Even Hopland er administrerende direktør i Sekkingstad. Han foteller at slaktebåten Hav Line påvirket resultatet til selskapet i fjor.Foto: Pressefoto

Resultatfall for Sekkingstad i fjor

Sekkingstad hadde en resultatnedgang på over 70 prosent i 2019.

Havbruk
Marthe Njåstad
9. august 2020 09:50

- Vi har et betydelig potensial for å gjøre det bedre i konsernet enn vi gjorde i 2019, det er det ikke tvil om. Det var et stort fall, men samtidig var 2019 et år hvor vi hadde de største investeringene vi noen gang har gjort. Det preget driften vår i 2019, spesielt første halvår, sier administrerende direktør i Sekkingstad, Even Hopland.

Sekkingstad omsatte for 2,8 milliarder kroner i 2019, en nedgang på 7,5 prosent fra 2018. Resultatet endte på 9 millioner, ned fra 34 millioner i 2018.

- Hvilke investeringer er det snakk om? 

- Jeg tenker først og fremst på Hav Line. Vi skulle jo få fisk om bord og lære en litt ny måte å selge på. Det var store laster og med de utfordringene som Havline hadde, spesielt første halvår, så påvirket det oss som kunde. Det var med å prege oss, selv om det ikke var hele årsaken til at vi ikke klarte å utnytte potensialet vår.

Ønsker gode rammebetingelser

Sekkingstad as eies av Sekkingstad-familien, som også eier halvparten av Hav Line, rederiet som eier slaktebåten «Norwegian Gannet».

Sekkingstad

  • Grunnlagt i 1923 av Konrad Sekkingstad
  • Lokalisert på Skaganeset i Sund kommune, utenfor Bergen
  • Leverandør av laks og ørret i alle størrelser, hel og videreforedlet, fersk og frossen
  • Spesialist på flysendt laks og ørret
  • Omsetter årlig ca 50.000 tonn (wfe) laks og ørret
  • Leverer ukentlig til faste kunder over hele verden
  • Egen fabrikk, H112, samlokalisert med salgskontor på Skaganeset

Kilde: Sekkingstad.no

Hopland er positiv til utviklingen til Hav Line videre.

- Vi er først og fremst kunde av Hav Line. For oss som kunde så ser vi positivt på fremdriften, og er veldig fornøyd med at kvaliteten på fisken er god. Det er den viktigste forutsetningen for at vi skal kunne levere gode resultater. Stabile, gode leverandører er viktig, og vi ønsker at alle våre leverandører skal ha gode rammebetingelser, det ønsker vi også for Hav Line.

Leverandørselskapet, som drives fra Sund kommune utenfor Bergen, har 24 ansatte. 2020 har som for mange andre, også vært et spesielt år for Sekkingstad,

- 2020 begynte veldig bra synes vi. Så vi tenkte at dette blir gøy. Nå er vi jo som alle andre veldig preget av den tiden vi er inne i, med veldig store svingninger i pris og marked. Det er bortfall på deler av markedet og noen markeder åpner seg kanskje litt.  Det har vært en en veldig utfordrende situasjon nå i første halvår, sier Hopland.

- Aldri bare mørkt

Hva tror dere om høsten? 

- Jeg er veldig spent. Det er aldri bare mørkt. Det er alltid muligheter og man kan finne løsninger. Det tror jeg vi skal klare denne gangen også.  Men det er klart det er utfordrende med koronasituasjonen og at vi ikke vet hvordan etterspørselen i markedet blir i månedene fremover. Det er stor usikkerhet, samtidig er vi optimister. 

Hopland påpeker at resultatet for Sekkingstad må ses i sammenheng med resultatet til danske Skagerak Salmon, som Sekkingstad eier.  

- Resultatet i Skagerak Salmon er også viktig for oss. Der ligger vår danske foredlingsfabrikk og vi omsetter omtrent for 800 millioner danske kroner der. I år forventer vi er resultat som er likt for 2018 på 7 millioner danske kroner etter skatt.

Sekkingstad hadde en egenkapital på 114 millioner kroner ved utgangen av 2019, og en langsiktig gjeld på 4,4 millioner kroner.

Årsresultat for Sekkingstad as, tall i millioner kroner:

Sekkingstad as20192018Endring
Omsetning2 792,03 019,0-7,5 %
Op. driftsresultat9,034,1-73,6 %
Resultat før skatt9,332,4-71,3 %
Nettoresultat7,325,0-70,8 %
Driftsmargin0,3 %1,1 %-71,5 %

Les også: 

- Koronakrisa viser at den internasjonale handelen fungerer bra

Hav Line vant frem på viktig punkt - tingretten opphever kongelig resolusjon

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.