INGEN AVHOLDSMANN: Tom-Christer Nilsen (H) må ha tatt noen store slurker Möllers tran før han utformet forslaget til Høyres nye marine politikk. Visjonær, men litt lite realistisk, mener Fiskeribladet.Foto: Anders H. Furuset
INGEN AVHOLDSMANN: Tom-Christer Nilsen (H) må ha tatt noen store slurker Möllers tran før han utformet forslaget til Høyres nye marine politikk. Visjonær, men litt lite realistisk, mener Fiskeribladet.Foto: Anders H. Furuset

Fiskeribladet: Nilsen må ha tømt hele tranflasken før han presenterte sin marine visjon

Leder
21. juni 2020 19:09

Høyre-politiker Tom-Christer Nilsen drømmer om nærmest å doble antall sysselsatte i sjømatnæringen frem mot år 2050. Høyretoppen fra øykommunen Askøy er visjonær, men av og til kan det være lurt med litt realisme i planene. Nilsen skal imidlertid ha ros for å våge, og kanskje kan han klare å snu resten av partiet i en mer marin og grønn retning. Det er alene grunn nok til å heie på mannen.

Nilsen leder Høyres næringsfraksjon på Stortinget, og har vært sentral i arbeidet med å utforme både den nye lakseskatten og kvotemeldingen for fiskeflåten. Med andre ord er Nilsen kanskje den mektigste av alle næringspolitikerne i landet, til og med mer betydningsfull enn alle fiskeriministrene som kommer og går. 

Når han nå vil utforme Høyres nye marine politikk, er vi i alle fall sikker på at han vil næringen vel. For som tidligere fylkesordfører i Hordaland, og nå næringspolitisk talsperson for Høyre, har han kunnskapen som trengs. Det er dessverre ikke mange av de andre på Stortinget som har. Når Nilsen foreslår en ny sjømatkurs blir han derfor garantert lyttet til.

Det er ofte lurt å ikke drikke for mye Möllers tran, Tom-Christer Nilsen.

Men derfra til å se hans visjoner bli gjennomført, er svært lang vei. Han mener nemlig det kan skapes 2000 nye arbeidsplasser i året i marin næring de neste 30 årene. Dette er i tråd med visjonene i Sintefs blå fremtidsrapport for norsk marin næring, og vil bety 60.000 nye arbeidsplasser i bransjen i 2050. Det vil altså si nesten en dobling av antall sysselsatte på 30 år.

 Skal vi klare det, må vi snu en trend som har hatt stikk motsatt utvikling. For faktum er at vi har hatt færre båter, færre fiskere, færre industriarbeidsplasser, færre selskap og mer eksport av varer og tjenester. De eneste det er blitt flere av, er import-arbeidere. Unntaket er at det er blitt noen få flere ansatt i oppdrett, men det er strukturering og økt effektivitet som har preget utviklingen de siste 20 årene. 

 I årevis har vi sett planer om å satse på omliggende næringer som restråstoff, enzymer, tang og tare. Men lite har skjedd, og det er fremdeles langt frem før denne delen av næringen utgjør en reell satsing og verdiskaping. Norsk marin næring er samtidig bare blitt mer og mer råvareeksport-orientert.

Vi trenger offensive politikere, og vi trenger folkevalgte som forstår litt mer av norsk sjømatnæring enn at sushi spises med pinner. Men samtidig er det ofte lurt å ikke drikke for mye Möllers tran. Skal Høyre har et snev av troverdighet i sine visjoner bør de også ha litt edruelighet i sine planer. Det er ikke mye avholdenhet som preger småbarnsfaren fra vest.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.