BEKYMRET: I Bodø-flåten ser man med bekymring på følgene av den vedtatte kvotemeldingen.Foto: Frode Adolfsen
BEKYMRET: I Bodø-flåten ser man med bekymring på følgene av den vedtatte kvotemeldingen.Foto: Frode Adolfsen

Debatt: Strukturkvotene må komme hele flåten til gode

Bodø Fiskarlag ser med stor uro på framtiden med den modellen flertallet i Stortinget landet på i behandlingen av tilbakefall av strukturkvoter og flytting av grunn- og strukturkvote til faktisk lengdegruppe.

Leserinnlegg
10. juli 2020 12:51

Bodø Fiskarlag mener en løsning ved tilbakefall av strukturkvoter er at alle som har strukturert får tildelt faktorer etter grunnkvote. Det vil si at en ser bort fra Finnmarksmodellen. Dette vil kunne virke som en nullstilling av kystgruppen innen 2038.

Viktige momenter i så måte:

- Det som har skjedd er et ran fra gruppene 11 til 21 meter for alle fiskeslag.

- Mindre kystbåtrederier har investert betydelige midler for å styrke driftsgrunnlaget, og dette var gjort i tråd med vedtatt politikk da. Dette grunnlaget er, slik vi ser det, helt fjernet etter at Stortinget vedtok kvotemeldingen.

- Tilbakefall av strukturkvoter blir så marginalt at det ikke forsvarer en videre drift, når man sammenligner med realitetene da kvotene ble strukturert inn. Dette gir en usikker framtid med utsikter en ikke vet konsekvensene av i dag.

- Kvotemeldingen vil gjøre at en båt 14 meters båt som i dag har en 300 tonns strukturert kvote på torsk, vil ha 110 tonn i kvote i 2038. Konsekvensen av dette vil trolig være salg av båt og kvote, eventuelt kondemnering, og store negative ringvirkninger for kystsamfunnet.

Bodø Fiskarlag stiller spørsmålet: Hvor mye skal kystflåten struktureres før det er nok? Skal vi ikke på noe tidspunkt ta innover oss at en slik videre strukturering og forflytting av kvoter oppover i kystflåten vil bli en direkte rasering av mange kystsamfunn?

Store deler av den mindre kystflåten har god lønnsomhet og lav belåningsgrad, og er en viktig bidragsyter for arbeidsplasser og ringvirkninger for fortsatt bosetning langs kysten.

Deler av kvotemeldingen som er vedtatt sprer større usikkerhet og tvil enn det noen gang har vært i norsk fiskerinæring.

Når ett knappest mulig flertall i Stortinget kan vedta en slik radikal lovendring, med en utarming av den mindre kystflåten som konsekvens, klarer ikke Bodø Fiskarlag og se hvordan dette skal bli en forenkling og forbedring ved å gå over fra hjemmelslengde til faktisk lengde.

Bodø Fiskarlag mener dette vedtaket i kvotemeldingen vil ta bort stor deler av driftsgrunnlaget for den mindre kystflåten, noe som igjen vil gjøre finansiering og videre utvikling av fiskeflåte og kystsamfunn vanskelig.

Bodø Fiskarlag ser det som eneste legitime vei å gå å la tilbakefall av strukturkvoter deles på alle fra 11 til 28 meters hjemmelslengde etter grunnkvote - hvis vi vil ha levende kystsamfunn også i fremtiden.

Bodø Fiskarlag

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Svak krone stimulerer sjømateksporten i 2020

Leserinnlegg
6. august 2020 08:29

Jasså, går det ikke an?

Kommentar
4. august 2020 07:32

Debatt: - Vi er bekymret for sjøfolkene

Leserinnlegg
3. august 2020 12:08

Mer klimavennlig sjømatproduksjon

Leserinnlegg
2. august 2020 13:45

En sommer ved havet

Kronikk
1. august 2020 16:01

Debatt: - Havet er ingen søppelplass

Leserinnlegg
30. juli 2020 10:56

Debatt: - Få sjøfolka hjem!

Leserinnlegg
30. juli 2020 08:42
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.