Tysk bildetekst fra forhåndsomtale av filmen: «I Norge finnes der en brei front av miljø- og naturvernere som er motstandere av oppdrettsindustrien.» Bildet viser Rune Jensen fra SalmonCamera (t.v.), Ruben Oddekalv fra Green Warriors of Norway, og programleder Hannes Jaenicke.Foto: Daniel Ritter / Tango Film GmbH
Tysk bildetekst fra forhåndsomtale av filmen: «I Norge finnes der en brei front av miljø- og naturvernere som er motstandere av oppdrettsindustrien.» Bildet viser Rune Jensen fra SalmonCamera (t.v.), Ruben Oddekalv fra Green Warriors of Norway, og programleder Hannes Jaenicke.Foto: Daniel Ritter / Tango Film GmbH

Grieg Seafood: - Ikke steng kritiske TV-team ute

Grieg Seafood mener det er viktig at lakseselskapene tar mot utenlandske TV-team, sjøl om de skulle være «fiendtlig» innstilt.

Havbruk
Bent-Are Jensen
21. juni 2020 15:03

Tirsdag kveld viste ZDF, som er én av de to største TV-stasjonene i Tyskland, en oppdrettsfientlig dokumentarfilm. Den kan komme til å skade norsk lakseeksport.

Deler av den tyske TV-filmen er tatt opp hos Grieg Seafood i Finnmark.

- Hvorfor slapp dere dem inn på anleggene?

- Vi har jevnlig besøk av både norske og utenlandske journalister på våre anlegg. I fjor hadde blant annet Altaposten fri tilgang til å filme og intervjue ansatte hele året. Vi hadde blant annet besøk av franske Le Monde og en rekke amerikanske journalister. Dette tyske TV-teamet kom i desember og filmet ulike deler av produksjonssyklusen i Finnmark. Når noen kontakter oss og ønsker å komme på besøk, prøver vi å få det til, sier Kristina Furnes til IntraFish.

zoomKristina Furnes, kommunikasjonsdirektør i Grieg Seafood.
Kristina Furnes, kommunikasjonsdirektør i Grieg Seafood.

Hun er global kommunikasjonssjef i Grieg Seafood, som er Norges femte største lakseprodusent. Det børsnoterte konsernet oppdretter laks også i Skottland og Canada. Målet for 2020 er å slakte 100.000 tonn. Hovedkontoret ligger i Bergen.

«Bærekraftig oppdrett er grunnlaget for Grieg Seafoods virksomhet. Lavest mulig miljøpåvirkning og best mulig fiskevelferd gir økonomisk lønnsomhet», heter det på konsernets hjemmeside.

Åpenhet og transparens

- Men slike TV-team kan ha en annen agenda enn det de sier de har?

- Vi inviterer dem inn fordi åpenhet og transparens om hvordan vi oppdretter laks, er helt avgjørende for å bygge tillit, for vi har ikke noe å skjule. De som kommer til oss, får et ærlig innblikk i hvordan vi oppdretter laks. Vi viser fram alle områdene som går bra, men vi forteller også om alle utfordringene som vi fremdeles trenger å løse, enten det er å redusere miljøavtrykket eller forbedre fiskevelferden. Vi er ikke i mål, og det erkjenner vi. Sånn er det å være fremst i verden med å utvikle en ny måte å produsere mat på, sier hun.

zoomProgramleder Hannes Jaenicke (t.h.) i samtale med en Grieg Seafood-ansatt i Alta.
Programleder Hannes Jaenicke (t.h.) i samtale med en Grieg Seafood-ansatt i Alta.

Må delta i debatten

Furnes poengterer at det er viktig at laksenæringa deltar i debatten om oppdrett i inn- og utland.

- Alternativet er at andre stemmer alene får fortelle hele historien. Vi har blant annet opplevd at enkeltpersoner tar seg inn på våre anlegg for å filme uten at vi har visst om det. Det kan blant føre til uønskede hendelser som rømming og sykdomsspredning. Derfor foretrekker vi at aktører spør oss, så prøver vi å få vist dem rundt hvis vi har ressurser til det, sier hun.

- Virus-påstand stemmer ikke

- I den tyske TV-filmen påstås det at oppdrettsanlegg i Canada sprer virus til villaks? Kan det være fra dere?

- Det er nok snakk om Piscine orthoreo-virus (PRV), som det er en del misforståelser om i Canada. Dette viruset finnes i naturen, både der det er oppdrett, og der det ikke er oppdrett. Både oppdrettslaks og villaks kan få PRV i naturen. Vi tester smolten vår for PRV før vi setter den i sjø i Canada, slik at vi vet at vår laks ikke har viruset før den får det i naturen, sier hun.

Furnes legger til at generelt har Grieg som oppdrettsaktør et ansvar for å gjøre det de kan for ikke påvirke å villaksen.

zoomSettefiskanlegget til Grieg Seafood Finnmark er med i filmen.
Settefiskanlegget til Grieg Seafood Finnmark er med i filmen.

- Det betyr i hovedsak å unngå rømming slik at vi ikke forurenser villaksen genetisk, og også holde lusenivåene lave slik at vi ikke smitter den med lus. Noe forskning indikerer at oppdrettslaks også kan smitte villaksen med sykdom, men dette vet vi generelt lite om, og her trengs mer kunnskap. Vi jobber uansett hardt for å unngå sykdom på fisken vår.

- Flere uriktige påstander

- Den tyske TV-dokumentaren påstår at det er veldig trangt for laksen i mærene. Stemmer det?

- I mærene er det minst 97,5 prosent vann og maks 2,5 prosent fisk. Det er dette de har fått se hos oss.

- TV-dokumentaren påstår at tyske forbrukere får i seg gift (kjemi) fra oppdrettslaksen. Stemmer det?

- Det stemmer ikke. Mattryggheten reguleres av norske og europeiske myndigheter, Mattilsynet og European Food Safety Authority. Næringa forholder seg til de grenseverdiene som til enhver tid settes, basert på siste kunnskap vi har, sier Furnes.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.