PÅ BESØK: Her seilte seismikkfartøyet «Ramform Tethys» under seismikkskytingen tidligere i uka.Foto: Marinetraffic.com
PÅ BESØK: Her seilte seismikkfartøyet «Ramform Tethys» under seismikkskytingen tidligere i uka.Foto: Marinetraffic.com

Nærgående seismikk - men ingen konflikt

På forhånd var man enig om at «Ramform Tethys» skulle holde seg unna pågående fiskerier. Derfor vakte det oppsikt da sesimikkfartøyet tidlig i uka dukket opp på seifeltet.

Fiskeri
Jon Eirik Olsen
31. juli 2020 17:02

Selskapet PGS startet 1. juli på et seismikkoppdrag som skal pågå i havområdet utenfor Nord-Troms og Vest-Finnmark fram til 30. september. Da starten på seismikktoktet ble varslet tok bekymrede fiskere kontakt med Fiskebåt, ettersom det ville pågå flere fiskerier innenfor eller like ved det feltet der det skulle samles seismikk. Påfølgende kontakt med PGS endte med en erklæring om at selskapet skulle gjøre det de kunne for å unngå konflikt med fiskerier i området.

Dårlig seifiske

Alt tyder på at selskapet så langt har greid å overholde den målsettingen. Inntil seismikkfartøyet «Ramform Tethys» i starten av denne uka tok en sving ned mot Lopphavet og seifeltet Gjesbåen. Fartøyet opererte innenfor posisjonene som var godkjent og varslet på forhånd, men samtidig i et område der det for tida foregår seinotfiske.

- Men det har vært dårlig seifiske en periode nå, og vi var ikke på feltet. Men jeg registrerte jo seismikkfartøyet og undret meg over om dette kunne være i tråd med den avtalen vi hadde med selskapet på forhånd, sier skipper Egil Buschmann om bord på kystnotbåten «Nordhavet».

Båten var på seifiske da kontakten med PGS først ble opprettet, og Buschmann understreker at besøket av «Ramform Tethys» ikke ble oppfattet som noen konfliktsituasjon.

zoomGODKJENT: Her er feltet det skal skytes seismikk i fram til 30. september.
GODKJENT: Her er feltet det skal skytes seismikk i fram til 30. september.

Undersøkes nærmere

- Fra Fiskebåts side har vi heller ikke registrert noen konflikt, og forutsetter at seismikkselskapet holder seg til det som var avtalt på forhånd. Nemlig at fiskeriene skal prioriteres hvis en konfliktsituasjon oppstår, sier Espen Jakobsen, avdelingsleder ved Fiskebåts kontor i Tromsø.

Jacobsen vil undersøke det som har skjedd med sine medlemmer i området, men regner med han ville fått signaler om problemer hvis det hadde vært konfrontasjoner lik de som Fiskeribladet tidligere i år omtalte fra Nordsjøen.

Heller ikke hos Kystvakten er det notert innspill fra fiskere angående aktiviteten til «Ramform Tethys» og det vel 100 meter lange og 70 meter brede skipets følgefartøyer.

zoomEspen Jacobsen, avdelingsleder ved Fiskebåts kontor i Tromsø.
Espen Jacobsen, avdelingsleder ved Fiskebåts kontor i Tromsø.

Skal unngå konflikt

Om bord på seismikkskipet understreker Bengt Sigurd Hanssen, ansvarlig fiskerikyndig på resten av det pågående toktet, at nettopp det å unngå konflikter er hans hovedoppgave.

- I den daglige driften er det min oppgave å holde oversikt over fiskeriene og sørge for at vi holder oss unna pågående fiskerier. Jeg tok kontakt med Kystvaktsentralen for oppdatering på fiskeriaktivitet, og fikk ingen ting jeg måtte forholde meg til derfra. Vi så en båt i nærheten her, og dreide av på rundt 10 mils avstand. Det håper jeg er greit for en seinotbåt. Hvis noen mener vi bør vise ytterligere hensyn må de ta kontakt i så god tid som mulig på forhånd, så blir vi enig, sier Hanssen.

zoom
BRED: «Ramform Tethys» innehar den spesielle tittelen «verdens bredeste skip». Nå er fartøyet i gang med seismikkinnsamling fra havområdene utenfor Nord-Troms og Finnmark.

Tilbake om to døgn

Han understreker imidlertid at selve toktet og den overordnede seilingsplanen er godkjent av alle involverte instanser på forhånd, og ikke noe han som fiskerikyndig har innflytelse på.

- Hvis folk ønsker å ta opp slike forhold bør de ta kontakt med PGS, for eksempel gjennom fiskeriorganisasjonene.

- Nå er vi på en nordgående linje og kommer tilbake i samme område, litt lenger vest, om et par døgn. Det tror jeg skal gå greit, både med tanke på seinotfisket og blåkveitefisket ute i kanten, sier Hanssen, som håper at fiskerne bruker muligheten til å ta direkte kontakt med ham hvis behovet skulleoppstå.

Fortsatt diskusjon

Etter det Fiskeribladet erfarer ønsker ingen av de involverte å sette denne saken på spissen, best mulig dialog er så langt budskapet fra både Fiskebåt, fiskerne, PGS og fiskerikyndig Hanssen.

 - Så får vi se om det går like greit når de kommer sørover igjen, sier Jacobsen i Fiskebåt, og erkjenner at det fortsatt er en del uklare grenseområder i forholdet til seismikkaktiviteten. Som for eksempel dokumenterbar skremmeeffekt og nødvendig avstand til fiskeforekomster som flåten fisker på.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.