MED LAKS: Dyreparken i Kristiansand er mest kjent for Kardemomme by, Kaptein Sabeltann og eksotiske dyr. Snart får den kanskje også laks?Foto: Christian Nørstebø / Pressefoto
MED LAKS: Dyreparken i Kristiansand er mest kjent for Kardemomme by, Kaptein Sabeltann og eksotiske dyr. Snart får den kanskje også laks?Foto: Christian Nørstebø / Pressefoto

Eide Fjordbruk søker om visningstillatelse i Kristiansand Dyrepark

Konseptet har arbeidsnavnet «Kretsløpet» og innebærer kanskje lukket produksjon i sjø. - Dyreparken er aller best i Norge på formidling, sier daglig leder Sondre Eide i Eide Fjordbruk.

Havbruk
Anders Furuset
9. august 2020 09:28

Sondre Eide i Eide Fjordbruk håper de får positivt svar fra direktoratet. Søknaden har oppdrettsselskapet og Dyreparken jobbet med en god stund.

- Vi har hatt en god dialog i over en lengre periode. Det handler om å nå flest mulig folk, og hvem som er flinkest på formidling i Norge. Der er Dyreparken helt rå, ingen er bedre enn dem, sier han til IntraFish.

Eide Fjordbruk har ikke landet helt på hvilket konsept de skal ha for produksjon lokalt.

- Dersom vi får tillatelse, skal vi ha noe produksjon lokalt, kanskje i et lukket anlegg, men samtidig vise hvordan produksjonen pågår i konvensjonelle anlegg på Vestlandet via videooverføring.

Publikum skal få besøke det lukkede anlegget.

zoomSondre Eide i Eide Fjordbruk
Sondre Eide i Eide Fjordbruk

- Ydmyke

- Dere har allerede en visningstillatelse, hvorfor skal dere ha en til?

- Er vi så heldige å få konsesjon og en mulighet til å jobbe med Dyreparken er vi ydmyke over det, de er som sagt kanskje de aller beste i Norge på formidling, sier Eide.

Han snakker med oss på telefon fra ferie i Danmark - ikke i Dyreparken. Ungene er ennå litt små for det, sier han.

- Men jeg personlig er en stor fan av Dyreparken selv om jeg er en voksen mann.

Vil øke kunnskap om sjømat hos barnefamilier

I søknaden IntraFish har fått innsyn i, skriver selskapet: 

«Eide Fjordbruk AS ønsker å styrke kunnskapen om havbruk hos både det lokale publikum i Agder-fylkene, det urbane publikum i Kristiansand og nasjonalt og blant turister. Eide har et særskilt ønske om å tilrettelegge for fremvisning av havbruk og øke kunnskapen om sjømat hos barnefamilier i Norge, og da særlig barn og unge», heter det i søknaden.

En visningstillatelse er en gratis, tidsavgrenset tillatelse for produksjon av laks og ørret. Den utstedes av Fiskeridirektoratet mot at det legges til rette for opplyse allmennheten om lakseoppdrett (se faktaboks). Med høye laksepriser og påfølgende dyre konsesjoner, har en rekke aktører søkt om visningstillatelser de seneste årene.

Visningstillatelse

  • Vederlagsfrie tillatelser til oppdrett av laks, ørret og regnbueørret til visningsformål. Formålet er «å bedre kunnskapen om akvakultur for publikum»
  • Det er Fiskeridirektoratet som utdeler visningstillatelser
  • Ifølge direktoratet er det strenge vilkår, og «kun de aller beste representantene for oppdrettsnæringen vil kunne nå opp i søknadsprosessen»
  • Samlokalisering med andre typer tillatelser er ikke tillatt.
  • Det er pr juni 2020 28 visningstillatelser i drift, og tre anlegg under etablering
  • Tillatelsene gis midlertidig for inntil 10 år, med mulighet for forlengelse

Kilde: Fiskeridirektoratet

Akvarium med mer

Planen til Eide og Dyreparken er at visningssenteret skal være en del av et nytt temaområde i dyreparken med det foreløpige arbeidsnavnet «Kretsløpet».

«Kretsløpet planlegges å bestå av flere installasjoner med hovedfokus på naturens kretsløp med ulike områder for fremvisning og kunnskapsformidling om reptiler, amfibier, insekter, planter, miljø og bærekraft. Visningssenteret vil integreres som en del av denne attraksjonen», opplyses det.

Eide mener at dette visningssenteret vil være «en spydspiss blant visningssentrene i Norge når det gjelder formidlingsopplevelse, læring og besøksantall».

Det planlegges et lakseakvarium og «en ekte kretsløpsinstallasjon» hvor en kan følge laksen fra egg til voksen.

«Videre vil det bli utstyrs- og designutstillinger som viser hvilken høyteknologisk næring havbruksnæringen i Norge i dag er. Det vil bli tilrettelagt for skreddersydde visningsturer fra Visningssenteret til Visningslokaliteten», heter det.

IntraFish skrev nylig om Sørlandet Visningssenter som søker en visningstillatelse med planlagte installasjoner både i Kristiansand og i Kvinesdal.

Har allerede en tillatelse

Familiebedriften Eide Fjordbruk har hovedkontor i Fusa kommune i Vestland. De har åtte ordinære, kommersielle tillatelser samt en visningstillatelse.

De har også nylig fått innvilget to utviklingstillatelser for det lukkede merdkonseptet «Salmon Zero».

Visningstillatelsen har navnet «The Salmon Eye» og skal ligge i Rosendal i Hardanger.De fikk opprinnelig avslag på søknaden til tillatelsen, men i juni 2019 omgjorde Fiskeridirektoratet sitt avslag, og ga selskapet tillatelsen.

- All ros til fiskeriministeren som har trykket på de rette knappene, sa stortingspolitiker Helge André Njåstad (Frp), som hadde engasjert seg i saken.

Direktoratet avviste imidlertid at de hadde blitt påvirket av politisk press.

22. juni skrev for øvrig Sondre Eide en gjestekommentar på IntraFish med tittelen «Visningssenter er ei utruleg viktig ordning for norsk oppdrettsnæring». I innlegget opplyste han at «Salmon Eye» skal stå ferdig sommeren 2021.

Les også disse sakene fra IntraFish:

Sørlandet Visningssenter søker på nytt om visningstillatelse

Nytt nei til Hofseth Aqua og Salaks

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.