Nærings- og fiskeridepartementet strammer inn på turistfiskereglene.Foto: Terje Jensen
Nærings- og fiskeridepartementet strammer inn på turistfiskereglene.Foto: Terje Jensen

Nye regler: Turister får ta med seg 18 kilo filet, men kun to ganger i året

Nærings- og fiskeridepartementet annonserte i dag nye regler for turistfiske som trer i kraft 1. januar 2021.

Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287
10. juli 2020 09:15Oppdatert:
10. juli 2020 09:49

- Den viktigste endringen er at man kun kan ta med seg fisk ut av landet dersom man har fisket hos og oppholdt seg på en registrert turistfiskevirksomhet. Dette håper jeg kan være med på å styrke den seriøse delen av turistfiskenæringen, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H), i en pressemelding fredag morgen.

Går bort fra hel fisk

Utførselskvoten senkes fra 20 kilo til 18 kilo filet,  opplyser departementet.

Det betyr altså at departementet har gått tilbake på det opprinnelige forslaget som ble presentert i januar, med å kun tillate utførsel av hel fisk (sløyd og hodekappet).

Videre opplyser departementet at det kan maksimalt føres ut fisk to ganger i året per person. Med dagens regelverk har det vært tillatt med utførsel en gang i uken. 

 Strengere praktisering av regelverk

Departementet endrer også reglene om fangsrapportering ved at de tydeliggjør informasjonsplikten til turistfiskevirksomhetene, samt at de innfører krav om digital fangstrapportering innen utgangen av 2021.

«Det legges også opp til en strengere praktisering av regelverket og strengere reaksjoner dersom regelverket brytes, som for eksempel strengere straff for de som bryter de nye reglene eller sletting fra turistfiskeregisteret», heter det i meldingen fra departementet.

- Jeg vil fortsette dialogen med næringen om hvilke vilkår som bør stilles til en registrert turistfiskevirksomhet, og også ta opp spørsmålet om hvordan bedriftene kan behandle restråstoff og avskjær fra sløying av fisken på en slik måte at dette kan komme til nytte. Vi vil også se videre på spørsmålet om det kan være mulig å sette en dagskvote eller andre former for regulering av aktivitetsnivået, i dialog med bedriftene, sier Ingebrigtsen.

Endringene i regelverket kommer etter at et høringsnotat med flere forslag har vært på høring.  Selve forskriften finner du her.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.