NULLOPPGJØR: Norske arbeidstakere bør ikke forvente høyere lønn i år. Med lav rente, lav prisvekst og mange ledige bør alle vise moderasjon og solidaritet med de tusenvis som står uten jobb, mener Fiskeribladet.Foto: Per Thrana
NULLOPPGJØR: Norske arbeidstakere bør ikke forvente høyere lønn i år. Med lav rente, lav prisvekst og mange ledige bør alle vise moderasjon og solidaritet med de tusenvis som står uten jobb, mener Fiskeribladet.Foto: Per Thrana

Fiskeribladet mener: Koronakrisen bør føre til et nulloppgjør

Leder
1. juli 2020 05:00

Til høsten er det klart for årets lønnsoppgjør, og flere av de store arbeidsgiverorganisasjonene ønsker et nulloppgjør. Bakgrunnen er koronakrisen, og de store problemene det har skapt for norsk næringsliv. Vi er enig i disse vurderingene, og mener det er viktig at årets lønnsvekst bør bli så marginal som overhodet mulig. 

Ifølge Klassekampen vil NHO gå for null i tillegg både sentralt og lokalt i lønnsoppgjøret. De andre arbeidsgiverorganisasjonene vil følge lojalt opp, skriver avisen. NHO-vedtaket blir det som gjelder for NHO-foreningen Norsk Industri, som forhandler med Fellesforbundet (LO) i det såkalte frontfagsoppgjøret. Skulle nullvisjonen bli realitet, er arbeidsgiverorganisasjonen Virke klare til å følge opp, skriver Klassekampen.

Årets koronakrise har medført at tusenvis av arbeidere denne våren enten er blitt permitterte eller oppsagt. Samtidig har en rekke bedrifter gått over ende. De siste tallene fra Nav viser at det i forrige uke var det registrert 289.000 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav. Dette er 15.700 færre enn uken før, men likevel rekordhøyt. Halvparten av disse var helt uten arbeid, noe som utgjør 5,1 prosent av arbeidsstyrken.

Norske bedrifter trenger hverken uro, konflikter eller økte lønnsutgifter i år.

Samtidig har det vært økning gi antall konkurser utover våren, med en absolutt topp i mai på 459 registrerte nye konkurser. Ifølge direktør i Ålesundfisk, Terje Kjølsøy og NHH-professor Lasse Lien konklusjoner på webinaret Sjømatpulsen, er vi bare i begynnelsen av den virkelige krisen. Alt tyder på at situasjonen vil forverre seg utover høsten. Sett i dette perspektivet er derfor NHOs vurderinger helt på sin plass.

Dette kan også forsvares med den renteutviklingen vi har hatt i vår. Med nullrente er det nå tilnærmelsesvis gratis å låne penger, noe som har gitt den enkelte bedre kjøpekraft. Samtidig har prisveksten de siste 12 måneder kun vært på 1,3 prosentpoeng. Vi vet også at svært mange i det private næringsliv har gått med på frivillig lønnskutt. 

Regjeringen har allerede sendt ut beskjed om at lederne i staten må vise moderasjon, og dette er signaler resten av det norske samfunn bør ta til etterretning. Med lav rente og lav prisvekst har de fleste allerede fått en forbedret kjøpekraft. Det er derfor ikke riktig tid å kreve kraftige lønnsøkning nå, slik blant annet Fellesforbundet gjør

Med dette bakteppet forventer vi at årets oppgjør blir moderat. Norsk arbeidstagere, som er i jobb, må vise solidaritet med alle dem som er uten jobb. Ikke minst gjelder dette alle statsansatte, som knapt har merket at det har vært krise i vår. Norske bedrifter trenger hverken uro, konflikter eller økte utgifter i år. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.