Administrerende direktør, Robert Eriksson, i bransjeorganisasjonen Sjømatbedriftene.Foto: Klaudia Lech
Administrerende direktør, Robert Eriksson, i bransjeorganisasjonen Sjømatbedriftene.Foto: Klaudia Lech

Sjømatbedriftene støtter initiativ om konsesjoner for lukkede merder

Administrerende direktør, Robert Eriksson, i bransjeorganisasjonen Sjømatbedriftene synes det er et spennende initiativ fra Norsk Industri om 250 nye konsesjoner for lukkede merder.

Havbruk
2. juni 2020 14:59

- Det å fremme ny teknologi som kan bidra til å minimalisere rømming, dødelighet, lus, sykdommer og miljøavfall fra oppdrettsvirksomheten er noe vi støtter opp om, sier administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert Eriksson, i en pressemelding.

Gjøres mest mulig tilgjengelig

I helga ble det kjent at Norsk Industri har sendt brev, sammen med Stiim Aqua Cluster og nettverket FLO SJØ, til Nærings- og fiskeridepartementet hvor de har bedt om å etablere en ordning for «trafikknøytrale kommersielle tillatelser». Aktørene har videre lansert at det opprettes inntil 250 konsesjoner for lukkede anlegg i løpet av en periode på fire år.

- Jeg synes ideen og initiativet er svært spennende. Om departementet skulle tenne på ideen er Sjømatbedriftene svært opptatt av at ordningen blir designet slik at den blir tilgjengelig for flest mulig aktører. Det er på den måten man sikrer bredde og mangfold i teknologiutviklingen, noe som er helt avgjørende, påpeker Eriksson.

Sjømatbedriftene er tydelige på at slike konsesjoner ikke skal være til erstatning for tradisjonell oppdrett, men være et viktig supplement for å sikre ytterligere økt produksjonsvekst.

Utvikle teknologi

- Vi vet alle at havbrukssektoren står ovenfor utfordringer i form av lus, rømming og dødelighet. Dette er utfordringer som næringen må bidra til å løse, uavhengig av om man skal produsere i fjordene på tradisjonelt vis, eller om man velger alternative produksjonsmåter. Når det er sagt må vi fortsette satsingen for å sikre vekst når det gjelder tradisjonell oppdrett i sjøen. Dette handler om å utvikle Norge som en konkurransedyktig havbruksnasjon med økt konkurransekraft, sier Eriksson.

Sjømatbedriftene poengterer at forslaget fra Norsk Industri og det å legge til rette for økt vekst innenfor regimet til trafikklyssystemet ikke trenger å være motstridende.

- Vi bør hele tiden tilstrebe oss og utvikle ny teknologi og bli bedre uavhengig av produksjonsmetode, sier han, og fortsetter:

- Vi vet at lukket anleggsteknologi er kostbar. Det at man setter en makspris på f.eks. 10 millioner kroner slik Norsk Industri tar til orde for, og at inntektene går inn i havbruksfondet og fordeles til vertskommunene er en god ide, som vi kan støtte. Men jeg vil her understreke at fordelingen da bør skje etter opprinnelig fordelingsnøkkel i havbruksfondet, avslutter, administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert Eriksson.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.