LYSE IDEER: Det finnes mange investorselskaper som støtter günderbedrifter. Det gjelder bare å få deres oppmerksomhet, og tilfredsstille de kravene de ser etter som investorer.Foto: Privat
LYSE IDEER: Det finnes mange investorselskaper som støtter günderbedrifter. Det gjelder bare å få deres oppmerksomhet, og tilfredsstille de kravene de ser etter som investorer.Foto: Privat

La oss hjelpe gründere!

Det som kan virke som et håpløst tankeeksperiment i utgangspunktet, kan endres til en gyllen mulighet bare de rette folka slår seg sammen. Det umulige er mulig!

Kommentar

De som finner opp noe nytt kalles gjerne gründere. En gründer er en beslutningstaker hvis hele rolle springer ut av hans årvåkenhet overfor hittil ubemerkede økonomiske muligheter (Kirzner 1973). Oppfinnere er pådrivere for fremskrittene i samfunnet, og for at de skal lykkes med det trengs både investorer, kunder og en heiagjeng.

Gullfuglen

En fisker fortalte meg for en del år siden om en knallgod idé han gikk og tenkte på og som kunne bli et godt hjelpemiddel for reiselivsnæringen. Den travle fiskeren fikk nok aldri tid til å utvikle sin idé, og noen ganger er gründere litt for tidlig ute med sin idé. Rett før sommerferien ble et tilsvarende og tidsriktig reiselivskonsept lansert av noen andre med stor suksess.

Her forleden dukket et kjent ansikt opp på forsiden til Finansavisen. «Traff blink i oppdrett - Gründer Roy Bernt Pettersen har skutt gullfuglen i Andfjord Salmon». Idéen om landbasert oppdrett er ikke ny eller tilfeldig satsning. Det ligger iherdig jobbing bak gullfuglen som ble skutt, og med på laget er det flere investorer som vil bidra til at gründerdrømmen blir til virkelighet.

Også vi som ikke har millioner i banken kan hjelpe nye selskap et viktig skritt videre med å lykkes

Metapod er en av gründerbedriftene som er medlem i NCE Blue Legasea. Bedriften har som mål å bli den største insektsmelprodusenten i Nord-Europa innen 2023, basert på oppdrett av sirisser og gresshopper. For å lykkes med denne spenstige satsningen er Metapod avhengig av mange hjelpere, og gleden var stor når både investorer og deres første salgskontrakt kom på plass tidligere i år.

zoomJanita Arhaug, prosjektleder fiskeri i NCE Blue Legasea
Janita Arhaug, prosjektleder fiskeri i NCE Blue Legasea

Alle kan hjelpe

Det finnes mange investorselskaper som støtter günderbedrifter. Det gjelder bare å få deres oppmerksomhet, og tilfredsstille de kravene de ser etter som investorer.

Også vi som ikke har millioner i banken kan hjelpe nye selskap et viktig skritt videre med å lykkes. Det kan vi gjøre ved å kjøpe varer og tjenester de tilbyr. Selv bestilte jeg nylig en haug poser med Fish Jerky fra en gründerbedrift i Tromsø. Det er kun mulig å kjøpe produktet via internett, og det var fri frakt ved kjøp over 600 kroner. Tørket torskefarse med paprikasmak forkledd som chips virket spennende, så jeg tok sjansen på at det også vil smake godt. En annen norsk oppfinnelse jeg har kjøpt i sommer er en krabbegiljotin, og den er helt genial!

Den egentlige motivasjonen min for å kjøpe både fiskefarse i pose og krabbegiljotinen var at jeg ønsker å støtte folk som vil utvikle noe nytt og skape nye arbeidsplasser. Tørket fiskefarse viste seg å være adskillig vennligere mot et aldrende tannsett enn vanlig tørrfisk, og giljotinen letter opprydningsarbeidet etter krabbemåltidene betraktelig. Hurra for gründere!

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Jasså, går det ikke an?

Kommentar
4. august 2020 07:32

Debatt: - Vi er bekymret for sjøfolkene

Leserinnlegg
3. august 2020 12:08

Mer klimavennlig sjømatproduksjon

Leserinnlegg
2. august 2020 13:45

En sommer ved havet

Kronikk
1. august 2020 16:01

Debatt: - Havet er ingen søppelplass

Leserinnlegg
30. juli 2020 10:56

Debatt: - Få sjøfolka hjem!

Leserinnlegg
30. juli 2020 08:42

Fremtidsrettet fiskerinæring

Leserinnlegg
27. juli 2020 09:43

Hjartesukk frå ein olding til sjøs

Leserinnlegg
26. juli 2020 09:05
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.