SPISER MIDDAG: Mannskapet på «Dennis Olai» fra Slenes i Lurøy kommune, spiser middag på den lokale butikken på Nordmela, etter endt sjøvær. Snart vil forbrukerne kreve at maten de spiser kan spores tilbake til båten fisken et tatt av. Derfor må det på plass bedre sporingsteknologi for hele næringen, mener Fiskeribladet.Foto: Eskild Johansen
SPISER MIDDAG: Mannskapet på «Dennis Olai» fra Slenes i Lurøy kommune, spiser middag på den lokale butikken på Nordmela, etter endt sjøvær. Snart vil forbrukerne kreve at maten de spiser kan spores tilbake til båten fisken et tatt av. Derfor må det på plass bedre sporingsteknologi for hele næringen, mener Fiskeribladet.Foto: Eskild Johansen

Leder: Forbrukerne krever snart at alt fisk kan spores tilbake til produsent

Leder
10. juni 2020 10:03

Snart kan alle sjømatbedrifter tilby kundene en sporingsløsning slik at forbrukerne kan følge med på hvor maten de kjøper kommer fra. Dette er en trend som forbrukerne verden over ønsker, og som derfor er helt nødvendig for norske sjømatprodusenter å ta i bruk. Derfor er det bra deler av næringen nå har fått på plass en ny blokkjede-teknologi. 

Nylig ble det kjent at selskapet Atea og bransjeorganisasjonen Sjømatbedriftene har inngått en intensjonsavtale om bruk av blokkjedeteknologi fra IBM for virksomheter i sjømatnæringen. Seks sjømatbedrifter er allerede i gang med prosjekter for å prøve ut teknologien. Fem av disse er i Norge, mens det er en pilot i Sverige.

Blockchain, eller blokkjede på norsk, er en serie med informasjon som følger et produkt fra start til slutt. Informasjonen kan ikke redigeres, og gjøres typisk tilgjengelig for sluttbrukeren via en skannbar prikkode, en såkalt QR-kode.

Sporbarhet på fisken vil føre til redusert matsvinn, samt spare næringen for tid og penger.

Atea gir uttrykk for at forbrukerne ønsker å kjøpe mat som de kjenner opprinnelsen til og som gir trygghet for at den ikke er tuklet med når den ligger på matfatet. Dette kan spare miljøet, gi mindre svinn og bidra til ferskere mat i butikkene. Økt sporing er med andre ord en vinn-vinn sak for hele verdikjeden, fra produsent til forbruker.

Oppdrettsselskapet Kvarøy har hoppet på denne sporingstrenden, og leverer nå produkter til det amerikanske markedet med sporingsteknologi.

 - Det er viktig for våre kunder at maten de spiser er trygg, og at de kjenner til fiskens reise til middagsbordet. Det er rett i tiden å ha fokus på dette, da forbrukerne vil ha mer informasjon om hvor maten de spiser kommer fra, uttaler Alf-Gøran Knutsen i Kvarøy Fiskeoppdrett.

Dette stemmer godt overens med flere forbrukerundersøkelser. Også for aktørene i verdikjedene er dette en god utvikling. Eksempelvis kan sjømatselskapene være bedre rustet til å håndtere uønskede hendelser, som for eksempel tilfeller av matforgiftning

Ved en tilbaketrekking av et produkt er det også en stor fordel dersom aktørene har kjennskap til hvilke partier som må kastes og hvilke som kan beholdes. Det vil føre til redusert matsvinn, samt spare tid og penger. Dette krever midlertidig at bransjen har systemer som over tid sikrer nødvendige sporbarhetsopplysninger.

Sporing av fisk vil øke verdien på sjømateksporten med flere hundre millioner kroner i årene fremover, tror Sjømatbedriftene. Dette har organisasjonen trolig helt rett i, og det må gjøres en jobb for at flere av landets sjømatselskaper tar ta i bruk denne sporbarhet -teknologien. Om ikke lenge vil dette også bli er krav fra forbrukerne.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.