UKLOKT: Nok en gang har fiskeripolitikken blitt endret uten å ha blitt konsekvensutredet. Det er ingen i næringen tjent med, mener Fiskeribladet.Foto: Per Thrana
UKLOKT: Nok en gang har fiskeripolitikken blitt endret uten å ha blitt konsekvensutredet. Det er ingen i næringen tjent med, mener Fiskeribladet.Foto: Per Thrana

Fiskeribladet mener: Politikerne styrer etter innfallsmetoden

Leder
2. juni 2020 13:26

Flertallet på Stortinget har banket igjennom et vedtak om at fiskerne også i Vest-Finnmark skal få delta i det regulerte kongekrabbefisket. Forskriftsendringen slo ned som en bombe i næringen i forrige uke, og nærmest som vanlig ble fiskeripolitikken endret uten en skikkelig konsekvensanalyse. Vedtaket er nok et bevis på at fiskeripolitikken styres av særinteresser og lite gjennomtenkte vurderinger.

Det har i lang tid vært en diskusjon rundt hvem som skal få delta i det regulerte kongekrabbefisket i Finnmark. Det medførte blant annet at Måsøy kommune fikk adgang for noen år siden, mens det har også vært et ønske om at hele Finnmark skulle få delta. Blant annet har Alta Frp fremmet dette ønsket gjennom sine representanter på Stortinget.

I forrige uke så finnmarkspolitiker Bengt Rune Strifeldt (Frp) muligheten til å få endret reglene. Gjennom et dokument 8-forslag fikk plutselig fiskerne i hele fylket adgang til krabben. Bakgrunnen for representantforslaget var at Strifeldt mener kongekrabben i økende grad er utfordrende for aktive fiskere også i Vest-Finnmark

Vedtaket har i ettertid fått massiv kritikk, blant annet fordi det ikke ble gjort en konsekvensutredning i forkant. Kritikken er identisk med Riksrevisjonens kritikk i rapporten, som kom for en måned siden. Riksrevisor Per-Kristian Foss påpekte da at fiskeripolitikken i for stor grad var styrt av særinteresser, og det altfor sjelden ble gjennomført konsekvensanalyser av de endringene som ble foreslått.

Når fiskeripolitikken styres etter innfallsmetoden så bærer det galt av sted.

Bare en måned etterpå skjer altså det samme. Det er oppsiktsvekkende at det går så kort tid før vi nok en gang ser en endret fiskeripolitikk uten at det er gjort en totalvurdering av endringene. Politikerne har med andre ord ikke lært, selv om Strifeldt og hans meningsfeller nok mener at departementet gjorde en slik vurdering under Per Sandbergs (Frp) regime. Det er likevel mange år siden.

I altfor stor grad opplever vi at fiskeripolitikken styres etter denne innfallsmetoden. Vi opplever også at flere politikere, i den senere tid spesielt fra Finnmark, er mer opptatt av lokalpolitikk enn helheten. Flere politikere har hatt en tendens av å kun se sin egen kommunes interesser. Slik styring er ikke til det beste for helheten.

Samtidig er det direkte uansvarlig av regjeringspartiene å støtte slike benkeforslag. Det virker som om flertallet i næringskomiteen ikke har forstått hva kritikken fra Per-Kristian Foss gikk ut på. Når fiskeripolitikken styres på den måten, bærer det galt av sted. Det hadde vi håpet også de folkevalgte hadde fått med seg.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.