Thorsteinn Mar Baldvinsson er Samherjis ubestridte leder.Foto: Samherji
Thorsteinn Mar Baldvinsson er Samherjis ubestridte leder.Foto: Samherji

Hemmelighold gjør det vanskelig å tro på Samherji

Leder
Redaksjonen
31. juli 2020 19:02

Det islandske fiskeriselskapet Samherji har fått laget en rapport som gjennomgår konsernets satsing i Namibia. Rapporten er utarbeidet av det norske advokat- og rådgivningsfirmaet Wikborg Rein og vil ikke bli gjort tilgjengelig for offentligheten. Det er en stor tabbe.

Samherji er et stort selskap målt både i omsetning og i omfang, med virksomheter på Island og i en rekke land i verden. På Island har konsernet til sammen 7,1 prosent av de tildelte kvotene og her henter de også nær halvparten av inntektene sine. I 2017 prosesserte de rundt 30.000 tonn råvare til ferdige filetprodukter som selges over hele verden. Omsetningen var det året på over seks milliarder kroner. 

Det er en stor tabbe at Samherji hemmeligholder rapporten

I Norge er Samherji eier av nær 40 prosent av Norges nest største fiskerikonsern Nergård. Hva som skjer med det islandske konsernet i andre land, berører dermed også en stor eier i norsk fiskerisammenheng. Deres forretningskultur og ansvarlighet er avgjørende også for norske arbeidsplasser.

Når dette selskapet nå står bak en omfattende skandale i det sørafrikanske landet Namibia, der de har hatt virksomhet siden 2012, skaper det bølger også her hjemme. Norges største bank, DNB, har vært selskapets bank også i Namibia. Flere sentrale namibiske politikere står tiltalt for å ha tatt imot store pengesummer i bestikkelser. Den tidligere lederen for Samherjis selskaper i Namibia står som varsler knyttet til påståtte ulovligheter.

Slikt ryster både myndigheter, banker og selskapet på Island, i Norge og i Namibia. En grundig granskning av forholdet er derfor helt på sin plass. Det er når granskningen skal holdes hemmelig, at saken får det til å skurre i våre ører. Noe det også burde gjort i selskapet. Ingen bør bli så store at de kan heve seg over lov og anstendighet.

Samherji la for dagen en langt mer ydmyk holdning da Namibia-saken sprakk i november. Konsernets ubestridte leder, Thorsteinn Már Baldvinsson, valgte å trekke seg både fra konsernledelsen i Samherji og styret i Nergård. Siden har han trådt inn igjen som konsernleder og sitter nok en gang med hånden på rattet.

Konsernledelsen bedyrer sin uskyld for det som har skjedd i Namibia. En rekke forhold er dokumentert gjennom lekkede dokumenter fra den tidligere lederen der. Forhold som Samherji nå sier enten er opprørende påstander uten grunnlag, eller vanlig praksis for internasjonale selskaper som opererer i flere land. 

Dette er påstander fra Samherji som er vanskelig å ettergå, så lenge selskapet velger å holde sine tall og vurderinger hemmelige. Vi velger å tro at advokatfirmaet Wikborg Rein har laget en objektiv analyserende rapport, som verken skjuler ulovligheter eller lovlige transaksjoner. Så lenge rapporten ikke er offentlig, er det bare Samherji selv som sitter med det svaret. Inntil offentlige myndigheter og påtaleorgan skulle finne noe annet.

Samherji

  • Selskapet ble opprinnelig etablert i Grindavik på Island allerede i 1972.
  • Kjøpt opp av søskenbarnene Kristjan Vilhelmsson, Thorsteinn Már Baldvinsson og Thorsteinn Vilhelmsson i Akureyri i 1983.
  • Fikk sin første egenbygde tråler, «Baldvin Thorsteinsson» i 1993.
  • Etablerte Framherji på Færøyene i 1994, og fikk sin første sildebåt i 1995.
  • I 2002 kjøpte de seg opp med 45 prosent i Sildarvinnslan, Islands største pelagiske fiskeriforetak.
  • I 2003 kjøpte de aksjer i oppdrettsselskapet Fjord Seafood i Norge. Året etter kjøpte de alle aksjene i Deutsche Fischfang Union i Tyskland.
  • Senere har de kjøpt opp selskaper og andeler i fiskeriselskap i flere andre land, inkludert Norge.
  • På Island er Samherji inne i 16 ulike selskaper, der de eier 100 prosent i syv av selskapene og fem sammen med Sildarvinnsland hf. 
( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.