FORNØYD: - I kveld blir det jubel, det skal jeg love deg, sier leder i Sørøy/Loppa Fiskarlag Jon-Atle Bjørnø etter torsdagens gladmelding.Foto: Nils Torsvik
FORNØYD: - I kveld blir det jubel, det skal jeg love deg, sier leder i Sørøy/Loppa Fiskarlag Jon-Atle Bjørnø etter torsdagens gladmelding.Foto: Nils Torsvik

Jon-Atle jubler for krabbeadgang i øst: - Vi har kjempet for noe vi mener er rett

Jon-Atle Bjørnø, leder i Sørøy/Loppa Fiskarlag, kan slippe jubelen løs nå som Stortinget gir fiskerne i Vest-Finnmark muligheten til å fiske kongekrabbe i Øst-Finnmark.

Fiskeri
Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287
28. mai 2020 13:28Oppdatert:
29. mai 2020 08:48

- Vi har stått på barrikadene hele veien og kjempet for noe vi mener er rett. Vi er veldig godt fornøyde med det som skjedde nå, sier Bjørnø muntert.

Det han sikter til er et representantforslag fra Frp som fikk tommel opp fra næringskomiteen torsdag.

Dermed ble det flertall i Stortinget for å endre villkårene for å kunne delta i kongekrabbefisket i det kvoteregulerte området i Øst-Finnmark. Det betyr at også fartøy som er registrert i Vest-Finnmark kan delta på samme vilkår som fartøy i Øst-Finnmark. Endringen gjøres gjeldende fra 2021.

Færre fartøy

Bjørnø påpeker at han er svært bekymret for den utviklingen som har vært i Vest-Finnmark når det gjelder fiskeriaktiviteten og antall fartøy. 

zoom

Figuren over viser at antall merkeregistrerte fartøy i de kommunene som inngår i det kvoteregulerte området for kongekrabbefisket har økt med 40 prosent fra 2008-2018 (en økning på 206 fartøy), mens antall merkeregistrerte fartøy i de fem kommunene som inngår i «Rest-Finnmark» er redusert med 45 prosent i samme periode (en reduksjon på 171 fartøy). (Kilde: Vest-Finnmark Regionråds høringsuttalelse til forslag om å utvide deltakelsen i det kvoteregulerte fisket etter kongekrabbe.)

En del av forklaringen på denne utviklingen er at fiskere i vest har flyttet østover for å sikre seg krabbekvote.

Mot strømmen

- Vi kunne ikke sitte stille og se på det som skjer. Her i Vest-Finnmark har det nesten vært en halvering av fiskeflåten de siste 20 årene. Nå skyldes ikke denne utviklingen kun kongekrabben, men også at hysa har vært fraværende her. Vi er ikke like plaget med kongekrabben her i vest, som de er i øst, men vi plages på den måten at det frie desimeringsfisket etter krabben her fortrenger det tradisjonelle fisket. Det er satt teiner overalt, sier Bjørnø.  

Selv går Bjørnø mot strømmen når det gjelder den utviklingen som bekymrer ham i Vest-Finnmark. For ti år siden flyttet han nemlig fra Vestlandet til Sørøy. Han har nå vært leder av Sørøya Fiskarlag i ett år, der fanesakene har vært kongekrabbefisket i øst og utbedring av havnen på Sørvær. 

zoomOVERLEVERT: Onsdag ble «Stormhav» overlevert rederiet Stormhav i Sørvær.
OVERLEVERT: Onsdag ble «Stormhav» overlevert rederiet Stormhav i Sørvær.

Jubel i kveld

- Jeg kjemper for medlemmene mine, der hovedtyngden består av mindre kystfiskere.Det vi håper nå er at de som har flyttet østover, kan flytte hjem igjen, og at det blir enklere for den minste flåten å overleve, og ha et helårig driftsgrunnlag i Vest-Finnmark, sier Bjørnø og legger til:

- I kveld blir det jubel, det skal jeg love deg.

Og Bjørnø har to grunner til å feire; onsdag fikk nemlig han og medreder Håkon-Inge Mjånes offisielt overlevet nybåten «Stormhav» på 28 meter fra Stadyard. 

Mer om båten kan du lese her:

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.