TULL: Å påstå at norsk fisk er smittebærere av korona, er tull. Men norsk sjømatnæring må forvente å få flere slike usaklige påstander, nå som krigen om handelspolitikken og sannheten tiltar, mener Fiskeribladet.Foto: Fartein Rudjord
TULL: Å påstå at norsk fisk er smittebærere av korona, er tull. Men norsk sjømatnæring må forvente å få flere slike usaklige påstander, nå som krigen om handelspolitikken og sannheten tiltar, mener Fiskeribladet.Foto: Fartein Rudjord

Fiskeribladet mener: Oppspinn fra Kina

Leder
18. juni 2020 20:04

Med jevne mellomrom går alarmen i norsk sjømatnæring. Det skjedde i denne uken, da kinesiske media kom med påstanden om at laksen var bærere av koronasmitte. Utspillet ble nok av de fleste mottatt med hoderysting, men var likevel svært alvorlig. Smitteeffekten til andre land og eksportmarked kan fort få dramatiske konsekvenser for en samlet norsk sjømatbransje.

Kriser oppstår titt og ofte i sjømatnæringen, og bransjen er vant med at store markeder, som gjerne også er autoritære, kommer med uriktige påstander om kvaliteten på norske sjømatprodukter. Norsk fisk blir ofte brukt i det store handelspolitiske spillet, og det er bekymringsfullt at så uriktige påstander, som at norsk fisk er koronabærere, kan ramme så hardt.

Det er imidlertid ikke første gangen norsk laks inngår i det store internasjonale spillet. Vi husker sist laksen ble utestengt fra Kina grunnet utdelingen av fredsprisen. Samtidig er det ikke mange årene siden fiskeanleggene måtte kontrolleres av russiske veterinærer på grunn av påståtte sykdommer. Rett etterpå kom utestengingen fra Russland. 

I en verden med hardere politiske konflikter, der handelspolitikken gjerne blir ofret til fordel for et innenlands politisk spill, vil norske sjømatprodukter bare bli mer og mer utsatt for dette skitne spillet. Denne ukens påstander fra Kina var nettopp det.

Å påstå at laksen er smittebærer av korona burde for de fleste være så fjernt fra virkeligheten at tanken ikke engang burde ytres. Men for autoritære ledere er det alltid greit å ha noen å skylde på når de selv svikter. Det tilsvarende ser vi med dagens politiske ledelse i USA. Fake news er det politikerne, ikke media, som driver med.

Den potensielle krisen i Kina går nok garantert over, og det er bra kinesiske media onsdag konkluderte med at det var falsk korona-alarm. Det er selvsagt godt nytt for næringen, for uten en avblåsing kunne konsekvensen vært dramatisk - ikke bare for eksporten til Kina men kanskje for for hele den eksportbaserte sjømatbransjen. Slike dårlige nyheter sprer seg nemlig svært fort.

Det andre som slike kriser fører til er en testing av myndigheter, organisasjoner og Norges Sjømatråds krisehåndtering. I denne saken ble det tatt raskt affære, og håndteringen viser at dette er noe bransjen kan. De er vant til alarmtilstand. Det er godt nytt, for det er garantert ikke lenge til neste alarm uler. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.