LANDING: Her leveres det blåkveite i varmt sommervær. Da er det viktig for kvaliteten å huske på nedkjøling av fangsten, understreker Norges Råfisklag.Foto: Lofoten Viking
LANDING: Her leveres det blåkveite i varmt sommervær. Da er det viktig for kvaliteten å huske på nedkjøling av fangsten, understreker Norges Råfisklag.Foto: Lofoten Viking

Kina-utfordringer demper forventningene til blåkveite. - Vi teller på knappene

Natt til mandag starter kystflåtens andre runde av årets blåkveitefiske. Men markedsproblemer kaster en mørk skygge over den tradisjonelle optimismen i næringa.

Fiskeri
Jon Eirik Olsen
29. juli 2020 19:03

Kjøperne varsler riktig nok at de fortsatt skal kjøpe blåkveite. Men fiskere som har håp om prisøkning fra første periode, håper forgjeves. Det er foreløpig den eneste mulige tolkningen av signalene som kommer fra dem som eksporterer blåkveite.

Teller på knappene

zoomKjetil Sperre hos Brødrene Sperre på Ellingsøy.
Kjetil Sperre hos Brødrene Sperre på Ellingsøy.

- Kina er det viktigste markedet, og der er situasjonen utfordrende med tanke på fallende dollarkurs og ikke minst korona. Vi har sagt ja til å kjøpe blåkveite, men teller egentlig på knappene når det gjelder hvordan dette skal håndteres videre og hvor mye vi kommer til å kjøpe, sier Kjetil Sperre, kommersiell direktør i Brødrene Sperre A/S på Ellingsøy ved Ålesund.

Selskapet eier Hopen Fisk utenfor Svolvær, og tar seg av eksporten av blåkveite som kjøpes, produseres og fryses inn ved Hopen-anlegget.

Uendret pris

Daglig leder Ernst Iseli ved Hopen Fisk ønsker fiskerne som skal levere blåkveite i andre periode velkommen, men bekrefter signalene fra eierne. Det betyr at prisene fra mandag vil ligge på samme nivå som i første periode, rundt 24 kroner og dermed i praksis minstepris.

zoomErnst Iseli, daglig leder i Hopen Fisk
Ernst Iseli, daglig leder i Hopen Fisk

- Men vi kjøper også inn blåkveite fra samarbeidene fiskemottak, og med tanke på helt nødvendig transport blir også føringstilskuddet fra Norges Råfisklag viktig for å holde hjulene i gang, sier Iseli. 

Penger til føring

Det bildet bekreftes av omsetningssjef Willy Godtliebsen i Råfisklaget, som viser til at føringstilskuddet er blitt en langt mer sentral faktor i blåkveitefisket etter det store prisfallet foran 2020-sesongen. 

Nøyaktig gjennomsnittspris i første periode var kr 24,28 pr kilo, mens tilsvarende i 2019 var 33,21 kr.

- Rundt 40 prosent av fisken i første periode ble kjøpt av mottak som etter sløying må sende blåkveita videre til innfrysing. Vi hadde i utgangspunktet tre millioner kroner godkjent av myndighetene til bruk til føringstilskudd i dette fisket. Med et kvantum omsatt i vårt distrikt på 4,500 tonn, gikk det med 1,7 millioner kroner. Da gjenstår det 1,3 millioner, som bør holde til siste periode, sier Godtliebsen.

zoomWilly Godtliebsen, omsetningssjef i Norges Råfisklag.
Willy Godtliebsen, omsetningssjef i Norges Råfisklag.

Han legger til at mottakene så langt har overholdt forutsetningen om at blåkveita skal være sløyd før den sendes til de anleggene som har frysekapasitet.

Svært skeptisk

Ved Lofoten Viking på Værøy bekrefter også salgs- og produksjonssjef Lorentz Hardy det bildet som tegnes av de andre aktørene i blåkveitefisket.

- Men vi kommer til å kjøpe blåkveite som før. Nye båter kan bare spørre etter herr Hardy, sier han, samtidig som også han understreker alvoret i Kina-situasjonen.

- Vi er svært skeptisk til det som foregår i forholdet til en så viktig kunde. Og her kan ting endre seg nærmest fra dag til dag. Men vi er såpass stor i bransjen at vi kan vurdere utviklingen over litt lengre tid. Vi trenger ikke å selge i morgen det vi produserer i dag. Med det utgangspunktet ser vi det som riktig og viktig å være med på blåkveitefisket, sier Hardy.

zoomLorentz Hardy, Lofoten Viking på Værøy i Lofoten
Lorentz Hardy, Lofoten Viking på Værøy i Lofoten

3.100 tonn pluss

 Ifølge Fiskeridirektoratets j-melding 259-2019 starter årets andre periode i blåkveitefisket «fra og med 3. august» innenfor en periodekvote på 3.100 tonn. Pluss noen tonn som står igjen av de 4.700 som var avsatt til første periode.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.