STORE VERDIER: «Cetus» eies av rederiet Cetus AS, hjemmehørende i Kopervik, Karmøy. Denne båten har sammen med «Vikingbank», som eies av samme rederi, trålt fisk for enorme verdier den siste tiden.Foto: Morten Vika
STORE VERDIER: «Cetus» eies av rederiet Cetus AS, hjemmehørende i Kopervik, Karmøy. Denne båten har sammen med «Vikingbank», som eies av samme rederi, trålt fisk for enorme verdier den siste tiden.Foto: Morten Vika

To Karmøy-båter trålte inn tobis for 90 millioner kroner

Cetus-rederiet med base på Karmøy har fisket tobis for enorme verdier på kort tid.

Fiskeri
Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287
29. juni 2020 14:58Oppdatert:
30. juni 2020 11:14

 Fiskeribladet fortalte i mai at det pågikk en kamp for å komme i havn med gigantkvoten på 250.000 tonn innen 23. juni.  

Fire uker før det var satt to streker under sesongen, var om lag halvparten av tobiskvoten fisket. Siden har det kommet på land enorme mengder tobis fra om lag 28 båter som enten har såkalt nordsjøtråltillatelse eller som hører til i gruppen pelagisk trål. 

- Helt eventyrlig

Da fisket ble stoppet i forrige uke var det landet om lag 244.000 tonn tobis til en snittpris på 3,51 kroner kiloen. Salgsleder Kenneth Garvik i Norges Sildesalgslag forteller at totalt er det omsatt tobis for om lag 900 millioner kroner gjennom salgslaget.

- Det er fantastiske verdier, helt eventyrlig. Det er sånn at du må klype deg i armen. Ennå har vi ikke alle tallene helt på plass når det gjelder sluttverdi. Det gjenstår litt for å finregne på tallene, men vi lander nok på om lag 900 millioner, sier Garvik til Fiskeribladet. 

zoomEVENTYRLIG: Kenneth Garvik, salgsleder i Norges Sildesalgslag, oppsummerer årets sesong på tobis, som eventyrlig.
EVENTYRLIG: Kenneth Garvik, salgsleder i Norges Sildesalgslag, oppsummerer årets sesong på tobis, som eventyrlig.

Han forklarer de gode prisene med sterk etterspørsel ettersom det har vært mindre mel- og olje på verdensmarkedet enn normalt, samt en gunstig valutasituasjon.

All tobis landes til mel- og oljeindustrien som hovedsakelig blir fôringrediens i fôr til oppdrettsfisk.

- Nå er vi kanskje havnet på en rettmessig pris for denne type proteiner med sunne oljer og fettsyrer. Vi er på et nivå som vi føler er rett. Og oppdrettsnæringen ser nok verdien av å bruke marine ingredienser i foret, sier Garvik.

zoomGOD PRIS: Tobis er et samlebegrep for flere arter innen silfamilien. Havsilen er den mest vanlige og den viktigste i fiskeriet i Nordsjøen.
GOD PRIS: Tobis er et samlebegrep for flere arter innen silfamilien. Havsilen er den mest vanlige og den viktigste i fiskeriet i Nordsjøen.

En hektisk sesong

Båtene som er fullstrukturert på tobis, det vil si at de kan fiske en kvote på 13.400 tonn, har fått et veldig godt resultat denne sesongen. 

Det gjelder blant annet «Vikingbank» og «Cetus», som eies av rederiet Cetus AS på Karmøy.

- Det har vært en hektisk sesong. Det har vært en veldig god sesong, men ekstremt hektisk å ta kvotene på så kort tid. Det har vært store utfordringer på feltet, og ikke minst fisken er kommet om bord, og en skal ha plass til å losse. Men det har gått bra, industrien har vært «svære» og tatt imot. Det har vært fullt kjør på alt av anlegg, sier daglig leder Helge Olav Vikshåland i Cetus AS til Fiskeribladet.

zoomFORNØYD: Helge Olav Vikshåland, daglig leder i rederiet Cetus AS, har grunn til være fornøyd. Totalt har båtene «Vikingbank» og «Cetus» omsatt tobis for om lag 90 millioner kroner.
FORNØYD: Helge Olav Vikshåland, daglig leder i rederiet Cetus AS, har grunn til være fornøyd. Totalt har båtene «Vikingbank» og «Cetus» omsatt tobis for om lag 90 millioner kroner.

Fisk til 80 millioner kroner

På «Cetus» kom de i mål med hele kvoten på13.400 tonn, mens de landet 12.400 tonn av kvoten på 13.400 tonn med «Vikingbank». Totalt betyr det at rederiet har omsatt tobis til en verdi av om lag 90 millioner kroner.

- Jeg tror alle i flåte er veldig godt fornøyde, sier Vikshåland, som ikke har opplevd slike priser på tobis før.

- Nei, aldri. Det er enormt. Men det er jo mat dette her, riktignok indirekte mat. Men hvorfor skal ikke mat koste fire kroner kiloen? Du får ikke billigere protein enn dette.

zoomDRØMMESESONG: Med en kvote på 250.000 tonn, ble det et eldorado på tobisen denne sesongen. Her gjøres trålhal med «Eros» under Havforskningsinstituttets forskningstokt i april-mai 2020.
DRØMMESESONG: Med en kvote på 250.000 tonn, ble det et eldorado på tobisen denne sesongen. Her gjøres trålhal med «Eros» under Havforskningsinstituttets forskningstokt i april-mai 2020.

De har levert hovedsakelig all tobisen til fabrikk på Karmøy, men også hatt noen turer til Danmark.

- Vi har ikke søkt oss til utlandet med fangsten, men det har tidvis vært full kapasitet i Norge, forklarer han.

- En kjempebra båt

«Vikingbank» er nå ute på øyepålfisket - det også en fisk som leverer til mel- og oljeproduksjon.

- Og etterspørselen for råstoff er fortsatt god?

- Ja, det virker som det er stor interesse også der.

zoomNY: «Cetus», som eies av rederiet Cetus AS er hjemmehørende i Kopervik, Karmøy. Nybåten har nå vært i drift i ni måneder.
NY: «Cetus», som eies av rederiet Cetus AS er hjemmehørende i Kopervik, Karmøy. Nybåten har nå vært i drift i ni måneder.

Rederen kan ellers fortelle at de er fornøyde med nybåten Cetus, som de fikk overlevert i september i fjor.

- Det har fungert stort sett greit. Småtterier er det jo, men det er en kjempebra båt og et fantastisk redskap. Nå har vi fått prøvd båten i både godt og dårlig vær.

Det er nå på verft med nybåten for å ordne noen småtterier, forteller Vikshåland.

- Får som fortjent

Salgsleder Garvik i Sildesalgslaget påpeker at til tross for store tobiskvoter, har ikke dette gitt negativt utslag på pris, som en normalt ville forventet.

- Trålerne får som fortjent. Og det er kjekt å se at forvaltningsmodellen for tobis fungerer med enkelte stengte områder, slik at en sikrer et fiske på voksen fisk. Jeg må rose de som har stått bak forskningen og forvaltningen, samt fiskerne som har jobbet tett på dette. Nå ser vi resultatene av det. Samtidig har vi hatt naturen med oss på laget, legger Garvik til.

I fjor ble det nemlig rapportert om tobis langs hele kysten, fra Trondheimsfjorden og sørover. Det kan ha tydet på at det var gode årsklasser av fisken i emning.

zoomSTORE MENGDER: I fjor ble det observert store stimer med tobis i fjæren flere steder langs kysten.
STORE MENGDER: I fjor ble det observert store stimer med tobis i fjæren flere steder langs kysten.

- I tillegg til at fiskerne har fisket store kvantum, har fabrikkene i Norge vært flinke og stått på. De har jobbet dag og natt i en veldig spesiell tid. Vi var veldig redde for at korona skulle slå negativt ut på både kolmule- og tobisfisket. Heldigvis har ting gått som normalt. Og det var ingen selvfølge i mars, da vi fryktet halve staben her skulle ligge enten syke eller være i karantene. 

I fjor var tobiskvoten på 125.000 tonn, og snittprisen var 2,99 kroner kiloen. Totalt ble det fisket tobis for 370 millioner kroner i fjor.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.