FORNØYD: «Akterøy»-rederen mener han har fått en meget bra båt til 4,5 millioner kroner, pluss, som rederiet beskriver en del tilleggskostnader underveis.Foto: Edvin Andersen / Øyvind A. Olsen
FORNØYD: «Akterøy»-rederen mener han har fått en meget bra båt til 4,5 millioner kroner, pluss, som rederiet beskriver en del tilleggskostnader underveis.Foto: Edvin Andersen / Øyvind A. Olsen

Ny sjark til Steigen: - Lukket gruppe-kvoten er gull verdt

Nyere brukt båt eller kvotesalg og åpen gruppe kunne vært alternativer. I stedet ble det ny sjark - og da var lukket gruppe avgjørende for båtprosjektet.

Båter
Jon Eirik Olsen
22. juli 2020 05:00Oppdatert:
23. juli 2020 14:07

- Flere muligheter ble undersøkt da den 28-fotingen skulle skiftes ut. Tanken var først en nyere og større brukt båt. Men prisnivået var slik at jeg like godt kunne vurdere nybygg. Det er imidlertid ikke gjennomført over natten, så da muligheten for å overta et påbegynt prosjekt dukket opp, slo jeg til. I juni ankom nye «Akterøy» hit til Steigen med fraktebåt. Etter den testingen jeg har fått gjort så langt, er det blitt en gjev båt, sier en tydelig fornøyd Jan-Erik Andersen fra Engeløya i Steigen i Nordland.

Garn og juksa

«Akterøy» er en Nor-Dan Speedsjark 35 på 10,65 x 3,58 meter, og framdrift besørges av en hovedmotor på 300 hk. Mer sjark enn speed, ifølge rederiet, som fortsatt regner rundt åtte knop som vanlig marsjfart. Men det står opptil 15 til disposisjon ved behov, og med tom båt. Men Nor-Dans speedsjarkskrog har fått gode karakterer i kystfiskeriene, uansett bruk.

Etter selve byggingen i Evje og på Lindesnes, er dekksutstyr montert om bord på «Akterøy» i Fosnavåg.

zoomKLAR: Nye «Akterøy» er klar og utstyrt for garnfiske. Men ilddåpen på feltet kommer ikke før i august. Her er båten fotografert under en «shoppingtur» i Svolvær nylig.
KLAR: Nye «Akterøy» er klar og utstyrt for garnfiske. Men ilddåpen på feltet kommer ikke før i august. Her er båten fotografert under en «shoppingtur» i Svolvær nylig.

- Jeg reiste til Fosnavåg og fikk bidra med mine ønsker der. Resultatet ble veldig bra, sier Andersen, som nå har alt nødvendig på plass for garndrift, men etter hvert også skal legge til juksamuligheter.

Driftsgrunnlaget er en 8,4 meters torskekvote i lukket gruppe, og sjarkeieren understreker at et slikt kvotegrunnlag er gull verdt når det kommer til finansiering av et nybåtprosjekt som antas å ende på vel 4,5 millioner kroner.

Klar i august

- Litt ut i august regner jeg med å komme i gang med fiske i hjemlige farvann, sei, breiflabb, uer og kanskje noen torsker på ferskfiskordningen handler det om i første omgang. På nyåret blir så hovedsesongen i Lofoten. Men deretter bør det trappes opp litt, og jeg skal vurdere hvor det kan gjøres mer ut av høstsesongen. Kanskje i Troms, sier «Akterøy»-rederen.

zoomOVERTAR IKKE: Sønn Edvin Andersen og far og reder Jan-Erik Andersen er godt fornøyd med helt nye «Akterøy». Men junior har foreløpig ingen planer om å overta skipperstolen om bord.
OVERTAR IKKE: Sønn Edvin Andersen og far og reder Jan-Erik Andersen er godt fornøyd med helt nye «Akterøy». Men junior har foreløpig ingen planer om å overta skipperstolen om bord.

Stadig færre

Steigen og denne delen av Nordlandskysten er ikke «verdens navle» når det gjelder fiskerier. En god del av den minste flåten her har utgangspunkt i åpen gruppe, og må ofte drive fiske i kombinasjon med annen virksomhet deler av året. Infrastrukturen i næringa er heller ikke sterk nok til å tåle store svingninger i lokal fiskeriaktivitet.

- Vi merker det godt på den mottaksstasjonen vi har her på Engeløya. Med færre fiskere blir tilskuddet vi får til drifta stadig mindre. Det er skuffende å oppleve hvordan en del politikere ønsker å fjerne et tilskudd som er så viktig for å holde liv i fiskeriene i distriktet. Avstandene er lange, og uten mottaksstasjonen må svært mange timer av arbeidsdagene brukes på seiling til og fra nærmeste fiskebruk for levering, sier Andersen.

zoomÅPEN GRUPPE: Tidligere «Akterøy» har gjort sin tjeneste i lukket gruppe, men er fortsatt i næringa på trinnet under for en ny reder i Trøndelag.
ÅPEN GRUPPE: Tidligere «Akterøy» har gjort sin tjeneste i lukket gruppe, men er fortsatt i næringa på trinnet under for en ny reder i Trøndelag.

Havbruk trekker

Han liker ikke tendensen til at en negativ utvikling i fiskeriene blir selvforsterkende, og skulle gjerne sett at det kunne rekrutteres inn yngre fiskere i næringa lokalt etter hvert som de eldre trapper ned.

- Men det finnes mange utfordringer før vi kan lykkes på det området. Ikke minst innenfor utdannelse, der havbruk her omkring nærmest har «sugd til seg» ungdom til lukrative jobber.

- Åpen gruppe er nevnt som et alternativ, men der er det jo kommet så mange pålegg til flåten at utgiftene fort blir uforholdsmessig store i forhold til driftsgrunnlaget.

Elektriker

Redersønn Edvin Andersen kunne vært en av de ungdommene som førte fiskertradisjonene videre, men han har foreløpig ikke lagt planer i den retning.

- Nei, jeg har engasjert meg i mye annet, og er for tida elektrikerlærling. Men jeg er opptatt av næringa og har flere kompiser som har tatt nødvendig utdannelse og også fått seg egen båt. Men det er dessverre altfor få, sier han, og antyder som sin far at en del forhold rundt næringa kanskje kunne vært bedre lagt til rette i distriktene.

zoomØNSKER FLERE: Steigen-fisker Andersen ser lyst på sin egen situasjon etter nyanskaffelsen, men bekymringen melder seg likevel når det blir snakk om rekruttering til næringa.
ØNSKER FLERE: Steigen-fisker Andersen ser lyst på sin egen situasjon etter nyanskaffelsen, men bekymringen melder seg likevel når det blir snakk om rekruttering til næringa.

70 møtte opp

Selv om Andersen senior lister opp noen utfordringer for fiskeriene i Steigen-området, så er han som fisker pr definisjon optimist. Og ikke uten grunn, skulle det vise seg da nybåten ankom hjemmehavna på Røssøy.

- Vi inviterte til «åpen båt» hvis noen skulle være interessert. Og til vår overraskelse kom det rundt 70 innom. Vi måtte faktisk fordele de besøkende utover dagen på grunn av koronarestriksjonene. Svært hyggelig, og en bekreftelse på at interessen for fiskerinæringa absolutt er til stede også i vårt område, oppsummerer Andersen.

Tapte ikke kvote

Blant positive muligheter i næringa peker han også på den fleksibiliteten som ligger i dagens regelverk for bygging av ny båt. Den forrige «Akterøy» ble solgt allerede i fjor høst, og da rederiets neste båt gikk over til å bli nybygg kunne det lett oppstått utfordringer med byggetid og et mulig år uten inntekter fra fiske.

- Det ordnet seg heldigvis. Innenfor dagens regler kunne jeg samarbeide med en nabobåt, og dermed er årets torskekvote tatt. Slik ting utviklet seg kunne jeg faktisk ha nådd å fiske torsken på nye «Akterøy» også. Men man skal tross alt bli kjent med en ny båt og få ting inn i fingrene. Kort sagt: Det er bra at næringa har gode ordninger for slike situasjoner, sier Andersen, som med glede kan konstatere at gammelbåten fortsatt har en rolle i næringa.

 - Den møtte jeg på Lofothavet i vinter, der den fisket i åpen gruppe med fiskeriregistrering fra Trøndelag, forteller rederen etter en sommerlig «shoppingtur» med familien til det samme området. Nærmere bestemt til et feriepreget Svolvær. En løsning som for øvrig mange av Andersens fiskerkolleger også har valgt denne sommeren.

zoomPÅ FJORDEN: Om ikke akkurat inn i solnedgangen, så legger i hvert fall «Akterøy» her ut i solskimmeret på Vestfjorden med kurs for Steigen og Engeløya.
PÅ FJORDEN: Om ikke akkurat inn i solnedgangen, så legger i hvert fall «Akterøy» her ut i solskimmeret på Vestfjorden med kurs for Steigen og Engeløya.
( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.