Frykter oppdrett vil ta livet av fjord

Havbruk
15. juli 2020 14:31

I slutten av juni ble det kjent at Lerøy Aurora AS har sendt inn søknad om å få utvide sin aktivitet i Sør-Varanger med to nye oppdrettsanlegg. Det får flere til å reagere, ifølge Kirkenes By.

Blant andre Bugøyfjord Vel.

«Skal Lerøy Aurora AS virkelig få opprette et oppdrettsanlegg midt i matfatet til lokalbefolkningen og andre tilreisende, spør de i et brev til Sør-Varanger kommune.»

Det er fra tidligere to oppdrettsanlegg i Bugøyfjord. I 2019 ble det kjent at et av anleggene måtte stenge etter at det ikke ble funnet levende havdyr på bunnen under anlegget. De kan starte opp igjen i 2021, skriver KirkenesBy.

Nå frykter styreleder i Bugøyfjord Vel, Hjørdis Annie Nilsen, at fjorden vil bli ødelagt om det kommer ennå et nytt anlegg inn i fjorden.

- Det er svært lite sei, og laks og ørret er totalt fraværende i fjorden, noe må jo være galt, sier hun til KirkenesBy.

Lite fugl og fisk

Hun har selv bodd i Bugøyfjord i 75 år og forteller om et tidligere rikt fugleliv og mange fisk helt nede i fjæra. Nå er utviklingen en helt annen.

- Jeg har hørt historier der folk har vært ute i fjorden å fisket nært anleggene. Fisken de har fått har ikke vært spisende. Den luktet dårlig og hadde masse pellets i magen. Det er ikke fugler her lenger, hva som er årsaken til det er jeg usikker på. Det har vært fullt av fisk og fugler her, nå er det nesten ingenting.

Daglig leder for Lerøy Aurora AS, Kurt-Einar Karlsen, sier de tar miljøtilstanden på største alvor på de oppdrettsanleggene de allerede har, men også de som eventuelt kommer i framtiden.

- Vi måler jevnlig miljøtilstanden på lokalitetene våre. Det gjennomføres også av en tredjepart og alt dette ligger åpent ute på Fiskeridirektoratet sine nettsider. 

Han legger også til at de har stort fokus på rømming, og at Lerøy de siste årene har hatt svært få rømninger på deres anlegg.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.