Brødrene Håvard Olsen og Gjermund Olsen, sammen med svoger Alf-Gøran Knutsen (til høyre), er trekløveret som styrer Kvarøy Fiskeoppdrett på Helgeland.Foto: Marius Fiskum
Brødrene Håvard Olsen og Gjermund Olsen, sammen med svoger Alf-Gøran Knutsen (til høyre), er trekløveret som styrer Kvarøy Fiskeoppdrett på Helgeland.Foto: Marius Fiskum

Kvarvøy Fiskeoppdrett vil flytte laksen på land for å sikre vekst

- Det vil være dumt å ikke være med på utviklingen. I fremtiden vil det bli produsert laks både i sjøen og på land, sier Alf-Gøran Knutsen i Kvarøy Fiskeoppdrett på Helgeland.

Havbruk
Anders Furuset
24. juni 2020 16:15Oppdatert:
25. juni 2020 12:39

Det lille, familieeide selskapet har besluttet å gå inn som investor og tett samarbeidspartner med Arctic Seafarm, som vil bygge et landbasert anlegg på Langset i Nesna kommune i Nordland.

- Vi vurderte en rekke prosjekter før vi endte opp med dette. Her har vi et anlegg som blir liggende midt i et område med god infrastruktur både på fôrtransport, lakseslakterier, smoltanlegg og lignende, sier Knutsen til DN. 

600 millioner kroner

Anlegget skal bli et såkalt gjennomstrømmingsanlegg, og skal bestå av flere bassenger som sprenges ned i terrenget, rett ved strandlinjen. Det er samme type teknologi som børsdebutanten Andfjord Salmon benytter, men forskjellig fra såkalt resirkuleringsanlegg (RAS) som er det Atlantic Sapphire bygger i USA.

- Noen RAS-anlegg vil nok også lykkes, men vi har mer tro på gjennomstrømmingsanlegg ved kysten. Her er det god logistikk, og god tilgang på friskt vann, sier Knutsen.

Arctic Seafarms anlegg skal få en kapasitet på 15.000 tonn. Vann skal hentes fra rundt 80 meters dyp, noe som er langt under vannmassene lakselusen lever i.

Totalt skal utbyggingen koste rundt 600 millioner kroner. Det er ikke klart hvor mye av dette som må finansieres med egenkapital, og alle pengene er ikke på plass.

Hverken Kvarøy Fiskeoppdrett eller Arctic Seafarm ønsker å opplyse nøyaktig hvor mye Kvarøy går inn med, eller hvor stor eierandel de får.

zoomAnlegget til Arctic Seafarm skal ha åpne basseng, sprengt ned i fjellet.
Anlegget til Arctic Seafarm skal ha åpne basseng, sprengt ned i fjellet.

Blir tvunget på land

For å drive lakseoppdrett i sjøen, kreves både lisenser samt lokaliteter. Lisenser for å produsere 15.000 tonn laks i sjø vil ifølge DNs beregninger koste drøyt 2 milliarder kroner.

- Vi ønsker å vokse, men på havet er det begrensninger med lisenser og lokaliteter, sier Knutsen.

På land må en også ha tillatelser, men i motsetning til på sjøen, er de vederlagsfrie. Dermed kan det være lønnsomt å produsere laksen på land, selv om det kreves langt høyere investeringer i utstyr. Partene ønsker ikke å si noe om hva som forventes i produksjonskostnad hos Arctic Seafarm.

Skal drives av Kvarøy

Som DN nylig skrev, er det så langt ingen tradisjonelle lakseoppdrettere som har investert i landbasert lakseoppdrett. Finansanalytikere mener at det kan skyldes at de ikke ønsker å bidra til en teknologiutvikling som kan skade deres eksisterende forretningsmodell.

- Det er jeg ikke enig i. Vi må være såpass fremoverlent og fremsynt at vi ikke må anse landbasert produksjon som en konkurrent. Det er stort behov for mat produsert på en bærekraftig måte i fremtiden. Det er laks, enten den kommer fra havet eller fra land, mener Knutsen.

Lakseoppdretteren mener at det er «plusser og minuser med begge produksjonsmetodene», men at fisken skal bli en likeverdig vare.

Det nye selskapet skal drives som en integrert del av Kvarøy Fiskeoppdrett, med tilgang til deres nettverk for innkjøp av smolt og fôr, samt deres markedsføringsnettverk og produksjonsorganisasjon.

Fra eiendom til laks

zoomEiendomsmannen Carsten Rimer blir lakseoppdretter
Eiendomsmannen Carsten Rimer blir lakseoppdretter

Carsten Rimer (49) har vært styremedlem i Arctic Seafarm i noen år, og går snart inn som daglig leder i selskapet. Han er i dag eiendomssjef i Olav Thon Eiendom med ansvar for kjøpesentre i Nord-Norge.

- Vi er svært glad for at Kvarøy blir med på laget. Det er en stor fordel å få med deres kompetanse og organisasjon, sier Rimer.

Han regner med byggestart, det vil si sprengning, i løpet av november 2020, og at den første fisken settes i anlegget sommeren 2022.

Rimer ønsker ikke å være presis på hvor mye kapital de mangler før de er fullfinansiert, men sier at de sammen med konsulentselskapet Impello i Trondheim er i dialog med flere potensielle investorer.

- Vi har inngått flere intensjonsavtaler med leverandører, og har blant annet jobbet tett med den danske pumpeleverandøren Desmi.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.