OVERKJØRES: Fiskerne blir til stadighet overkjørt i seismikk-konfliktene. Å ta hensyn forventes av den sterke part, men det glemmer oljeinteressene, mener Fiskeribladet.Foto: natur og ungdom
OVERKJØRES: Fiskerne blir til stadighet overkjørt i seismikk-konfliktene. Å ta hensyn forventes av den sterke part, men det glemmer oljeinteressene, mener Fiskeribladet.Foto: natur og ungdom

Fiskeribladet mener: Nok en gang blir fiskerne overkjørt

Leder
8. juni 2020 19:30

Omtrent hver sommer er det konflikt mellom fiskerne og oljenæringen knyttet til seismikk. Dessverre ser det også i år ut som om oljenæringen turer frem, men konsekvensene for fiskerinæringen kan denne gangen bli langt større enn vanlig. Det er uheldig at sameksistens ikke er viktigere for oljeinteressene. Ansvarlige myndigheter bør derfor forhandle raskt, og stoppe seismikkskytingen til fisket er over.

Etter mer enn 50 år med oljeaktivitet i Nordsjøen burde det ikke komme overraskende på oljebransjen hverken når silde- eller tobisfisket er. Det virker det imidlertid å gjøre hver gang det skal skytes seismikk, og det er ikke mange år siden det var konflikt sist.

Normalt skjer det et omfattende sildefiske i Nordsjøen på denne tiden av året. Dette vet oljeindustrien. Ifølge fiskerne skytes det likevel seismikk mer eller mindre innimellom fiskebåtene i området Eigersundbanken- Vikingbanken. Fiskerne gir også uttrykk for at seismikkfartøy nærmest presser seg frem mellom båtene, noe som har fått fiskerinteressene til å reagere.

Alle konfliktene mellom de to næringene har ført til at både fiskerne og oljeindustrien lenge har snakket varmt om behovet for god samekistens. Men dessverre er det mest tomt prat. Dette må oljenæringen ta hovedansvaret for, siden oljeinteressene er den sterkeste parten i alle disse konfliktene. 

Seismikk-konflikten er nok et bevis på at er behov for en arealplan for havet.

I denne saken virker det som ordtaket «å ta hensyn» har vært helt glemt. Ved å skyte seismikk mellom fiskebåtene, blir fiskernes interesser nærmest overkjørt. Spørsmålet om å ta hensyn ble først aktualisert da fiskerne protesterte. Da ble det plutselig også behov for god dialog. 

Nordsjøsildefisket er viktig for en stor flåtegruppe. Ikke minst er silda viktig som byttebestand overfor EU. Seismikkaktiviteten kan imidlertid presse norske fiskere over i EU-sonen, noe som igjen vil gi Norge dårligere kort på hånden i fremtidige fiskeriforhandlinger med EU. Det er på ingen måter en god utvikling. Derfor kan denne seismikkskytingen få større konsekvenser enn bare skade på fisket og fiskebestanden.

Oljebransjen har plikt til å vise hensyn, og det er viktig at de ønsker dialog med fiskerne. Men i utgangspunktet mener vi likevel at det ikke burde vært gitt til slik seismikk-tillatelse midt under sildefisket. 

Konflikten er nok et bevis på at Norges Fiskarlags krav om en omfattende arealplan for havet er nødvendig. Organisasjonen frykter flere arealkonflikter i fremtiden, og at det nettopp derfor må utarbeides planer for hvordan de ulike næringen skal bruke havet. Det kan bidra til å dempe konfliktnivået, og forslaget burde vært grepet med begge hendene av en regjering som er så opptatt å skape planer og visjoner for havområdene våre.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.