FAKTAFEIL: Samherjis co-konsernsjef Björgólfur Johannsson mener påstander fremsatt i Finance Uncovered artikkel er full av faktafeil og mistenkeliggjør selskapet.Foto: Aleksander Nordahl
FAKTAFEIL: Samherjis co-konsernsjef Björgólfur Johannsson mener påstander fremsatt i Finance Uncovered artikkel er full av faktafeil og mistenkeliggjør selskapet.Foto: Aleksander Nordahl

Samherji føler seg mistenkeliggjort av nye avsløringer

Samherji stiller seg «svært kritisk til artikkelen i Finance Uncovered». - Det er flere faktafeil i historien og spørsmål som må avklares, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Utenriks
Nils Torsvik
Telefon 55 21 33 21
Mobil 932 56 325
28. juli 2020 19:33

Samherji mener at artikkelen Finance Uncovered har publisert om driften til selskapet i Namibia i stor grad består av resirkulert, tidligere publisert materiale.

I kontakt

På sin nettside viser det islandske fiskeriselskapet til at de har vært i kontakt med Finance Uncovered de siste tre månedene om forholdene som fremkommer i artikkelen. 

- Finance Uncovered har understreket at de ikke anklager Samherji for noe ulovlig, og det er viktig å understreke at Samherji ikke er beskyldt for skatteunndragelser i artikkelen som ble publisert, heter det i uttalelsen fra Samherji, som også viser til at det er noen elementer i gruppens skatteplanleggingsmetoder som settes i en negativ kontekst og fremstilles som unormale.

- Vi er svært kritiske til denne skildringen av Finance Uncovered og arbeidet som har ført frem til den publiserte artikkelen. Det er flere faktafeil i historien og spørsmål som må avklares, heter det i uttalelsen.

Faktafeil

Samherji viser til at de aldri har solgt sardiner eller makrell til detaljhandlekjedene Carrefour og Tesco, og at de har aldri fanget sardiner i namibiske farvann. 

- Det var i Marokko i en kort periode, opplyser selskapet.

De viser også til at selskapets salg av fiskeprodukter gjennom Kypros først skjedde i 2012, i løpet av det første driftsåret i Namibia, da selskaper tilknyttet Samherji bygger relasjoner og partnere i landet. 

- Tallene angående rabatten i historien er feil. Gjennomsnittlig påslag på salg gjennom Kypros var 3,9 prosent i 2012, opplyser de.

Feil om leiebåt

Påstandene om charteravtalen med Atlantex for et fartøy som brukes i operasjonene i Namibia, må også korrigeres, mener Samherji. 

- Det aktuelle fartøyet ble chartret fra Atlantex i en kort periode under en tids charter eller leiekontrakt med full service, på lik linje med leie brukt i luftfart. Inkludert i charteravgiften var utstyr, olje, vedlikeholdstjenester osv. Som korrekt oppgitt i historien, ble charteravgiften redusert etter fire og en halv måned, og Atlantex oppnådde en nettoinntekt som tilsvarer bare seks prosent påslag, opplyser selskapet.

Betalte mer skatt

Heller ikke skatten som ble betalt i Namibia gjennom årene av enheter som Samherji hadde investert i, er riktig mener selskapet.

Den totale skatten, inkludert inntektsskatt, ansattes skatt, eksportavgift, importavgifter, sosial trygghet og en rekke andre utbetalinger til den namibiske staten, oversteg 400 millioner namibiske dollar. Det er i seg selv bemerkelsesverdig, med tanke på at Samherjis virksomhet i Namibia til slutt var ulønnsom / tapsgivende, sier selskapet i sin redegjørelse.

Føler seg mistenkeliggjort

Samherji mener at mange av Finance Uncovereds anklager har avslørt fullstendig misforståelser av internasjonal forretningsdrift. 

- De har ignorert det åpenbare faktum at multinasjonale selskaper bruker spesifikke datterselskaper og strukturer for å minimere spredningen av juridisk, skattemessig og operasjonell risiko. Helt legitime velbegrunnede kommersielle og standardstrukturer er alle lest i lys av påstått tvilsom skatteplanlegging, heter det i meldingen.

Mulighet for feil

- Ovennevnte uttalelser betyr ikke at vi ser bort fra muligheten for historiske feil i datterselskapenes namibiske virksomhet. Så på toppen av å slutte med alle operasjoner i Namibia i fjor, og på toppen av å legge ned enorme anstrengelser og ressurser for å undersøke påstandene vi ble stilt overfor i 2019, lanserte Samherji-gruppen allerede i januar planer om å bygge et topp moderne etterlevelsesprogram som tar sikte på å gjøre selskapet til en global leder innen etterlevelse, styring og intern kontroll i fiskerinæringen, viser selskapet til. 

- Finance Uncovereds forfølgelse endrer ikke eller har noen innvirkning på disse ambisjonene, heter det i meldingen som Björgólfur Jóhannsson, medansvarlig konsernsjef i Samherji, har undertegnet.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.