PÅ PLASS: Kystvakten hadde satt inn kraftig skyts for å overvåke starten av blåkveitefisket. KV «Jarl» var ett av to fartøyer som deltok, og luftstøtte var også på plass den første tida av fisket.Foto: Jon Eirik Olsen
PÅ PLASS: Kystvakten hadde satt inn kraftig skyts for å overvåke starten av blåkveitefisket. KV «Jarl» var ett av to fartøyer som deltok, og luftstøtte var også på plass den første tida av fisket.Foto: Jon Eirik Olsen

Blåkveitestart uten store problemer

Noen få fiskere startet litt tidlig på årets blåkveitefiske, men ellers er Kystvakten meget godt fornøyd med det fly og fartøyer har observert på feltet så langt.

Reguleringer
Jon Eirik Olsen
2. juni 2020 17:39

- Vi satset på å være synlig til stede da fisket kom i gang, og vi må si oss fornøyd med sesongstarten. Noen enkelttilfeller av oppstart på søndag ettermiddag ødelegger ikke det inntrykket. I fortsettelsen har fisket gått greit for seg og vi mener det holder for oss å være litt til og fra på blåkveitefeltene nå videre fremover, sier Erling H. Øksenvåg, seksjonssjef for ressursovervåkning i Kystvakten.

Etaten har tradisjonelt hatt litt å henge fingrene i rundt denne spesielle sesongstarten langt til havs, men i fjor gikk alt upåklagelig sett fra myndighetenes side, og den tendensen videreføres i år.

zoomErling H. Øksenvåg, seksjonssjef for ressursovervåkning ved Kystvakten på Sortland.
Erling H. Øksenvåg, seksjonssjef for ressursovervåkning ved Kystvakten på Sortland.

Enda flere i år

- Og det skyldes ikke lav deltagelse. Etter den oversikten jeg sitter med, er deltakelsen i første periode av fisket i år faktisk høyere enn våre rekordnoteringer fra i fjor, sier operatør ved Kystvaktsentralen på Sortland, Jan Henry Andreassen.

Faststående bruk i blåkveitefisket skal meldes inn og ut hos Kystvaktsentralen. I tillegg kommer snurrevadfisket, som ikke melder inn i sin aktivitet, men der sentralen og Fiskeridirektoratet likevel har oversikt basert på sporing og rapportering.

Flekkvis bra

- Etter de meldingene vi får varierer fisket langs eggakanten fra labert til flekkvis meget bra. Noen har hatt utfordringer med sterk strøm i det ellers fine været på mange av blåkveitefeltene, forteller Andreassen. Han antydet i fjor at forventninger om høye priser lå til grunn for den store deltakelsen i fisket, mens slår nå fast at den sammenhengen ikke holder i år.

Fiskeridirektoratets folk på kaikanten var tirsdag bare så vidt kommet i gang med kontroller, og førsteinspektør Trond Blom og hans folk i Region Nordland hadde inntil da ikke kommet over noen uregelmessigheter ved landing av blåkveite.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.