Foto: Samherji
Foto: Samherji

Samherji mener media feilinformerer om Namibia-virksomhet

Påstander om at tusenvis av arbeidsplasser har gått tapt i den namibiske fiskerinæringen, etter at Samherji startet sin virksomhet der, er ren og enkel fabrikasjon, hevder selskapet.

Utenriks
Nils Torsvik
Telefon 55 21 33 21
Mobil 932 56 325
28. juli 2020 18:22

I en melding lagt ut på Samherjis nettside tilbakeviser selskapet at jobber har gått tapt i den namibiske fiskerisektoren etter at selskaper tilknyttet Samherji startet sin virksomhet der i 2012. 

- Påstander om at tusenvis av arbeidsplasser har gått tapt, som ble rapportert i media, har ikke noe grunnlag. Dette er de samme feiloppstillingene som Samherji korrigerte i fjor, viser selskapet til. 

Søkte samarbeid

Selskaper tilknyttet Samherji var utelukkende involvert i pelagisk fiske i den namibiske økonomiske sonen, hovedsakelig hestemakrellfiske, opplyser det islandske fiskeriselskapet. 

- I 2011 ble tildelingsreglene for pelagiske arter i Namibia endret. En fjerdedel av fangstkvotene for pelagisk fisk ble overført til namibiske selskaper og enkeltpersoner, hovedsakelig fra store sørafrikanske selskaper. Etter tildelingen av fangstkvoter for hestemakrell, søkte namibiske partier samarbeid med selskaper relatert til Samherji for å utnytte dem, skriver de i meldingen.

Ingen endringer

De viser også til at det var ingen endring i andelen fangst av pelagisk fisk som ble fryst om bord mellom 2011 og 2012, da et selskap i regi av Samherji startet virksomheten i Walvis Bay. 

- Av denne grunn kan det anføres at antall arbeidsplasser innen fiske og foredling i namibisk fiskerisektor har holdt seg uendret, selv om jobbene er overført mellom selskaper og fartøy etter endringer i tildelingen av fangstkvoter, skriver selskapet i meldingen.

De legget også til at besetningen på Samherjis skip besto av et stort flertall av mannskapet fra Namibia. 

- For eksempel var det bare fire av hundre besetningsmedlemmer med islandsk statsborgerskap på tråleren «Heinaste», mens andre var fra Namibia og Øst-Europa, skriver selskapet.

Absurd

I 2013 fisket selskaper tilknyttet Samherji omtrent ti prosent av fangstkvotene for pelagiske arter i Namibia. 

- Dette faktum understreker absurditeten med å hevde at «tusenvis av jobber» har gått tapt, gitt det totale antallet jobber i namibisk fiskerisektor. Det må også huskes at de i løpet av alle årene Samherjis selskaper opererte i landet, kjøpte de alle tjenester for fiske og foredling fra namibiske selskaper. Som et resultat mistet ingen jobber på grunn av kjøpte tjenester, heter det i meldingen.

- I lys av ovenstående er det tydelig at påstander om at tusenvis av arbeidsplasser har gått tapt i den namibiske fiskerinæringen, etter at selskaper tilknyttet Samherji startet sin virksomhet der, er ren og enkel fabrikasjon. Feilrepresentasjoner av denne typen er bare gjort for å diskreditere selskapene i Samherji-konsernet og deres ansatte, hevder Samherji i meldingen de har lagt ut på nettsiden sin.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.