Demonstranter i Hongkong: I mer enn seks år nå har befolkningen i Hongkong, med studenter i spissen, protestert mot kinesiske myndigheters forsøk på økt kontroll over den tidligere britiske kolonien. Den siste tids protester har havnet mye i skyggen av koronaviruset, men nå våkner verdenssamfunnet.Arkivfoto: Fartein Rudjord
Demonstranter i Hongkong: I mer enn seks år nå har befolkningen i Hongkong, med studenter i spissen, protestert mot kinesiske myndigheters forsøk på økt kontroll over den tidligere britiske kolonien. Den siste tids protester har havnet mye i skyggen av koronaviruset, men nå våkner verdenssamfunnet.Arkivfoto: Fartein Rudjord

Fiskeribladet mener: Stor fare for ny kinaboikott

Leder
5. juli 2020 20:53

Alarmen har på nytt gått i norsk sjømatnæring, etter at Norge har protestert mot Kinas Hongkong-politikk. Vi forstår redselen for handelsrestriksjoner, og ser ikke bort fra at bransjen kan forvente seg straffetiltak fra kinesiske myndigheter. Samtidig mener vi det er viktig at Norge står opp for menneskerettighetene. Vi kan ikke la oss styre av autoritære nasjoners ulike innfall. 

Norges forhold til Kina har vært problematisk i mange år, selv om den siste tiden har vært preget av litt mer tørrvær. Etter utdelingen av fredsprisen i 2010, husker vi alle at Kina frøs forholdet til Norge. Det endte med at lakseeksporten stoppet helt opp. 

Situasjonen normaliserte seg i 2016, men samtidig er det bare noen uker siden kinesiske myndigheter påsto norsk laks var koronavirusinfisert. Det har på nytt stoppet eksporten, og viser hvor lite til det skal til før uberegnelige enkeltnasjoner gjennomfører tiltak som kan slå ut norsk fiskeeksport.

I reportasjen om at laksenæringen på nytt frykter en boikott fra Kina, konkluderer Kjell Lorentsen i Gigante havbruk klokt når han sier at laksen er vår mest kjente nordmann, og at det er han som rammes når konflikter oppstår. 

Norske sjømateksportører må regne med at internasjonal ustabilitet vil være fremtiden.

Samtidig understreker Botholf Stolt-Nielsen i eksportselskapet Ocean Supreme at politikk og handel svært ofte henger sammen. Vi forstår derfor godt at næringen nå sitter musestille og er redd konsekvensene av Norges Hongkong-utspill. Vi håper likevel at de ser viktigheten av å gi beskjed.

Det er nok ikke siste gang det skjer at autoritære regimer håndterer vanskelige saker på denne måten, noe også konflikten med russerne viser. Det er likevel ikke slik at våre verdier må ofres i redselen for at vår eksport skal rammes. Noen saker er viktigere enn andre, og menneskerettigheter og demokrati er nettopp det.

Samtidig vet vi at Kina per i dag fremdeles er et svært lite marked for norsk fisk, og de siste ukenes påstander om at norsk laks er korona-infisert, viser også at landet er ustabilt. Vi vet aldri hvor kineserne hopper.

Det som imidlertid gir håp denne gangen er at det ikke bare er Norge som protesterer. 27 land har gitt beskjed om det samme, og det blir vanskelig for kineserne å innføre restriksjoner overfor alle disse landene. I den sammenhengen er også norsk lakseeksport mikroskopisk. Likevel må nok norske sjømateksportører regne med at slik ustabilitet vil være en del av eksportfremtiden.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.